homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

ascii tekens

backup

bit byte deci hex

cloud

cookies

ddos aanval

e-mail duidelijk

gijzeling

html basis

html codes

html kleur-namen

imap - pop

ip-adres

links, diverse

modem - router

nas

privacy

privacy tips

robots.txt

ssd schijf

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

Android

apps

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

opdrachten

software

Windows

google

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

vlc

wisselbestand

Operating System

MS-DOS
Sinds begin 80ger jaren zit ik bijna dagelijks achter het toetsenbord van een computer. Eerst een Tulip XT met één 5.25 inch floppydrive (360 KB). Een jaar later werd er een 10 MB hardcard ingebouwd, wow wat een luxe. De logische volgende stap was een 20 MB harde schijf, even later zelfs met een kleurenscherm. Tussendoor nog een paar jaar op een mainframe (zo heette dat toen) gewerkt. Programmeren in Fortran, data opslaan op een harde schijf van 500 MB ter grootte van een wasmachine.
Ik ben dus groot gebracht met MS-DOS (en heel even met DRDOS), de laatste versie daarvan was geloof ik 3.30. Met hulpmiddelen als de Norton Utilities, Norton Commander en 4dos (wat kon je met 4dos leuk 'spelen').
MS-DOS opdrachten    MS-DOS opdrachten    MS-DOS opdrachten    Wiki

Windows 3.1   Windows 95   Windows XP   Windows 7   Windows 10
En toen was er Windows. Windows 3.1 wel mee gespeeld, maar dat was domweg een grafische schil bovenop MS-DOS. Bij Windows 95 werd het serieuzer, bij mij gevolgd door Windows XP en Windows 7. Geen Windows 8 voor mij. Wil Windows mij opeens gaan vertellen hoe mijn eerste scherm eruit gaat zien? Dacht het niet. Windows 10 heb ik wel een aantal maanden op een pc geprobeerd, maar mijn aanvankelijke enthousiasme daarvoor daalde per maand. Ook W-10 neemt mij de regie uit handen. Een paar van mijn dagelijkse programma's draaien helaas alleen onder Windows, dus een pc met W-7 zal ik nog wel een tijd houden, maar naast de W-7 pc staat er op mijn werktafel al een hele tijd een pc met Linux Mint, dus wie weet...
Ik heb het met Windows een beetje gehad, liefst werk ik met Windows 7 maar Microsoft probeert de mensen steeds meer hun mening op te dringen en dan ook nog op een manier waar ik niet op zit te wachten. Als je het systeem naar eigen mening naar je zin hebt wordt er weer iets veranderd waardoor je opnieuw kan beginnen. Nee, Microsoft is beslist niet meer mijn favoriet.

Apple
Een paar vrienden zweren bij Apple, dus heb ik dat merk wel eens in handen. Maar Apple en ik hebben nooit goed met elkaar overweg gekund. De hoge prijs is voor mij geen doorslaggevende factor. Ik mis vrijheid en flexibiliteit. Het Apple besturingssysteem zit volledig dichtgebakken, als je voor Apple kiest dan moeten al je uitbreidingen (software en hardware) van Apple zijn. Bestanden uitwisselen met niet-Apple apparaten vind ik onnodig lastig. En als je opslagcapaciteit wil uitbreiden, moet je meteen naar een duurder toestel of cloud-storage bijkopen, er kan niet eenvoudig een geheugenkaartje in zoals bij veel Bill Gates pc'. Het stoort me dat Apple haar eigen standaarden gebruikt, bijvoorbeeld door een kabeltje te ontwikkelen dat niet op apparaten van andere merken past. Erg onhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en voor meerdere apparaten verschillende opladers moet meenemen. Ook de gedwongen automatische synchronisatie tussen iPhone, Mac en iPad stoort me. Als er iets te synchroniseren is dan doe ik dat zelf wel.

Linux Mint
Voor mij dus voorlopig nog even een Windows pc (niet dat die apparaten volledig storingsvrij zijn (pff...), of dat er niks meer te wensen is (pff...), maar vrijheid en flexibiliteit zijn voor mij het allerbelangrijkste). Maar steeds vaker is er een uitstapje naar Linux Mint.  Lees meer.

Android
Mijn telefoon draait op Android (wat ik van Apple vind staat hierboven) en Windows op een mobieltje was geen succes. Het werkt, je kunt het redelijk aanpassen aan je eigen wensen. Maar het is verstandig om te onthouden dat Google de maker is van Android. En Google is de grootste data-graaier die er is.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 28 april 2018.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek