home  →  spelvormen  →  threesome klik hier om te printen

Threesome   matchplay en strokeplay

Threesome is een officiële wedstrijdvorm, dus als er onduidelijkheid is: zie de Golfregels en kijk bij de Definities en Regel 29.

 •  Threesome: een wedstrijd waarin één speler speelt tegen twee andere spelers, elke partij met één bal.
 •  Driebal: een wedstrijd waarin drie spelers tegen elkaar spelen, elk met zijn eigen bal. Elke speler speelt twee afzonderlijke wedstrijden.

Verwarring is er vaak door verschillend woordgebruik of verschillende betekenis van begrippen tussen Amerika en Europa. Dat treedt iedere keer weer op bij de Ryder Cup waar, volgense Britse terminologie, de wedstrijdvorm o.a. fourball en foursome is. Daarom hebben Amerikaanse schrijvers het Britse 'foursome' omgedoopt in 'Scotch foursome'.

  • Foursome in Groot Brittanië (Europa): twee partners spelen om beurt één bal; in de USA heet dat 'alternate shot'. Foursome in de USA is meestal Fourball (vierbal) in Europa. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threesome'.
  • Fourball in de USA wordt nooit gespeeld, want in de USA betekent dat 'vier ballen in spel'; Fourball in Europa is gelijk aan Bestball in de USA. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threeball'.
  • Stableford in de USA heeft een andere telling dan in Europa. Stableford in Europa heet in de USA 'British Stableford'.

Matchplay
De hole wordt gewonnen door de kant die op de hole de laagste score heeft. Een threesome wedstrijd is vrijwel altijd over 18 holes en is gewonnen als de voorsprong van een kant groter is dan het aantal holes wat nog te spelen is.

Strokeplay
Beide kanten noteren het aantal slagen wat op elke hole wordt gemaakt. Wanneer alle 18 holes zijn gespeeld worden alle slagen van elke kant bij elkaar opgeteld. De kant met het minste aantal slagen (over één of meer vastgestelde rondes) heeft gewonnen.

Handicapverrekening.
Verrekend wordt 3/4 van het verschil in de handicaps van beide kanten. Voorbeeld: kant 1 heeft hcp 13 en kant 2 heeft hcp 5 en 7 (5+7=12 /2=6). Het verschil tussen kant 1 en 2 is dus 13-6=7. Driekwart van 7 is 5. Kant 1 ontvangt van kant 2 dus 5 slagen.

One-half aggregate score
Dit is een kruising tussen Threesome en Driebal. Het spel bestaat uit drie separate wedstrijden van elk zes opeenvolgende holes; per aparte wedstrijd speelt 1 speler (team 1) tegen 2 andere (team 2), elk met zijn eigen bal. Hole 1 t/m 6 speelt A tegen B+C, hole 7 t/m 12 speelt B tegen C+A, hole 13 t/m 18 speelt C tegen A+B. Voorbeeld: speler A speelt tegen B en C; als B en C resp. een 4 en een 5 scoren, dan moet A een 4,5 verbeteren om de hole te winnen.
Het kan gespeeld worden om een geldinzet per hole, maar ook dat elke gewonnen hole een punt oplevert, aan het einde worden de punten opgeteld (en wordt er afgerekend).
Prettig is als de drie spelers ongeveer een gelijk handicap hebben.

Triples
Een spel tussen drie spelers in één flight. Kan ook gespeeld worden als 'side bet'. Er wordt strokeplay gespeeld en punten worden toegekund aan de standing op elke tee. Meestal krijgt een speler zes punten als hij op de vorige hole de beste score had, vier punten voor de middelste score en twee punten voor de laagste score. Bij een gelijkspel worden de punten van de twee/drie plaatsen (bv. 6-4, 2-4, 2-4-6) bij elkaar opgeteld en dan gedeeld door het aantal spelers. De weddenschap kan gebaseerd worden op:

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05 april 2011.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek