home  →  spelvormen  →  vierbal / four ball klik hier om te printen

Vierbal  /  Fourball   matchplay, strokeplay en tegen par
USA:  2-Person Best Ball  /  2-Man Best Ball  /  2-Person Better Ball  /  Two-Person Best Ball  /  4BBB

Vierbal (Fourball) is een officiële wedstrijdvorm, dus als er onduidelijkheid is: zie de Golfregels en kijk bij de Definities en Regel 30.

 •  Foursome: twee spelers (soms meer) vormen een team, per team is er maar één bal; er wordt altijd om-en-om geslagen.
 •  Vierbal / Fourball: twee spelers vormen een team, waarbij elke speler zijn eigen bal speelt; de laagste (netto) score van de partners op elke hole is de score voor de hole.
Let op: Europa: Four Ball - Vierbal = Amerika: Best Ball, 2-Person Best Ball, 2-Man Best Ball, 2-Person Better Ball, Two-Person Best Ball, 4BBB
 •  Greensome is een variatie op foursome, het is dus een wedstrijd waarbij een team van twee spelers (soms meer) met één bal speelt. Echter alle teamleden slaan op elke hole hun eigen bal af, daarna zijn er een aantal spelvormen om met één van de ballen om-en-om verder te gaan.

Verwarring is er vaak door verschillend woordgebruik of verschillende betekenis van begrippen tussen Amerika en Europa. Dat treedt iedere keer weer op bij de Ryder Cup waar, volgense Britse terminologie, de wedstrijdvorm o.a. fourball en foursome is. Daarom hebben Amerikaanse schrijvers het Britse 'foursome' omgedoopt in 'Scotch foursome'.

  • Foursome in Groot Brittanië (Europa): twee partners spelen om beurt één bal; in de USA heet dat 'alternate shot'. Foursome in de USA is meestal Fourball (vierbal) in Europa. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threesome'.
  • Fourball in de USA wordt nooit gespeeld, want in de USA betekent dat 'vier ballen in spel'; Fourball in Europa is gelijk aan Bestball in de USA. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threeball'.
  • Stableford in de USA heeft een andere telling dan in Europa. Stableford in Europa heet in de USA 'British Stableford'.

Handicapverrekening.  Er is geen (door de EGA) voorgeschreven manier.  Heel vaak wordt het volgende toegepast:

Four Ball matchplay.
Een hole is gewonnen door de kant welke de beste (netto) score heeft behaald. Een wedstrijd is gewonnen als de voorsprong van een kant groter is dan het aantal holes wat nog te spelen is.

Four Ball strokeplay.

Four Ball stableford.
Handicapverrekening: volledig.

Four Ball tegen par (Turnberry).
Een team bestaat uit twee (2) spelers. Beide teamleden spelen individueel de hole volgens het strokeplay format, maar de telling is volgens matchplay. De laagste (netto) score van de twee spelers wordt vergeleken met de par van de hole: beter dan par +1, par 0, slechter dan par -1.
Handicapverrekening: 3/4 van het verschil tussen de twee spelers, waarbij de laagste handicapper op scratch wordt gezet. Voorbeeld: speler A heeft handicap 28 en B heeft 19. Speler B speelt dan van scratch en A krijgt 28-19=9 x 3/4=7 slagen.

Onjuist woordgebruik
Let op als je iemand "four ball better ball" hoort zeggen. Hier is eigenlijk sprake van verkeerd woord gebruik. Want bij elke vierbal (four ball) gespeeld volgens de Golfregels (!) gaat het altijd om de laagste score van de twee spelers die een kant vormen, dus altijd om de 'better' of de 'best ball'. 'Four ball better ball' is dus dubbelop.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 mei 2016.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek