home  →  spelvormen  →  pig klik hier om te printen

Pig   clubhuis / kleedkamer

Dit spel blinkt uit vanwege de basale hoeveelheid benodigdheden: twee dobbelstenen, een potlood, een stukje papier. Het is bedoeling van dit spel om als eerste 100 punten te behalen met het gooien van twee dobbelstenen. Als een speler aan de beurt is mag hij zo vaak gooien (punten verzamelen) met die twee dobbelstenen als hij wil, met twee uitzonderingen:

  1. Als er op één van de twee stenen een '1' verschijnt dan verliest de speler alle behaalde punten in deze beurt en gaan de stenen naar de volgende speler.
  2. Als de speler dubbel '1' gooit dan verliest de speler alle behaalde punten.
  3. Als een speler een dubbel gooit (twee gelijke cijfers) dan moet hij ook een volgende worp doen.
Er is wel wat strategie nodig bij dit spelletje. Als je een redelijk aantal punten (20-25) in jouw beurt hebt verzameld, dan is het verstandig om die punten te 'conserveren' door te stoppen met werpen en de stenen aan de volgende speler te geven. Als je te gretig bent in één beurt en je verliest je punten dan doen je medespelers dit spel (pig) eer aan en beginnen te knorren als een varken.
Let op: als een speler 100 punten heeft behaald, dan hebben de anderen de gelegenheid deze score te evenaren of te overtreffen. Op deze manier blijft het spel spannend tot het allerlaatst en is halverwege niemand buiten gesloten.

Laat je niet voor de gek houden door de schijnbare eenvoud van dit spel. Het zit vol strategie en amusement. Dus als je een volgende keer een bijna onbedwingbare neiging hebt om backgammon te gaan spelen, probeer dan eens 'Pig'.

Zie ook Pig voor op de golfbaan.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 04 oktober 2008.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek