homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Anticonceptie

Wat is het:
Oestrogeen zorgt ervoor dat er in de ‘stopweek’ een soort menstruatie komt. Het verhinderen van de bevruchting is vooral het werk van progesteron. Die stof zorgt ervoor dat eicellen niet uitrijpen en vervolgens ook niet uit de eierstokken los komen of ‘springen’. Er vindt dus geen ‘eisprong’ of ovulatie plaats. Althans, meestal niet. Gemiddeld een op de honderd maanden gebeurt dat per ongeluk toch. Maar dan zijn er nog de extra effecten van het progesteron. Dat maakt de ingang van de baarmoeder ontoegankelijk voor zaadcellen, en de binnenwand van de baarmoeder ongeschikt voor de innesteling van een bevrucht eitje. Vanwege de dubbele werking is de pil eigenlijk een van de betrouwbaarste anticonceptiemethoden. Hij moet alleen niet worden vergeten. Vooral niet vlak na de stopweek, want in die week kan een eitje bijna rijp worden. Als de stopweek een dag te lang duurt, vindt al snel een eisprong plaats. Dat kan ook gebeuren als u in de eerste pilweek de pil vergeet. En als er in de dagen daarvoor al is gevreeën, kan het al te laat zijn om een zwangerschap te voorkomen, want het sperma blijft immers een paar dagen springlevend terwijl het in de buik van de vrouw logeert.

Middelen:

 • de klassieke pil is en blijft het betrouwbaarste anticonceptie middel
 • hormoonpleister
  • anticonceptie via de huid. Dit kleine, doorzichtige pleistertje plaats je op je arm of borst. Het geeft via de huid hormonen af die zo in het bloed worden opgenomen. Een pleister zit er voor één week, waarna je 'm wisselt voor een nieuwe. In totaal doe je dit drie weken. In de vierde, pleistervrije week, word je ongesteld.
 • vaginale ring, moet eens per maand nieuw worden aangebracht
  • net als de pil geeft ook de vaginale ring hormonen af, ongeveer dezelfde als de pil. Deze ring breng je zelf in de vagina in en verwijder je weer na drie weken in je stopweek om te menstrueren. Daarna breng je weer een nieuwe in. Sommige vrouwen vinden dit spannend, omdat ze de ring zelf moet plaatsen en weer 'terugzoeken'.
 • prikpil
  • legt de hele menstruatiecyclus wat langer plat. Deze injectie krijg je iedere dertien weken van de doktersassistente. De kans is groot dat je tijdens het gebruik niet meer ongesteld wordt.
 • implantatiestaafje
  • legt de hele menstruatiecyclus wat langer plat. Wordt in de bovenarm geplaatst. Het blijft drie jaar zitten en geeft ook hormonen af. De kans is groot dat je tijdens het gebruik niet meer ongesteld wordt.
 • spiraaltje
  • een fantastisch middel. Het inbrengen is iets waar veel vrouwen tegenop zien, maar dan heb je ook vijf tot tien jaar geen last. Het kan bij een kinderwens snel worden verwijderd en dan bent u, als er verder niets mis is, ook direct weer vruchtbaar. Advies: twee uur voor het laten inbrengen van een spiraal twee paracetamol van 500 mg én een ibuprofen van 600 mg innemen. Eventuele gevoeligheid bij het inbrengen is dan veel minder.
   Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en wordt in de baarmoeder geplaatst door de huisarts. Door het koper worden de zaadjes inactief zodat het eitje niet kan worden bevrucht en wordt het baarmoederslijmvlies licht prikkelend waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet goed in de baarmoeder kan innestelen. Het hormoonspiraaltje houdt daarnaast het baarmoederslijmvlies dun, waardoor je minder of soms helemaal niet menstrueert.
 • condoom
  • eenvoudig verkrijgbaar (komt geen huisarts aan te pas). Dan heb je het als vrouw in eigen hand, als je tenminste de vaardigheid hebt om het bij je vriendje om te doen als dat aan de orde is. Wie dat niet kan, moet het leren. Pak een banaan of een kaars en oefen. Belangrijk is om het bovenste stukje dicht te knijpen, daar moet ruimte blijven voor het zaad. Als je als vrouw goed kunt omgaan met een condoom ben je zelf de baas over zwangerschap en soa. Daarnaast is het een van de weinige methodes waarbij ook de man zijn bijdrage kan leveren aan de anticonceptie.
 • kalender
  • bij alle varianten van de periodieke onthouding doet u niet aan (onbeschermde) seks op vruchtbare dagen. Betrouwbaar zijn deze methoden niet, want het zaad blijft in de buik van de vrouw langer goed dan je denkt. Vanaf een week voor tot een of twee dagen na de eisprong mag er niet gevreeën worden. Bij de meeste methoden komt het erop neer dat onbeschermd vrijen (ruim) de helft van de maand niet mag – eigenlijk alleen tijdens de menstruatie en de week daarvoor. En dan nog is de kans op zwangerschap aanzienlijk.
 • zaaddodend middel
  • niet betrouwbaar.
 • pessarium
  • een kapje van rubber dat over de baarmoedermond wordt geplaatst; niet betrouwbaar.
 • kerk
  • voor het zingen de kerk uit – dus voor de ejaculatie terugtrekken – is een van de onbetrouwbaarste methoden, want voordat een man echt klaarkomt is er ongemerkt vaak al wat zaad verschoten.
 • morning-afterpil
  • alleen als noodoplossing. Andere middelen zijn eenvoudiger en veel minder belastend voor het lichaam.
 • sterilisatie
  • moeilijk ongedaan te maken. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich laten steriliseren in het geval ze zeker geen kinderen (meer) willen hebben. Hierbij worden de zaad- of eileiders doorgeknipt. Bij een man kan dat poliklinisch en soms zelfs bij de huisarts, maar een vrouw moet echt worden opgenomen. Jonge mensen worden nooit gesteriliseerd, want deze vorm van anticonceptie is in principe definitief en zeer moeilijk ongedaan te maken.

Huisarts:
Wil, kun of durf je het gebruik van de pil thuis niet te bespreken ga dan naar je huisarts. Die heeft een zwijgplicht, ook naar de ouders toe.
Liever de pil slikken zonder dat de ouders dat weten dan een ongewenste zwangerschap.

Laatste wijziging: 19 mei 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina