homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

ascii tekens

backup

backup soorten

bit byte deci hex

botnet

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

e-mail duidelijk

e-mail gehackt

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

filemanagers

gijzeling

google

google alerts

google cleanen

google maps

hardware

hoax

html basis

html codes

html kleur-namen

ip-adres

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb kabel

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

apps

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

automatisch aanmelden

back in time

distro's

notepadqq

software

timeshift

virus

Windows

herstelpunt

hibernate

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

Safety first       backups             Don't delay, backup today
Onthouden s.v.p.: er zijn verschillende soorten backups.

Harde schijf
Al uw digitale gegevens staan dus op een harde schijf. En u denkt dat ze daar veilig staan. U denkt dat een harde schijf nooit stuk gaat. U denkt 'dat gebeurt mij niet'. U denkt dat al die gegevens over 5 of 10 jaar nog steeds leesbaar zijn.
   Fout.
Iedereen met een pc loopt de kans dat de harde schijf op een bepaald moment niet meer leesbaar is, of domweg kapot gaat of gestolen wordt. Hoe groot is het risico? Hoe groot is de kans? Het risico is groot (harde schijf niet meer leesbaar, al uw gegevens kwijt), maar de kans is klein. Ik zit sinds 1980 dagelijks achter het toetsenbord en mij is het driemaal overkomen (tijdens mijn werk als systeembeheerder stond er maandelijks iemand voor mijn neus, floppy / hd beschadigd en geen backup). Maar wilt u het risico lopen al uw gegevens (brieven, documenten, complete website(s), vooral foto's) kwijt te raken? Ik niet. Daarom maak ik backups.

Backups, algemeen
Om met iets heel eenvoudigs te beginnen:  er zijn drie hoofdregels om uw gegevens veilig te stellen:
 1. backup maken
 2. backup maken
 3. backup maken

Als u zich hieraan houdt dan kan het (bijna) niet meer fout gaan.

Backups, eenvoudig
Heeft u belangrijke gegevens dan kunt u kiezen uit twee makkelijke, veilige en goedkope (max 100 €) manieren:

 • koop een externe harde schijf (≥1 TB) met een usb-aansluiting, zet elke week uw gegevens daarop.
  Elke week in een aparte directory  en  bewaar die harde schijf op minimaal 100 meter afstand van uw eigen pc.
  (de verleiding is groot om de gegevens die u wilt bewaren elke keer (1x per week of 1x per maand) te kopieren naar één-en-dezelfde plek op een externe harde schijf; dat gaat een hele tijd goed totdat u een keer een beschadigd bestand hebt en dan die backup-harde schijf raadpleegt; daar blijkt dan dat bestand ook beschadigd te zijn omdat dat beschadigde bestand al weken/maanden lang iedere keer naar de backup-harde schijf is gekopieerd (been there, done that).)
 • brandt regelmatig (1x per week) de hele inhoud van uw user/gebruiker op een dvd, schrijf er een datum op en bewaar die dvd op minimaal 100 meter afstand van uw huis.

Don't delay, backup today

Backups, op mijn manier

 • 1x per week brand ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (zonder de foto's) op een dvd, ik schrijf er een datum op en bewaar die dvd bij een familielid elders in mijn woonplaats. Daar liggen er dus vele tientallen. Af en toe dun ik de dvd's een beetje uit die ouder dan een jaar zijn, maar ik zorg dat ik altijd tot twee jaar terug kan.
 • 1x per week kopieer ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (met foto's) naar een 2 TB harde schijf (NAS); iedere kopie staat in een aparte directory. Die hd zit altijd aan mijn werk-pc zodat ik altijd snel iets 'uit het verleden' kan opzoeken.
 • 1x per week kopieer ik de hele inhoud van mijn user/gebruiker (met foto's) naar een externe harde schijf (1 TB), elke backup in een aparte subdirectory; twee hd's zijn daarvoor in gebruik; één daarvan ligt altijd bij een familielid elders in mijn woonplaats.
 • 1x per dag (soms vaker als er veel veranderingen zijn) maak ik een (spiegel) backup (SyncBackFree) naar mijn NAS.
 • 1x per dag (soms vaker als er veel veranderingen zijn) maak ik een (spiegel) backup (SyncBackFree) naar een externe hd die na de backup-actie meteen weer wordt afgekoppeld. Daar kan een gijzeling dus nooit aankomen.

Zeg nooit nooit, maar op deze manier kan het nooit fout gaan.
Een tijd geleden had ik een backup-dvd nodig van vier (4) maanden terug omdat ik vier maanden geleden een fout had gemaakt in een file en die foute file is heel braaf vier maanden lang elke week ge-safed. Op mijn werk heb ik een keer een backup van 1.5 jaar oud nodig gehad.

Backups, ja ik weet het
Er zijn nog talloze andere manieren (bv. raid systemen en specifieke backup programma's) en media (o.a. tapes, cloud) om een backup te maken. Maar ik houd niet van specifieke backup-programma's. Heb een paar keer meegemaakt dat met een update de layout en bediening essentieel verandert of, nog erger, het format wijzigt waarin de data wordt opgeslagen. Cloud is niet mijn favoriete plek, daaruit kan het regenen en lekken en ik wil niet afhankelijk zijn van een externe dienst. Voor 'privé / thuis' omstandigheden is het bovenstaande (backups, op mijn manier) in 99.9% van de gevallen afdoende.

Laatste wijziging: 07 oktober 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina