homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

ascii tekens

backup

bit byte deci hex

cloud

e-mail duidelijk

gijzeling

html codes

html kleur-namen

imap - pop

ip-adres

links, diverse

modem - router

nas

privacy

robots.txt

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

Android

apps

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

opdrachten

software

Windows

google

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

vlc

wisselbestand

Safety first      backups

Harde schijf
Al uw digitale gegevens staan dus op een harde schijf. En u denkt dat ze daar veilig staan. U denkt dat een harde schijf nooit stuk gaat. U denkt 'dat gebeurt mij niet'. U denkt dat al die gegevens over 5 of 10 jaar nog steeds leesbaar zijn.
   Fout.
Iedereen met een pc loopt de kans dat de harde schijf op een bepaald moment niet meer leesbaar is, of domweg kapot gaat of gestolen wordt. Hoe groot is het risico? Hoe groot is de kans? Het risico is groot (harde schijf niet meer leesbaar, al uw gegevens kwijt), maar de kans is klein. Ik zit sinds 1980 dagelijks achter het toetsenbord en mij is het driemaal overkomen (tijdens mijn werk als systeembeheerder stond er maandelijks iemand voor mijn neus, floppy / hd beschadigd en geen backup). Maar wilt u het risico lopen al uw gegevens (brieven, documenten, complete website(s), vooral foto's) kwijt te raken? Ik niet. Daarom maak ik backups.

Backups, algemeen
Om met iets heel eenvoudigs te beginnen:  er zijn drie hoofdregels om uw gegevens veilig te stellen:

 1. backup maken
 2. backup maken
 3. backup maken
 4. Als u zich hieraan houdt dan kan het (bijna) niet meer fout gaan.

Backups, eenvoudig

 • brandt regelmatig (1x per week of 1x per maand) de hele inhoud van uw user/gebruiker op een dvd, schrijf er een datum op en bewaar die dvd op minimaal 100 meter afstand van uw huis.
  • de verleiding is groot om de gegevens die u wilt bewaren elke keer (1x per week of 1x per maand) te kopieren naar één-en-dezelfde plek op een externe harde schijf; dat gaat een hele tijd goed totdat u een keer een beschadigd bestand hebt en dan die backup-harde schijf raadpleegt; daar blijkt dan dat bestand ook beschadigd te zijn omdat dat beschadigde bestand al weken/maanden lang iedere keer naar de backup-harde schijf is gekopieerd (been there, done that).

Backups, op mijn manier

 • 1x per week brand ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (zonder de foto's) op een dvd, ik schrijf er een datum op en bewaar die dvd bij een familielid elders in mijn woonplaats. Daar liggen er dus vele tientallen. Af en toe dun ik de dvd's een beetje uit die ouder dan een jaar zijn, maar ik zorg dat ik altijd tot twee jaar terug kan.
 • 1x per week kopieer ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (met foto's) naar een 2 TB harde schijf (NAS); iedere kopie staat in een aparte directory. Die hd zit altijd aan mijn werk-pc zodat ik altijd snel iets 'uit het verleden' kan opzoeken.
 • 1x per week kopieer ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (met foto's) naar een externe harde schijf (1 TB), elke backup in een aparte subdirectory; twee hd's zijn daarvoor in gebruik; één daarvan ligt altijd bij een familielid elders in mijn woonplaats.
 • 1x per dag (soms vaker als er veel veranderingen zijn) maak ik een (incremental, spiegel) backup (SyncBackFree) naar mijn NAS.
 • 1x per dag (soms vaker als er veel veranderingen zijn) maak ik een (incremental, spiegel) backup (SyncBackFree) naar een externe hd die na de backup-actie meteen weer wordt afgekoppeld. Daar kan een gijzeling dus nooit aankomen.

Zeg nooit nooit, maar op deze manier kan het nooit fout gaan.
Een tijd geleden had ik een backup-dvd nodig van vier (4) maanden terug omdat ik vier maanden geleden een fout had gemaakt in een file en die foute file is heel braaf vier maanden lang elke week ge-safed. Op mijn werk heb ik een keer een backup van 1.5 jaar oud nodig gehad.

Backups, ja ik weet het
Er zijn nog talloze andere manieren (bv. raid systemen en specifieke backup programma's) en media (o.a. tapes, cloud) om een backup te maken. Maar ik houd niet van specifieke backup-programma's. Heb een paar keer meegemaakt dat met een update de layout en bediening essentieel verandert of, nog erger, het format wijzigt waarin de data wordt opgeslagen. Cloud is niet mijn favoriete plek, daaruit kan het regenen en lekken en ik wil niet afhankelijk zijn van een externe dienst. Voor 'privé / thuis' omstandigheden is het bovenstaande (backups, op mijn manier) in 99.9% van de gevallen afdoende.

Heb je (voor jou) belangrijke gegevens dan is er maar één allerveiligste maatregel en die is goedkoop (max. €100) en makkelijk.  Koop een externe harde schijf met een usb-aansluiting, zet je gegevens daarop en bewaar die harde schijf op minimaal 100 meter afstand van je eigen pc.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08 december 2017.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek