homeCamper     informatie, ervaringen en tips

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

wensenlijst

230 volt

27 mc

aansluitsnoer

aardlekschakelaar

accu

accu fit

accu lader

accu monitor

accu trainer

accu monitor

achteruitrijcamera

aggregaat

ampère

antenne

apps

banden

bekeuringen

bellen

berg-passen

beveiliging

blokken

brandblussers

camperplaatsen

campers - merken

campers - soorten

campingcards

campings

checklist(s)

communicatie

coördinaten

diefstal

diesel

diesel toevoeging

diversen

ducato recall

egr

etiquette

fiets

frankrijk sociaal

gas

butaan  /  propaan

lpg  /  fles

verbruik

gasmelder

gasklephuis

gereedschap

gewicht

massa ledig voertuig

massa bedrijfsklaar

massa maximum

gootsteen

inbraak

internet

koelkast

koffie

krik

legen / lozen

legionella

links

luifel

luik-dak

luik-service

medisch

mifi

milieu-sticker

motoren

motorfiets

muziek

navigatie

obd

omvormer

onderhoud

onweer

parkeerplaats

parkeren

paspoort

portofoon

power manager

problemen

rijbewijs

routes-naar-t-zuiden

satelliet-ontvanger

schoonwatertank

schorsen

sloten

snelheid max.

stalling

stekker

stroomverbruik

telefoon

televisie

toilet

tolwegen

tol télépéage

tuning

veiligheid

veiligheidsgordels

verduistering

verlichting

verwarming

vignet

vocht

voorruit

vuilwatertank

water

waterslang

weer(voorspelling)

wifi

winterstalling

zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een fantastische uitvinding  die je in staat stelt vele dagen onafhankelijk van walstroom te zijn. Maar om de accu echt vol te krijgen is er maar één middel: minimaal twee dagen aan de walstroom. Doe dat dus regelmatig (eens per 1 - max 2 weken). Da's goed voor (de levensduur van) de accu. Check regelmatig het voltage van de huishoudaccu, dat mag niet onder de 12 Volt komen.

Zonnepanelen zijn niet zalig makend.  Wie veel op pad is met zijn camper krijgt vroeger of later te maken met slecht weer (geheel bewolkt) wat langer duurt dan 3-4 dagen. Dat houden de huishoudaccu's niet vol. Oplossing: óf aan de walstroom (camping?), óf een aggregaat (óf de buren kijken boos, óf ze vragen 'm te leen...).
Een extra zonnepaneel plaatsen verhelpt dit probleem niet, want gedurende die zonloze periode van 3-4 dagen worden je accu's niet opgeladen, hoeveel zonnepanelen je ook op het dak hebt liggen. Een extra zonnepaneel plaatsen heeft alleen zin als het huidige zonnepaneel onvoldoende levert voor de dagelijkse behoeften.

Zonnepanelen kunnen een aantrekkelijke bijdrage leveren bij het opladen van de huishoudaccu(s), voornamelijk als er geen walstroom aanwezig is.
Een paar basis-wetenwaardigheden:  in ons land is de zonnekracht nooit hoger dan 800 Watt per vierkante meter. Dat is alleen op een onbewolkte dag in juni / juli wanneer de zon loodrecht op het paneel staat. Het rendement van de meest gangbare panelen komt vaak niet hoger dan 25% en daarom kunnen ze niet meer vermogen leveren dan 200 W/m2. Gebruik als vuistregel een nuttig vermogen van 150 W/m2. M.a.w. een paneel met afmetingen 80 x 65 cm = 0.52 m2 x 150 W levert circa 80 Watt piek (= juni-juli, onbewolkt, rond het middaguur).

Mijn zonnepaneel ligt plat op het dak van de camper en is ca. 100 Watt (bij ca. 12 Volt).
Omdat het paneel altijd horizontaal ligt haal je dat maximum zelden. Ik denk dat je, zomers (!), blij mag zijn met (gemiddeld) de helft.
Als de zon schijnt (!) dan levert het zonnepaneel dus 40 Watt ~ 3 A (gemiddeld over een dag). Acht uren zonlicht leveren dan ca. (40/12)*8 = 25 Ah op. Bij bewolking schat ik dat je deze opbrengst door 2 á 3 moet delen. Het zonnepaneel levert dan 20 Watt ~ 2 A. Wie het kleine niet eert...
Stroomverbruik afzondelijke apparaten in de camper

Ampèremeter.
Prachtig plan, zonnepanelen op het dak van je camper. Maar hoeveel stroom leveren die in de dagelijkse praktijk? Hoeveel zoden zet dat aan de dijk? Ik kan dat nergens op het internet vinden. Ja, je kunt wat algemene cijfers (= schattingen) opschrijven, zie de alinea hierboven. Maar hoeveel stroom levert mijn 100 Watt zonnepaneel bij onbewolkt - half bewolkt - geheel bewolkt, ochtend - middag - avond, zomer - winter, Noorwegen - Spanje? Daar kom je maar op één manier achter: "meten is weten"  (als je tenminste weet wat je meet, zie de alinea hieronder). En dus zit er in mijn camper een CBE PT542 Volt-Ampèremeter in de bedrading tussen het zonnepaneel en de huishoudaccu(s).

Maak niet (evenals als ik eerst deed) de denkfout dat het afgelezen Ampèrage het maximale is wat het zonnepaneel onder de huidige omstandigheden kan leveren. Het afgelezen Ampèrage is hoeveel er nú in de accu wordt bij geladen (waar de accu nú behoefte aan heeft). Vergelijk het met een 230 V 10 A acculader, die kan max. 10 A leveren, maar als de accu bijna vol is, levert ie nog maar 1 Ampère.
Het maximum wat ik mijn 100 Watt zonnepaneel ooit heb zien leveren is 10.5 A (midden april Portugal, rond het middaguur).
Onder een donkergrijs dicht wolkendek levert ie maximaal 0.7 A (half maart, Portugal, rond het middaguur).

Hoeveel kan mijn zonnepaneel maximaal leveren?
Ik ben een 'cijferfreak', dus is er een Volt-Ampèremeter geplaatst tussen het zonnepaneel en de lader. Daarop kan ik aflezen met hoeveel Ampère het zonnepaneel (op dit moment) de accu aan het laden is.
Maar het zonnepaneel kan best meer leveren op dat moment. Ik zou graag weten hoeveel er nu geladen zou worden wanneer ik er een lege accu aan had hangen. Dat moet toch met een relatief eenvoudige schakeling te meten zijn. De Steca P2020 kan dat.
De techneuten die ik tot nu toe gevraagd heb kijken zeggen:

  • 'kweenie'
  • monteer een drieweg-schakelaar vlak achter de Volt-Ampèremeter, stand-1: zonnepaneel doorverbonden met accu, stand-2: alles onderbroken, stand-3: plus en min van zonnepaneel doorverbonden, dan wijst de Volt-Ampèremeter aan wat er maximaal geleverd kan worden (alsof er een lege accu aan hangt)
  • zet een verbruiker aan die meer stroom vraagt dan het zonnepaneel kan leveren (koelkast op 12 V), dan gaat het zonnepaneel maximaal leveren

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel stroom je gebruikt. Televisie de hele dag aan, binnenverlichting halogeen lampen nog niet vervangen door led, laptop permanent aan de lader, 'dikke' stereoinstallatie de hele dag aan, magnetron, oven, föhn, Senseo, dan heb je niet genoeg aan een 80 W zonnepaneel.
Er is maar één fatsoenlijke manier om er achter te komen hoeveel Watt zonnepaneel je nodig hebt: de huishoudaccu moet aan het eind van elke middag weer vol zijn. Als de camper af-fabriek niet voorzien is van een indicatie hoe vol de accu is, monteer dan een accumonitor, bv. de Victron BMV-600S.


Plat op het dak   t.o.v.   Draaibaar
Een zonnepaneel levert maximaal vermogen als hij haaks op de zon staat. Lees voorgaande zin nog een keer en dan weet je waarom er draaibare systemen zijn. Ik heb nog nergens een onafhankelijk onderzoek kunnen vinden hoeveel efficiënter een draaibaar systeem is t.o.v. een vaste opstelling. Dat blijft dus voorlopig een ruwe schatting:  's zomers 2-3x efficiënter, 's winters 4-5x efficiënter. Klein detail:  een draaibaar systeem met een volginrichting is 3-4 zo duur als domweg plat op het dak. Waarbij je 'moet' onthouden dat de kosten voor een vaste opstelling voor 90% montagekosten zijn.

Klassiek  plat op het dak
Bij een klassieke (ouderwetse) opstelling ligt het zonnepaneel vast-gemonteerd plat op het dak. Helemaal niks mis mee. Voor een optimale stroom-opbrengst moet het paneel haaks op de zon staan en dat is bij deze opstelling nooit het geval.

Achterop de satellietschotel
Een draaibare installatie heb je toch al op het dak, dus het lijkt logisch het zonnepaneel daaraan te bevestigen. Een geïntegreerde GPS-ontvanger zorgt voor een 'volginrichting' zodat het paneel de hele dag haaks op de zon staat.
Deze foto is van de Oyster SamY Solar
Voordeel: optimale invalshoek dus optimale opbrengst.  Nadeel: niet bruikbaar bij > windkracht 4 Bft.

Op een eigen draaibare installatie
Een separate draaibare installatie heeft een paar voordelen, maar is in principe natuurlijke hetzelfde als het hierbovenstaande systeem. Ook hier zorgt een geïntegreerde GPS-ontvanger voor een 'volginrichting' zodat het paneel de hele dag haaks op de zon staat.
Deze foto is van de Oyster Sunmover
Voordeel: optimale invalshoek dus optimale opbrengst.  Nadeel: niet bruikbaar bij > windkracht 4 Bft.

Portable
Opvouwbaar, meenemen in bijbehorende koffer, twee uitzetsteunen die in elke stand kunnen worden opgesteld. Google op 'folding solar panel'. link
Makkelijk, goedkoop, vraagt bergruimte, specifieke aansluiting nodig.

zonnepanelencamper.nl   en bij   relleumdesign.de

Wij, 2 personen

wel

led verlichting, satelliet-tv, SOG toiletontluchting, 350 Watt omvormer (voor het opladen van fototoestel, e-reader, kruimeldief, tandenborstel, tablet, scheerapparaat, laptop, telefoon, AA batterijen), de fietsaccu (200W) laden we alleen op als het onbewolkt is en tussen 10 en 14 uur zonnetijd

geen

Senseo, föhn, magnetron, afzuigkap, oven, mixer, radio

hebben voor onze dagelijkse stroom-behoefte genoeg aan een 100W zonnepaneel wat plat op het dak ligt. De koelkast werkt dan op gas.

Daglicht - zonnepanelen
Sinds circa 2011 is er een nieuw woord: daglichtpanelen, geïntroduceerd door de firma Beaut. Aanbieders claimen dat deze panelen ook bij bewolking stroom opwekken. De hogere prijs suggereert een nieuw produkt, maar dat is niet zo. Speciaal slagvast solarglas, met een zeer laag ijzergehalte en hoge lichtdoorlatendheid en een speciale coating (Ethyleen Vinyl Acetaat) suggereren een betere prestatie. Maar normale kristallijne zonnepanelen hebben dezelfde specificaties. In gestandaardiseerde testomstandigheden blijken deze 'daglicht zonnepanelen' niet meer stroom te leveren dan 'gewone' zonnepanelen. Daglichtpanelen zijn dus gewoon zonnepanelen met een mooie naam. Het is een marketingtruck om de onwetende consument te verleiden.


Laadregelaar     Ooit een keer een andere / nieuwe laadregelaar nodig?
- Steca PR2020, die heeft veel uitleesmogelijkheden.
- Sunware Fox 320, met Sunware Fox-MD1 afstandsbediening.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 februari 2018.

Colofon      Disclaimer      Copyright © 2002-  G. Speek