homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

backup

bit byte deci hex

e-mail duidelijk

kleur-namen in html

nas

privacy

robots.txt

speciale tekens

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

Android

apps

Operating System

Linux

opdrachten

software

Windows

google

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

vlc

wisselbestand

Apps

datagebruik Call Meter
filemanagment Total Commander
browser Dolphin
chat WhatsApp
calculator RealCalc
nieuws Nu.nl
sudoku  
weer Buienrader
WeatherPro

 Android apps en privacy

App installeren? Lees eerst het onderstaande even.
Bijna iedere Android applicatie vraagt toestemming tot bepaalde informatie of functies van het mobiele apparaat. Soms is de gevraagde toestemming minimaal en absoluut noodzakelijk om de applicatie te kunnen draaien. Een spelletje bv. wil graag gebruik kunnen maken van de trilfunctie en/of de luidspreker. Voor dit soort toestemmingsvragen hoeft men vaak niet lang na te denken. De toestemming die Facebook vraagt tart elke vorm van privacy. Facebook vraagt toestemming voor zo'n beetje alle functionaliteit op de smartphone inclusief (!) sms lezen, agenda lezen en wijzigen, contacten lezen en aanpassen en zelf daaruit bellen, camera bediening, geluid opnemen. En toch maken, anno 2014, 9 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Die zijn onverschillig, of lezen niet goed, of het onderwerp privacy interesseert ze niets.

Waarom willen applicatieontwikkelaars deze informatie hebben?
Om een lang verhaal kort te houden (lees onderstaande link): om gericht advertenties te sturen.
En dan zijn er natuurlijke de geheime diensten van landen die vinden dat zij soms het recht hebben (wel via wettelijk voorgeschreven procedures) allerlei informatie op te vragen bij Facebook, Google, Microsoft en Yahoo.
Vergeet ook niet dat er kwaadwillende ontwikkelaars zijn die met behulp van de door u gegeven toestemming u geld afhandig willen maken.

Denk dus goed na voor u toestemming geeft aan applicaties, vraag uzelf af of het logisch is dat een applicatie om toegang tot bepaalde gegevens vraagt. Gebruik voornamelijk uw gezonde verstand.

Android, uw huidige applicaties controleren.
Ga naar 'instellingen', dan naar 'apps' en zoek de gewenste applicatie, klik deze aan, scroll naar beneden naar 'machtigingen', 'klik op alles weergeven . Hier ziet u alles waarvoor u toestemming heeft verleend. Bent u het hier niet mee eens dan kunt u de applicatie verwijderen waardoor ook alle gegeven toestemmingen zijn opgeheven.'

Consequent zijn is moeilijk.
Bovenstaande tekst heeft er voor gezorgd dat ik veel apps van mijn mobiele telefoon heb verwijderd. De app Ccleaner is erg handig, maar kan de maker ervan mij uitleggen waarom de app toegang tot mijn contact-gegevens nodig heeft? Advertenties! Ook ik gebruik WhatsApp, omdat zo handig is. Maar WhatsApp is een onderdeel van Facebook, de rest kunt u zelf wel invullen. Telegram Messenger is trouwens een prima open source alternatief. Het is dus moeilijk om consequent te zijn.

bron

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2015.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek