home  →  spelvormen  →  rabbit klik hier om te printen

Rabbit   matchplay en strokeplay (stableford)

Rabbit.
Dit spel wordt gespeeld door drie of meer spelers. Voor de eerste afslag vult elke speler de pot met een bepaald bedrag. De winnaar krijgt de hole pot als hij in een ronde vier holes heeft gewonnen. Een halve telt niet als winst. Als aan het einde van een ronde geen enkele speler vier holes heeft gewonnen, dan wordt de pot uitgekeerd aan de speler die de meeste holes heeft gewonnen.

Variatie 1.
Dit spel gaat prima met een driebal waarbij ieder voor zich speelt. Als een speler een hole wint (netto) dan krijgt hij de Rabbit. Op de volgende hole moeten de andere twee spelers de Rabbit 'bevrijden' door de hole te winnen. De Rabbit is dan vrij ('running') en kan weer gewonnen worden door de eerste speler die een hole wint. Als een hole wordt gewonnen door de speler die de Rabbit al in zijn bezit heeft dan houdt hij de Rabbit en krijgt er een 'leg' bij. Dat maakt het moeilijk voor de anderen, want die moeten eerst die 'leg' wegwerken voor ze de Rabbit kunnen bevrijden (dwz. ze moeten 2 holes winnen).
De bedoeling van dit spelletje is aan het eind van hole negen de Rabbit te bezitten, en opnieuw aan het eind van hole 18. Elke Rabbit (hole 9 en 18) is een bepaald aantal punten (geld) waard. Op de tee van 10 is de Rabbit weer 'running'.

Rabbit Run.
Hierbij kun je wat aggressiever wedden. Een speler die een Rabbit wint plus een 'leg' houdt die en kan 'm niet verliezen. Een volgende Rabbit wordt dan in het spel gebracht. Als een speler de Rabbit wint en hem weer verliest voordat hij een 'leg' wint, dan zijn er twee Rabbits 'running'. De speler die de volgende hole wint heeft dan twee Rabbits. Wint hij ook de volgende hole dan wint hij twee 'legs' en dus het permanente bezit van twee Rabbits. Verliest hij de volgende hole dan worden de twee Rabbits 'bevrijd' en zijn er drie Rabbits 'running'. Bij dit spel gaat het er om wie aan het einde van de ronde de meeste Rabbits permanent in zijn bezit heeft (gedeeltelijk telt niet mee.

Rabbits.
Dit is uitbreiding op Rabbit. Bij dit spel wordt meteen een nieuwe Rabbit, met dezelfde inzet, gestart als een speler binnen een ronde vier holes heeft gewonnen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2008.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek