homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

ascii tekens

backup

backup soorten

bit byte deci hex

botnet

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

e-mail duidelijk

e-mail gehackt

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

filemanagers

gijzeling

google

google alerts

google cleanen

google maps

hardware

hoax

html basis

html codes

html kleur-namen

ip-adres

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb kabel

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

apps

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

automatisch aanmelden

back in time

distro's

notepadqq

software

timeshift

virus

Windows

herstelpunt

hibernate

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

Datagraaiers op het internet

Intro

Met afstand de grootste en brutaalste data-graaiers op het internet zijn (alfabetisch) Facebook, Google en Windows. Er zijn er natuurlijk meer (bv. de AIVD en de gijzeling, phishing en spoofing ellendelingen), maar deze drie steken er met kop en schouders bovenuit en hebben alle drie hetzelfde motief. Ze willen alles van je weten, foto's, adres- en telefoon, gespreksgegevens, locatiegevens, surfgedrag, zoekopdrachten, bezochte websites en ik vergeet er vast nog wel een paar. En dat allemaal om jou gerichte advertenties te sturen, want dat is hun verdienmodel. Je kunt die advertenties wel buiten de deur (computer, tablet, mobieltje) houden, maar dat kost wel wat aandacht en moeite. Met dat datagraaien schenden ze ook nog op grote en grove schaal je privacy. Daarom blijf ik zover mogelijk weg van deze 'heren'. Dat lukt niet altijd, maar alles helpt.
Op deze pagina een samenvatting 'hoe vermijd ik die datagraaiers'.

Facebook

Mark Zuckerberg (Facebook, Instagram en WhatsApp) is de ergste, zowel qua informatie verzamelen als privacy schenden. Blijf dus zo ver mogelijk weg bij hem. Helaas lukt dat altijd want WhatsApp is erg populair. Als Zuckerberg in 2020 inderdaad WhatsApp, Instagram en Facebook gaat integreren in één platform dan wordt het tijd om om te zien naar een andere chat-app. Signal is dan de meest voor de hand liggende.

Google     agenda - browser - contacts

Google weet alles van je, misschien je pincode niet, maar verder... Bijvoorbeeld: als je de Google-agenda en de Google-contacts gebruikt dan weet Google alles wat daarin staat, namen, adressen, telefoonnummers, verjaardagen, echt alles. Als je Chrome als browser gebruikt dan weet (en onthoudt!) Google je surfgedrag, welke sites je hebt bezocht en welke zoekopdrachten je hebt gedaan. Mogelijkheden:

Google     zoekmachine     startpage.com

Zoeken doet iedereen op het internet. Meestal met Google (er zijn alternatieven). De Google search-engine is misschien wel de beste die er is, maar een nadeel is dat de aan de hoogste bieder verkochte advertenties de echte zoekresultaten steeds verder naar beneden drukken. Google verdient daarmee erg veel geld. Nadeel van Google is ook dat elke zoekopdracht en aangeklikt zoekresultaat wordt geregistreerd en aan je gebruikersprofiel wordt toegevoegd. Hoezo privacy-bescherming. Als je wel m.b.v. Google wilt zoeken maar een betere privacy-bescherming wilt dan is Startpage (www.startpage.com) is een goed 'tussenpersoon'. Startpage heeft een deal met Google gesloten zodat gebruik mag worden gemaakt van de resultaten van hun zoekmachine (inclusief de advertenties). Maar dan zonder schending van je privacy! Bij het gebruik van Startpage wordt niets geregistreerd of bewaard, vandaar dat Startpage steeds populairder wordt. Houd er wel rekening mee dat de bescherming weer ophoudt na het klikken op een zoekresultaat (hiervoor biedt Startpage met de link Anonieme Weergave een geanonimiseerde, maar helaas soms wat tegenvallende weergave van websites aan). De mogelijkheden van Startpage zijn wel minder uitgebreid dan die van Google zelf: zo ontbreekt het automatisch aanvullen en wordt bij het zoeken naar een adres geen kaart van Google Maps weergegeven.
Wil je meer grip op je pricacy: gebruik www.startpage.com als zoekmachine.

Windows

Sinds versie 10 heeft Windows een slechte reputatie wat betreft gegevens verzamelen van je pc en doorsturen. En 'joost mag weten' wat er in Windows 7 gebeurd is met de laatste updates. Mogelijkheden:

  • met O&O ShutUp10 kun je veel van dat gespioneer uitzetten
  • overstappen op Apple of Linux

Diversen

  • locatie  op mobieltje en tablet
    Zet in ieder geval op je mobieltje en tablet de locatie-mogelijkheid uit. Want daarmee weten een aantal apps precies waar je bent en gaan jou reclame sturen (bv, TripAdvisor). Let op: in Android heeft de locatiemodus drie manieren, gebruik geen van die drie. Check ook de 'Locatie machtigingen'. De apps die de locatie echt nodig hebben (bv. navigatie-apps) zetten die locatie-bepalingen zelf wel weer aan. En vergeet niet 'm na die tijd weer uit te zetten.
    Geheel afdoende is het niet, lees dit.
  • locatie  op desktop en laptop:  HowTo enable or disable location sensing windows 7 and 8

Laatste wijziging: 06 maart 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina