home  →  spelvormen  →  meters-yards / per yard per hole / yardages / long holes klik hier om te printen

Meters-Yards  /  Per yard per hole  /  Yardages  /  Long holes   matchplay

Dit spel wordt gespeeld volgens het matchplay format, dus elke hole is een aparte wedstrijd, in dit spel dus een weddenschap. Het kan gespeeld worden in indivudueel matchplay, maar ook als vierbal waarbij dus de beste bal van jouw partner en jij gespeeld wordt tegen de beste bal van de twee tegenstanders. De kant met de laagste (netto) score wint de hole. Halves worden niet meegeteld. Als puntentelling geldt de afstand van de hole. Voorbeeld: op een par vier van 390 meter maken de spelers A en B resp. (netto) 4 en 5 en spelers C en D beiden een 5. Team A en B wint dus de hole en mag 390 punten op zijn kaart bijschrijven. Het team wat aan het einde van de ronde de meeste 'meters' heeft gewonnen is winnaar uiteraard.
Aangezien er ruwweg 5500 meters op een golfbaan zijn zou een inzet van €1 per meter een beetje kostbaar zijn. Spelen om 1 eurocent per meter klinkt beter.

Handicap verrekening. De laagste handicapper wordt op nul gezet en de andere drie krijgen 3/4 van het verschil mee. Voorbeeld: speler A heeft handicap 9, B hcp 16, C hcp 12 en D heeft hcp 20. Speler A moet van scratch spelen, B krijgt mee (16-9) x 3/4 = 5 slagen, C krijgt mee (12-9) x 3/4 = 2 slagen en D krijgt mee (20-9) x 3/4 = 8 slagen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2008.


Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek