homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Blaasontsteking

Wat is het:
Een bacteriële besmetting. De bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken bereiken de blaas gewoonlijk via de plasbuis. Dat verklaart waarom vrouwen veel vaker blaasontstekingen hebben dan mannen. Om voor de hand liggende redenen hebben vrouwen immers een kortere plasbuis. Mannen hebben eigenlijk alleen blaasontstekingen als er iets anders aan de hand is. Bij jongetjes die blaasontstekingen hebben is er vaak sprake van een anatomische afwijking. Bij oudere mannen zijn prostaatproblemen vaak de oorzaak. Bacteriën uit de ontlasting zijn meestal de boosdoeners. Die zitten daar al onder aan je lijf. Vandaar dat van voor naar achteren jezelf afvegen preventief kan werken. Een andere manier waarop bacteriën in de blaas terechtkomen is door het vrijen. Bacteriën die aan de buitenkant zitten worden dan de plasbuis ingeduwd. Sommige vrouwen krijgen na elke vrijpartij een blaasontsteking. Vaak weten hun mannen niet eens dat hun vrouw steevast de volgende ochtend een blaasontsteking heeft.

Symptomen:
Pijn bij het plassen. 'Scheermesjes plassen'.

Oorzaak:

 • bij kleine jongens kan de voorhuid te krap zijn. Dan kan er een ontsteking bij de eikel ontstaan. Pijnlijk als er plas langsloopt. Goed schoonhouden dus.
 • bacteriën voelen zich prettig in urine waar suiker in zit. Er zijn al heel wat gevallen van suikerziekte ontdekt naar aanleiding van een blaasontsteking.

Let op:

 • sommige mensen hebben alle verschijnselen van een heftige blaasontsteking, zonder dat er een infectie is. Antibiotica helpen dan niet.
 • pijn bij het plassen kan ook komen door een plasbuisontsteking. En die wordt weer vaak veroorzaakt door ziekten als chlamydia of gonorroe. Loop daar niet mee door.

Hoe te voorkomen:

 • preventie
  • van voor naar achter. De onderkant van het lichaam is het woongebied van tal van bacteriën; de schadelijkste rond de anus. De beste manier van afvegen is dan ook van voor naar achter, wat natuurlijk voor vrouwen veel meer van toepassing is dan voor mannen
  • dagelijks schoon ondergoed
  • van onderen goed wassen met de douchekop en niet met zeep of met intieme sprays of douches, die tasten de natuurlijke verdediging van het lichaam aan
 • profylaxe
  • geen

Diagnose:
Zie symptomen.

Behandeling:

 • zelf
  • de meeste blaasontstekingen gaan vanzelf over. U kunt het dus een week aankijken. Als u dat kunt uithouden, tenminste, want scheermesjes plassen doet pijn.
  • vitamine C. Van vitamine C is heel lang gedacht dat het hielp tegen blaasontsteking. Het maakt de urine zo zuur dat bacteriŽn wel dood můeten gaan, dacht men. Maar daar komt de wetenschap steeds meer van terug.
  • cranberrysap blijkt het risico op blaasontstekingen te verkleinen. Onduidelijk is hoeveel sap u daarvoor moet drinken. Het ene onderzoek gebruikt een half kopje aangelengde siroop, het andere drie maal daags een limonadeglas. Ook tabletten met een gelijkwaardige hoeveelheid cranberrypoeder werken. Waarschijnlijk verhindert een stofje in het sap de ontwikkeling van goede plakeiwitten bij de E.coli. Wie veel cranberrysap drinkt, kweekt bacteriën met korte armpjes. Althans, dat is de theorie die in de mode is.
  • veel drinken, snel plassen. U kunt uw lichaam helpen bij het schoonhouden van de blaas door de doorstroming op peil te houden. Veel drinken dus (ruim 2 liter), dan moet u veel plassen. Wacht niet met plassen als u aandrang hebt. Plas helemaal uit. Plassen na het vrijen kan veel blaasontstekingen voorkomen.
 • arts
  • ga zeker naar de huisarts als u zwanger bent, als de pijn omhoog trekt naar (een van) de flanken, of als u koorts krijgt.
  • neem dan gelijk een potje urine mee. Was uzelf wel goed voordat u de urine opvangt, gebruik een schoon potje, en vang alleen de 'middenpias' op, dus het eerste en het laatste beetje in de wc laten vallen.

Complicatie:
Een blaasontsteking kan uitlopen op een nierbekkenontsteking. Als de E. coli eenmaal een flinke kolonie heeft gevestigd in de blaas, kan hij er verkenners op uit sturen naar boven. De urine die in de blaas wordt bewaard, is immers geproduceerd in de nieren. En dus een open verbinding in die richting. De E. coli kan zich ook door het slijmvlies van de blaas heen vreten of vanuit het nierbekken in het bloed terechtkomen. Het lichaam zet dan direct de hele verdediging op scherp, en daar voelt u zich goed ziek van. U krijgt dan ook koorts (of soms juist ondertemperatuur), een snellere hartslag en ademhaling. Energie voor iets anders dan heel veel witte bloedcellen aan het werk zetten zult u niet hebben.

Laatste wijziging: 14 januari 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina