homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Bronchitis

Wat is het:
Acute bronchitis is een soort verkoudheid, maar dan van de onderste luchtwegen. Als het slijmvlies van de bronchiën ontstoken is, zwelt het op en begint het extra veel slijm te produceren. Piepen, brommen en hoesten is het resultaat. Meestal is een virus de boosdoener. Geen pretje, maar meestal ook niet al te erg. Het begint meestal bovenin, in de neus of de keel. Verkoudheidsvirussen die daar huishouden kunnen soms afzakken. Bijvoorbeeld omdat het een extra gemeen virus is, of eentje die uw afweersysteem niet direct herkent. Dat kan komen doordat u net even verzwakt bent. Bijvoorbeeld door stress of vermoeidheid, of doordat u de verdedigingsmechanismen van uw luchtwegen zelf ondermijnt door te roken. Maar het is ook een kwestie van aanleg. De een heeft het eerder dan de ander. Bij een bronchitis zijn de slijmvliezen van de luchtpijp en de vertakkingen daarvan ontstoken.
Het is soms moeilijk een virale en een astmatische bronchitis uit elkaar te houden. Wie een paar keer per jaar bronchitis heeft, heeft waarschijnlijk een astmatische aanleg. Ze spelen allebei vaak op na een verkoudheid en gaan gepaard met een hoop gehoest en gepruttel. Bij astma raken de spiertjes in de bronchiën ook nog eens in de kramp. Benauwdheid is het logische gevolg.

Symptomen:
Hoestbuien waar geen einde aan komt. Een hoop gesnotter en gesnuit, gepiep, gezaag en soms zelfs echt benauwdheid. Wel verhoging, maar doorgaans geen koorts.

Oorzaak:
Een virus.

Hoe te voorkomen:

 • preventie
  • niet
 • profylaxe
  • geen

Diagnose:
Zie symptomen.

Behandeling:

 • zelf
  • Normaal gesproken gaat bronchitis vanzelf over.
  • Niet per se in bed. Je moet vooral doen wat je zelf lekker vindt. Bij hoge koorts is het natuurlijk fijn om onder de wol te kruipen en jezelf te (laten) verwennen. Maar als je zin hebtom even een luchtje te scheppen hoef je niet bang te zijn dat dat niet mag. Niet schrikken als u een hoestbui krijgt als u de buitenlucht instapt, dat komt door de overgevoeligheid die bij de bronchitis hoort.
  • Paracetamol en thee met honing. Als u zich erg ziek voelt en koorts hebt, kunt u paracetamol innemen. Dat haalt de scherpe kantjes eraf. Maximaal zes tabletjes van 500 mg per dag, niet meer dan twee per keer. Paracetamol werkt vijf uur. Neem daarna dus pas de volgende tablet.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, zijn tweede keus omdat ze meer bijwerkingen hebben.
  • De drogist heeft schappen vol hoestverzachters. Er zijn er maar weinig die beter werken dan een kopje thee met honing of een dropje.
  • Niet aanbevolen: hoestdrankjes met noscapine of codeïne dempen de hoestprikkel een beetje. Geen handig middel als er nog veel slijm in je bronchiën zit. Hoesten is immers een manier om de luchtwegen schoon te maken. Codeïne is bovendien gevaarlijk voor kleine kinderen. Die kunnen bij overdosering een ademstilstand krijgen.
 • arts
  • Ga naar de dokter als u koorts krijgt die na drie dagen niet zakt, of weer terugkomt, want dat zou longontstekeing kunnen zijn.
  • Ga direct als u het benauwd hebt, bloed ophoest of pijn hebt bij het ademen.
  • Een klein kind dat benauwd is wordt opeens heel rustig, krijgt intrekkingen tussen de ribbetjes of gaat kreunen.
  • Overleg ook als het hoesten lang aanhoudt, of steeds weer terugkomt. Een kind dat de hele winter hoest, kan heel goed astma hebben. Zeker als het ook nog allergisch is of astma in de familie voorkomt.

Hoelang duurt het:
De gewone niet-astmatische bronchitis is binnen een week of twee weer over. Bij rokers duurt het altijd langer. Rokers kunnen ook last krijgen van chronische bronchitis. Dan blijven de luchtwegen permanent vernauwd. Tegenwoordig heet dat COPD, een verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Ziekten die bijna altijd door roken worden veroorzaakt.

Besmettelijk?
Nee.

Laatste wijziging: 15 maart 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina