home  →  spelvormen  →  pro-am klik hier om te printen

Pro-Am  (Pro-am, pro-am, pro/am, pro am, ProAm)   strokeplay (stableford).

Een prachtige spelvorm gezien vanuit de ogen van de amateur. Want waar en in welke sport heb je de gelegenheid om samen (!) met een professionele speler door de baan te gaan.

Pro-Am
Een Pro-Am is een (strokeplay / stableford / tegen par-bogey) wedstrijd waarin pro's en amateurs samen spelen. Vrijwel altijd zal een kant bestaan uit 1 pro en 1, 2 of 3 amateurs. Er zijn meerdere mogelijkheden om de eindscore te bepalen, ik geef er een paar:

Binnen dezelfde wedstrijd wordt er vaak een tweede wedstrijd gespeeld om de beste pro en amateur te bepalen. Dat is vrijwel atijd individueel strokeplay, waarbij de pro's tegen scratch spelen en de amateurs hun handicap volledig verrekenen.

Een Pro-Am wordt vaak gespeeld als -voorbereiding voor een pro- -fun- -publiekstrekker- -teaser voor sponsoren-, 1 of 2 dagen voorafgaand aan een grote internationale wedstrijd.
Georganiseerd vanuit Nederland worden er jaarlijks pro-am's georganiseerd in zuid-Europa, vrijwel altijd in het winterseizoen. Het is een mooie gelegenheid voor de pro zich (voor weinig geld...) voor te bereiden op het komende seizoen en voor de amateur om een week onder de zon te spelen aan de zijde van een professional.

Am-Am
Soms wordt de omschrijving Am-Am (Amateur-Amateur / Am Am) gebruikt. Staat wel leuk zo'n afkorting, maar het wil alleen maar zeggen dat jij als amateur aan een andere amateur wordt gekoppeld. Big deal.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2011.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek