homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

backup

bit byte deci hex

e-mail duidelijk

gijzeling

html codes

html kleur-namen

modem-router

nas

privacy

robots.txt

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

Android

apps

Operating systems

Android Apple Linux Windows

Linux

opdrachten

software

Windows

google

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

vlc

wisselbestand

Operating system

MS-DOS   Windows 95   Windows XP   Windows 7   Windows 10
Sinds begin 80ger jaren zit ik bijna dagelijks achter het toetsenbord van een computer. Eerst een Tulip XT met één 5.25 inch floppydrive (360 KB). Een jaar later werd er een 10MB hardcard ingebouwd, wow wat een luxe. De logische volgende stap was een 20MB harde schijf, even later zelfs met een kleurenscherm. Tussendoor nog een paar jaar op een mainframe (zo heette dat toen) gewerkt. Programmeren in Fortran, data opslaan op een harde schijf van 500 MB ter grootte van een wasmachine.
Ik ben dus groot gebracht met MS-DOS, de laatste versie daarvan was geloof ik 3.3. Met hulpmiddelen als de Norton Utilities en de Norton Commander. Daarna kwam Windows 95, bij mij gevolgd door Windows XP en Windows 7. Geen Windows 8 voor mij. Wil Windows mij opeens gaan vertellen hoe mijn eerste scherm eruit gaat zien? Dacht het niet. Windows 10 heb ik wel een aantal maanden op een pc geprobeerd, maar mijn aanvankelijke enthousiasme daarvoor daalde per maand. Ook W-10 neemt mij de regie uit handen. Een paar van mijn dagelijkse programma's draaien helaas alleen onder Windows, dus een pc met W-7 zal ik nog wel een tijd houden, maar naast de W-7 pc staat er op mijn werktafel al een hele tijd een pc met Linux Mint, dus wie weet...

Apple
Een paar vrienden zweren bij Apple, dus heb ik dat merk wel eens in handen. Maar Apple en ik hebben nooit goed met elkaar overweg gekund. De hoge prijs is voor mij geen doorslaggevende factor. Ik mis vrijheid en flexibiliteit. Het Apple besturingssysteem zit volledig dichtgebakken, als je voor Apple kiest dan moeten al je uitbreidingen (software en hardware) van Apple zijn. Bestanden uitwisselen met niet-Apple apparaten vind ik onnodig lastig. En als je opslagcapaciteit wil uitbreiden, moet je meteen naar een duurder toestel of cloud-storage bijkopen, er kan niet eenvoudig een geheugenkaartje in zoals bij veel Bill Gates pc'. Het stoort me dat Apple haar eigen standaarden gebruikt, bijvoorbeeld door een kabeltje te ontwikkelen dat niet op apparaten van andere merken past. Erg onhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en voor meerdere apparaten verschillende opladers moet meenemen. Ook de gedwongen automatische synchronisatie tussen iPhone, Mac en iPad stoort me. Als er iets te synchroniseren is dan doe ik dat zelf wel.

Linux Mint
Voor mij dus voorlopig nog even een Windows pc (niet dat die apparaten volledig storingsvrij zijn (pff...), of dat er niks meer te wensen is (pff...), maar vrijheid en flexibiliteit zijn voor mij het allerbelangrijkste). Maar steeds vaker is er een uitstapje naar Linux Mint.

Android

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21 april 2017.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek