homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Acne

Wat is het:
Acne is een normale overgangssituatie tussen de kinderhuid en de volwassen huid. Vier van de vijf jongeren hebben er een tijdje last van. Dat heeft alles te maken met hormonen, die het lichaam in dezelfde tijd laten groeien en veranderen. Hormonen zorgen voor overproductie van talg en voor verdikking van het bovenlaagje van de huid, de hoornlaag. Die laag, die vooral bestaat uit keratine, verstopt de poriën, de gaatjes in de huid. Onder in die poriën zitten talgkliertjes, die het vettige talg produceren dat de huid soepel houdt en beschermt. Is de porie verstopt, dan ontstaat een mee-eter. Een wittige als de porie nog klein is, een zwarte wanneer de uitgang verbreed is en de keratineprop donker is gekleurd door huidpigment. De talgproductie gaat gewoon verder, dus de mee-eter zwelt op en wordt een rode pukkel. Bacteriën, zoals de Propionibacterium acnes, zwelgen in zo’n talgrijke omgeving. Die bacteriën zetten de talg om in scherpe vetzuren die de poriewand aanvreten. Een ontstekingsreactie komt op gang en een puist is geboren.

Symptomen:
Witte en zwarte pukkels, soms / vaak met rode bobbeltjes. Puisten met een gele kop.

Hoe te voorkomen:

 • preventie
  • niet
 • profylaxe
  • geen

Diagnose:
Zie symptomen.

Behandeling:

 • zelf
  • alle potjes het raam uit
  • mensen die er veel aan doen krijgen vaak meer klachten. Vooral friemelen, uitdrukken, het gebruik van onwerkzame middelen, camouflage en zalfjes maken de zaak erger. Er ook middelen die helpen, al werken ze niet snel. De behandeling begint dus met geduld. Je moet hoe dan ook een tijdje met de puisten leven.
  • het belangrijkst is dat de talg naar buiten kan. De poriën moeten dus open blijven.
   • het kan al voldoende zijn het gezicht te wassen met lauwwarm water en voorzichtig af te deppen met een zachte handdoek (niet wrijven!).
   • de drogist heeft gels of lotions met benzoylperoxide (merkloos en als Akneroxid, Benzac W) of acetylsalicylzuur. Die weken de keratineprop in mee-eters weg. Bovendien kunnen ze de acnebacterie dwarszitten, en de huid kalmeren. De huid kan wel droog worden. Begin bijvoorbeeld met 5 procent benzoylperoxide. Na een week of drie moet je het effect kunnen merken. Stap anders over op 10 procent. Ga niet met de gel in de zon of naar de zonnebank. En let op je kleren: het geeft enorme vlekken.
  • wassen met zeep is niet handig. Dat reageert met de talg. Die wordt daardoor hard en de porie raakt nog meer verstopt. Ook veel (camouflage)crèmes verstoppen de poriën. Bovendien: als de talg uit de poriën kan, vormt het een beschermend laagje en houdt de huid zichzelf vet. Daar is dus meestal geen crème voor nodig.
  • de puist uitduwen met een ‘comedonenquetscher’ (mini-lepeltje met een gaatje erin, waarmee je ze hygiënisch kunt uitknijpen) is een optie. Maar je loopt de kans dat je de bacteriën uit de puist overbrengt op de ‘schone’ mee-eters.
  • don’t worry, be happy. Je kunt er weinig aan doen, het gaat vanzelf over, leer ermee te leven. Er belangrijker dingen zijn dan die pukkel op je neus.
 • arts
  • de huisarts kan antibiotica voorschrijven om de Propionibacterium acnes onder de duim te houden.
  • de Diane-anticonceptiepil bevat stofjes die de hormonen tegenwerken die acne veroorzaken.
  • de talgproductie kan worden geremd met vitamine A. Maar dat is in hoge doses giftig; daarom zijn crèmes met dit bestanddeel alleen op voorschrift te krijgen. In extreme gevallen kan de huisarts ook pillen voorschrijven met een soort vitamine A. Die hebben echter zodanig heftige bijwerkingen, dat ze een laatste redmiddel zijn voor de ernstigste vorm van acne, waarbij steenpuistachtige ontstekingen ontstaan.

Besmettelijk?
De acne krijg je uitsluitend van jezelf, niet van iemand anders, maar de bacteriën in de puist kunnen worden overgebracht op 'schone' mee-eters.
Common sense dus, niet uitgebreid zoenen en knuffelen.

Fabels

 • acne krijg je niet van van patat met mayonaise, hoezeer het soms ook lijkt alsof de mayo je hoofd uit komt...
 • acne krijg je niet van vet en lekker eten (chocolade).
 • acne krijg je niet van stress, seks (of gebrek daaraan), masturberen, te weinig vitaminen of hygiëne of van een ander.

Laatste wijziging: 09 maart 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina