homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

ascii tekens

backup

bit byte deci hex

cloud

cookies

ddos aanval

e-mail duidelijk

gijzeling

google alerts

html basis

html codes

html kleur-namen

imap - pop

ip-adres

laad- datakabel

links, diverse

modem - router

nas

privacy

privacy tips

robots.txt

ssd schijf

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

Android

apps

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

opdrachten

software

Windows

google

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

vlc

wifi

wisselbestand

Cloud        voor- en nadelen

Werken in de cloud wiki, dataopslag in de cloud heeft een grote vlucht genomen.
Maar de zon schijnt niet altijd in de cloud. Naast de voordelen zijn er ook nadelen, hieronder opgeschreven vanuit de optiek van de thuis-gebruiker.

Voordelen:

  • overal is er toegang tot de gegevens (als er een internetverbinding is); het operating systeem maakt niet uit omdat de meeste cloud-diensten in een internetbrowser werken
  • meer opslagruimte dan lokaal
  • je hoeft niet te investeren in hardware
  • veiliger dan data-opslag thuis; grote cloud-leveranciers zoals Google en Amazon hebben honderden datacenters die in geval van nood dienen als back-up; deze bedrijven er ook veel aan gelegen dat hun diensten veilig en betrouwbaar werken: storingen blijven immers niet beperkt tot een enkel bedrijf,
  • minder technische kennis nodig

Nadelen:

  • je bent volledig afhankelijk van een internetverbinding; geen internet dan is de cloud onbereikbaar; storingen in internetdiensten komt bij de besten voor (o.a. Google en Amazon); cloud-diensten zijn zo betrouwbaar als je internetprovider; ze zijn een extra schakel die kapot kan gaan
  • hoe snel is de internetverbinding (bandbreedte en reactiesnelheid)
  • je bent je onafhankelijkheid kwijt, je bent afhankelijk van de (grillen van de) aanbieder van de cloud (faillissement, fout in de software)
  • welke cloud-partij vertrouwt u genoeg om privé gegevens te stallen? is de beveiliging daar voldoende? sommige bedrijven (bv. banken) en organisatie mogen om veiligheidsredenen hun data niet elders onderbrengen; en in welke land staan die servers? hoe is de wetgeving daar?
  • cloud computing zorgt voor een hogere concentratie van gegevens in grote datacenters; als hackers erin slagen om hier in te breken, dan wacht hen een schat aan informatie; lang niet alle leveranciers van cloud-diensten bieden verder waterdichte gebruikersovereenkomsten aan; hierdoor kan een bedrijf over het hoofd zien dat de leverancier zich bijvoorbeeld niet aansprakelijk stelt voor storingen of het verlies van gegevens; en is het wel duidelijk wat de gevolgen zijn als de cloud-leverancier een ramp overkomt en gegevens moeten worden hersteld?

Voor mij geen cloud.  Ik vind (voor mij) de nadelen groter dan de voordelen. Ik doe het met mijn nas en een gedegen backup regime.

Overzicht bij gratissoftwaresite    Google Drive    OneDrive (SkyDrive)    Box    Flickr    DropBox

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2017.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek