homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

ascii tekens

backup

backup soorten

bit byte deci hex

botnet

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

e-mail duidelijk

e-mail gehackt

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

filemanagers

gijzeling

google

google alerts

google cleanen

google maps

hardware

hoax

html basis

html codes

html kleur-namen

ip-adres

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb kabel

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

apps

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

automatisch aanmelden

back in time

distro's

notepadqq

software

timeshift

virus

Windows

herstelpunt

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

vlc

wisselbestand

Verschillende soorten backups,  wel handig om dat te weten.             Don't delay, backup today

Verreweg de meeste gegevens op een computer (operation system, programma's, persoonlijke gegevens) veranderen heel weinig of helemaal niet. Slechts een heel klein deel van de persoonlijke gegevens wijzigt dagelijks of wekelijks. Daarom is het logisch, naast eenmalig de volledige gegevens, alleen op gezette tijden de gewijzigde gegevens te saven. Dat is de reden voor geavanceerde backup strategiën zoals differential- en incremental backups. Beiden zijn 'smart' backups die tijd en ruimte besparen, maar ze verschillen hemelsbreed hoe ze dat doen.

 • een image is een exacte kopie van de hele schrijf of partitie, inclusief alle geïnstalleerde programma's en systeem-files, maar zonder je persoonlijke gegevens. Als het nodig is om Linux of Windows opnieuw te installeren dan kun je opstarten vanaf de image file zodat je niet je operating system opnieuw hoeft te configureren en je programma's opnieuw hoeft te installeren. N.B. je kunt zo'n image niet gebruiken een andere pc. Een image is heel groot (meerdere gigabytes) en het duurt lang (uren) om 'm te maken, dus dat doe je niet elke dag. Advies voor iemand die dagelijks achter zijn pc zit: eens per maand.
 • Voor de dagelijkse backup wil je alleen je persoonlijke bestanden saven (documenten, foto's, muziek, video etc). Er zijn verschillende soorten backups voor die taak ( bron   bron): (users guide) bekend.
  • full backup: het is precies wat de naam al zegt: een volledige, 1-op-1, kopie van alle geselecteerde gegevens. Hoewel full backups waarschijnlijk de beste bescherming geven, zullen de meesten dat slechts eens in de zoveel tijd doen omdat het maken van een full backup veel tijd kost en vaak veel diskruimte nodig heeft. Daarom passen veel mensen andere backup methodes toe.
  • incremental backups (soms 'differential incremental backups' genoemd) zijn ontworpen om de hoeveelheid tijd en schijfruimte te verminderen die een full backup nodig heeft. Een incremental backup save't alleen de gegevens die zijn veranderd sinds de vorige backup en is dus heel veel kleiner en sneller dan een full backup.
   Voorbeeld: stel dat je op maandag een full backup hebt gemaakt en incremental backups hebt gemaakt voor de resterende dagen van de week. De incremental backup van dinsdag bevat alleen de gegevens die zijn gewijzigd sinds maandag. De incremental backup van woensdag bevat alleen de gegevens die zijn gewijzigd sinds dinsdag, enz.
   Het belangrijkste nadeel van incremental backups is dat het veel tijd kost om de gegevens te herstellen. Terug naar het voorbeeld hierboven: stel dat je de backup van woensdag wilt restoren. Om dat te doen moet je eerst de full backup van maandag terugzetten. Daarna moet de incremental backup van dinsdag worden teruggezet, gevolgd door die van woensdag. Als één van die onderdelen (of de gebruikte media) beschadigd is of ontbreekt, dan is een volledig herstel niet mogelijk.
   Een plaatje zegt meer dan een bladzijde vol tekst:
  • differential backups (soms 'cumulative incremental backups' genoemd) zijn in zoverre vergelijkbaar met een incremental backup dat het begint met een full backup en de volgende backups hebben alleen de gewijzigde gegevens. Het verschil tussen een incremental en differential backup is dat een incremental backup alleen de gegevens bevat die gewijzigd zijn sinds de laatste incremental backup. Daarentegen bevat elke differential backup alle (!) gewijzigde gegevens sinds de laatste full backup.
   Elke differential backup zal dus groter zijn dan de laatste.
   Stel dat er op maandag een full backup is gemaakt en differentials op de resterende dagen van de week. De (differential) backup van dinsdag bevat dan alle gewijzigde gegevens sinds maandag en is dan gelijk aan een incremental backup op dat tijdstip. Echter op woensdag zal de differential backup, naast de gewijzigde gegevens sinds dinsdag, ook alle gegevens bevatten die zijn gewijzigd sinds maandag. Het voordeel van een differential backup t.o.v. een incremental backup is de benodigde tijd om de gegevens te herstellen. Dat kan een belangrijk argument zijn voor grotere bedrijven waar downtime onacceptabel is. Een differential backup terugzetten heeft nooit meer dan twee backup sets nodig. Terwijl voor het terugzetten van een incremental backup een groot aantal backup sets nodig zijn. Het nadeel van een differential backup t.o.v. een incremental backup is dat, zeker na verloop van tijd,, een differential backup veel meer data bevat, dus ruimte nodig heeft, dan een incremental backup.
   Differential backups zijn flexibeler dan full backups, maar zijn nog steeds onhandig om meer dan ongeveer één keer per dag te doen, vooral wanneer de volgende volledige back-up nadert.
   Een plaatje zegt meer dan een bladzijde vol tekst:

Laatste wijziging: 09 oktober 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina