homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

ascii tekens

backup

backup soorten

bit byte deci hex

botnet

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

e-mail duidelijk

e-mail gehackt

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

filemanagers

gijzeling

google

google alerts

google cleanen

google maps

hardware

hoax

html basis

html codes

html kleur-namen

ip-adres

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb kabel

vakantie

veiligheid

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

apps

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  Windows

Linux

automatisch aanmelden

back in time

distro's

notepadqq

software

timeshift

virus

Windows

herstelpunt

hibernate

hosts

pictogram afstand

register

sneltoetsen

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

Operating System

MS-DOS
Sinds halverwege de 70ger jaren zit ik bijna dagelijks achter het toetsenbord van een computer. Eerst een Hewlett Packard Mainframe (Unix, programmeren in Fortran, een harde schijf van 400 Mb (Mb) ter grootte van een wasmachine). Vanaf de midden 80ger jaren een Tulip XT met één 5.25 inch floppydrive (360 KB). Een jaar later werd er een 10 MB hardcard ingebouwd, wow wat een luxe. De logische volgende stap was een 20 MB harde schijf, even later zelfs met een kleurenscherm.
Ik ben dus groot gebracht met MS-DOS (en heel even met DRDOS), de laatste versie daarvan was geloof ik 3.30. Met hulpmiddelen als PFM (personal file manager), de Norton Utilities, Norton Commander en 4dos (wat kon je met 4dos leuk 'spelen').
MS-DOS opdrachten    MS-DOS opdrachten    MS-DOS opdrachten    Wiki

Windows 3.1   Windows 95   Windows XP   Windows 7   Windows 10
En toen was er Windows. Windows 3.1 wel mee gespeeld, maar dat was domweg een grafische schil bovenop MS-DOS. Bij Windows 95 wiki werd het serieuzer, bij mij gevolgd door Windows XP wiki en Windows 7 wiki. Geen Windows 8 voor mij. Bah tegels. Wil Windows mij opeens gaan vertellen hoe mijn eerste scherm eruit gaat zien? Dacht het niet. Windows 10 wiki heb ik wel een aantal maanden op een pc geprobeerd, maar mijn aanvankelijke enthousiasme daarvoor daalde per maand. Ook W-10 neemt mij de regie uit handen. Met de Open Shell (de opvolger van de Classic Shell) is het nog redelijk pruimbaar. Een paar van mijn dagelijkse programma's draaien helaas alleen onder Windows, dus een pc met W-7 zal ik nog wel een tijd houden, maar naast de W-7 pc staat er op mijn werktafel al een hele tijd een pc met Linux Mint, dus wie weet...

Sinds voorjaar-zomer 2019 heb ik het helemaal gehad met Microsoft.

 • Windows 7 bevat tot nu toe prima, maar joost mag weten wat er sinds de laatste updates allemaal in aan data naar Microsoft wordt verstuurd.
  Met W-10 perst Microsoft de gebruiker steeds meer hun mening door de strot, op een manier waar ik niet op zit te wachten en met veranderingen waar ik niet op zit te wachten. Als je het systeem naar eigen mening naar je zin hebt wordt er weer iets veranderd waardoor je opnieuw kan beginnen. En die eindeloze stroom updates die tig bugs oplossen en een paar nieuwe introduceren. En die updates installeren duurt en duurt en duurt...
 • Dit en voornamelijk dit is de druppel die bij mij de emmer laat overlopen. Dit is (in mijn ogen) een schokkende conclusie: je kunt wel iets aanvinken (geschiedenis niet bewaren en niet laten opsturen naar Microsoft), maar Microsoft doet iets anders. Windows 10 is (naast Facebook en Google) de grootste datagraaier die er is.
 • Ik ben helemaal klaar met Windows

Dus op zoek naar een alternatief operation system, voorwaarden:

Apple
Een paar vrienden zweren bij Apple, dus heb ik dat merk wel eens in handen. Maar Apple en ik hebben nooit goed met elkaar overweg gekund. De hoge prijs is voor mij geen doorslaggevende factor. Ik mis vrijheid en flexibiliteit. Het Apple besturingssysteem zit volledig dichtgebakken, als je voor Apple kiest dan moeten al je uitbreidingen (software en hardware) van Apple zijn. Bestanden uitwisselen met niet-Apple apparaten vind ik onnodig lastig. En als je opslagcapaciteit wil uitbreiden, moet je meteen naar een duurder toestel of cloud-storage bijkopen, er kan niet een geheugenkaartje bij-in zoals bij veel Bill Gates pc's. Het stoort me dat Apple haar eigen standaarden gebruikt, bijvoorbeeld door een kabeltje te ontwikkelen dat niet op apparaten van andere merken past. Erg onhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en voor meerdere apparaten verschillende opladers moet meenemen. Ook de gedwongen automatische synchronisatie tussen iPhone, Mac en iPad stoort me. Als er iets te synchroniseren is dan doe ik dat zelf wel. Sinds oktober 2018 kan een Apple niet meer door 'derden' gerepareerd worden.

Linux Mint
Voor mij voorlopig nog even een Windows 7 pc (niet dat die apparaten volledig storingsvrij zijn (pff...), of dat er niks meer te wensen is (pff...), maar vrijheid en flexibiliteit zijn voor mij het allerbelangrijkste). Maar steeds vaker is er een uitstapje naar Linux Mint.  Lees meer.

Android   op telefoon en tablet
Windows was niet echt een succes op een mobiele telefoon (to put it mildly...), wat ik van Apple vind staat hierboven, dus mijn telefoon draait op Android. Het werkt, je kunt het redelijk aanpassen aan je eigen wensen. Maar het is verstandig om te onthouden dat Google de maker is van Android, en Google is de grootste data-graaier die er is (ok, eervolle eerste plaats samen met Microsoft en Facebook).
Een nadeel (vind ik) is dat Android altijd (tablet en telefoon) vergezeld gaat van tientallen apps die je niet kunt verwijderen (bloatware of fatware genoemd). Ik wil een kaal o.s. en bepaal zelf wel wat ik daar aan apps op zet.

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteunning van Windows 7.   Wat dan?

Al jarenlang ben ik tevreden met Windows-7. Op mijn tafel staan twee W-7 pc's naast elkaar waar ik dagelijks op 'werk'.

 • doorgaan op W-7 is een mogelijkheid, maar het risico op malware wordt groter
 • overstappen op W-8 is niet slim omdat de ondersteuning daarvoor stopt op 10 januari 2023
 • W-10 wil ik niet; zie hierboven, lees dit, lees dit, lees dit en lees dit
 • Apple wil ik niet, zie hierboven
 • erg graag: een opensource o.s., zodat er geen oncontroleerbare achterdeurtjes zijn
 • het liefst blijf ik bij een Windows structuur zodat al mijn programma's werkbaar blijven;  ReactOS klinkt aantrekkelijk, is me nog te prematuur, maar blijft wel in mijn belangstelling

Na een tijd nadenken, forums lezen, anderen om raad vragen blijf ik ook na 14 januari 2020 bij Windows 7 en blijf ik online,

 • ik denk dat een éénpersoons non-profit gebruiker geen doelgroep is voor een besmetting of een hack/gijzeling
 • natuurlijk is mijn firewall en antivirus in orde
 • ik zie dus wel of/wanneer/waar het schip strandt
 • en als dat inderdaad gebeurt dan heb ik mijn dagelijkse backups op een extern offline medium
 • let op: microsoft-security-essentials krijgt nog steeds updates na 14 januari 2020
 • deze mogelijkheid verder onderzoeken
 • en als Windows 7 gehackt wordt, besmet raakt of crasht, dan stap ik over naar Linux Mint

Mijn praktijk:

 • thuis 1: desktop; (2012);  i3-2130; 3.40 GHz; 8 GB ram; 500 GB hdd; draait en is online op W-7
 • thuis 2: desktop; (2014);  i5 4670; 3.40 GHz; 16 GB ram; 120 GB ssd; 1 TB hdd; draait en is online op W-7
 • op reis met de motor een 10 inch laptop (2013) op W-7  (Asus Eee 1025C; Intel Atom CPU N2800; 1.86 GHz; 2 Gb DDR3; 532 MHz; 120 Gb ssd)
 • op reis met de camper een 12.5 inch laptop (2020) op W-10  (Dell Latitide E7250; 2.6 GHz, i7-5600U; 8 GB ram; 256 GB ssd)
  • mijn aanvankelijke schelden op Windows 10 is een beetje verminderd; want met Open-Shell, O&O ShutUp 10 en Updates temmen is Windows 10 voor mij redelijk 'leefbaar' geworden.
   Maar bij de eerste de beste vastloper vanwege de zoveelste rotte update is het 'einde oefening' voor Windows 10.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina