homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Anticonceptie

Wat is het:
Oestrogeen zorgt ervoor dat er in de ‘stopweek’ een soort menstruatie komt. Het verhinderen van de bevruchting is vooral het werk van progesteron. Die stof zorgt ervoor dat eicellen niet uitrijpen en vervolgens ook niet uit de eierstokken los komen of ‘springen’. Er vindt dus geen ‘eisprong’ of ovulatie plaats. Althans, meestal niet. Gemiddeld een op de honderd maanden gebeurt dat per ongeluk toch. Maar dan zijn er nog de extra effecten van het progesteron. Dat maakt de ingang van de baarmoeder ontoegankelijk voor zaadcellen, en de binnenwand van de baarmoeder ongeschikt voor de innesteling van een bevrucht eitje. Vanwege de dubbele werking is de pil eigenlijk een van de betrouwbaarste anticonceptiemethoden. Hij moet alleen niet worden vergeten. Vooral niet vlak na de stopweek, want in die week kan een eitje bijna rijp worden. Als de stopweek een dag te lang duurt, vindt al snel een eisprong plaats. Dat kan ook gebeuren als u in de eerste pilweek de pil vergeet. En als er in de dagen daarvoor al is gevreeën, kan het al te laat zijn om een zwangerschap te voorkomen, want het sperma blijft immers een paar dagen springlevend terwijl het in de buik van de vrouw logeert.

Middelen:

 • de klassieke pil is en blijft het betrouwbaarste anticonceptie middel
 • hormoonpleister, moet eens per maand nieuw worden aangebracht
 • vaginale ring, moet eens per maand nieuw worden aangebracht
 • prikpil, wordt eens per drie maanden toegediend
 • spiraaltje
  • een fantastisch middel. Het inbrengen is iets waar veel vrouwen tegenop zien, maar dan heb je ook vijf tot tien jaar geen last. Het kan bij een kinderwens snel worden verwijderd en dan bent u, als er verder niets mis is, ook direct weer vruchtbaar. Advies: twee uur voor het laten inbrengen van een spiraal twee paracetamol van 500 mg én een ibuprofen van 600 mg innemen. Eventuele gevoeligheid bij het inbrengen is dan veel minder.
 • condoom
  • dan heb je het als vrouw in eigen hand, als je tenminste de vaardigheid hebt om het bij je vriendje om te doen als dat aan de orde is. Wie dat niet kan, moet het leren. Pak een banaan of een kaars en oefen. Belangrijk is om het bovenste stukje dicht te knijpen, daar moet ruimte blijven voor het zaad. Als je als vrouw goed kunt omgaan met een condoom ben je zelf de baas over zwangerschap en soa.
 • kalender
  • bij alle varianten van de periodieke onthouding doet u niet aan (onbeschermde) seks op vruchtbare dagen. Betrouwbaar zijn deze methoden niet, want het zaad blijft in de buik van de vrouw langer goed dan je denkt. Vanaf een week voor tot een of twee dagen na de eisprong mag er niet gevreeën worden. Bij de meeste methoden komt het erop neer dat onbeschermd vrijen (ruim) de helft van de maand niet mag – eigenlijk alleen tijdens de menstruatie en de week daarvoor. En dan nog is de kans op zwangerschap aanzienlijk.
 • kerk
  • voor het zingen de kerk uit – dus voor de ejaculatie terugtrekken – is een van de onbetrouwbaarste methoden, want voordat een man echt klaarkomt is er ongemerkt vaak al wat zaad verschoten.

Huisarts:
Wil, kun of durf je het gebruik van de pil thuis niet te bespreken ga dan naar je huisarts. Die heeft een zwijgplicht, ook naar de ouders toe.
Liever de pil slikken zonder dat de ouders dat weten dan een ongewenste zwangerschap.

Laatste wijziging: 09 maart 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina