home  →  spelvormen  →  hamer klik hier om te printen

Hamer  /  Hammer   (matchplay)

Matchplay wedspel voor twee personen. Inzet (meestal) één euro per hole, bij gelijkspel op een hole gaat de inzet mee naar de volgende hole. Als je achter staat (down) dan kun je de inzet voor de resterende holes met één euro verhogen (bij voortdurend verlies kan dat 'kostbaar' worden). De inzet verhogen kan alleen tussen holes, niet tijdens een hole.
Ook, op elk moment, kan een speler de andere hameren. Indien gehamerd dan wordt de lopende weddenschap (op deze hole) geaccepteerd (= inzet verdubbeld) of geweigerd (= inzet tot nu toe wordt uitgekeerd). Bv. op de huidige hole is de inzet 2 euro (de vorige hole was kennelijk gelijk geëindigd en de inzet daarvan wordt meegenomen naar deze hole). Speler A hamert speler B. B moet beslissen of hij dat accepteert (de inzet is nu verdubbeld tot 4 euro), of weigert (B moet A de huidige inzet = 2 euro betalen).
De hamer is bij de start van de 18 holes beschikbaar aan beide spelers, maar roteert daarna nadat de eerste keer is gebruikt. Het wordt echt interessant als op een hole meerdere hamers in het spel zijn.
Dit spel kan met volledige handicapverrekening worden gespeeld, maar op holes waar iemand een (handicap)slag krijgt kan die persoon alleen maar de hamer toepassen als hij afziet van die (handicap)slag.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 juni 2015.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek