homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Ziekte van Chagas

Wat is het:
De ziekte van Chagas wordt zo genoemd naar zijn ontdekker in 1909, Carlos Ribeiro Justiniano Chagas. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma cruzi. Hij kan worden overgedragen via roofwantsen (kissing bugs), besmet sap of via bloed van ge´nfecteerde personen. Deze roofwantsen voeden zich onder andere met bloed van ratten, gordeldieren, andere kleine zoogdieren en mensen. Zij kunnen allemaal een reservoir zijn voor de T. cruzi-parasiet. De roofwantsen bijten voornamelijk ĺs nachts. Ze zuigen bloed op en tegelijkertijd lozen ze met T.cruzi besmette ontlasting. De ontlasting van de wants komt zo in de buurt van de bijtplek op de huid. Als men hierna over de jeukende plek wrijft, kan de besmette ontlasting tot een infectie leiden. De besmette ontlasting kan, indien vermengd met voedsel of vruchtensap en andere dranken, maag-darm infecties bij mensen veroorzaken. Deze infecties kunnen een ernstig beloop hebben. Na het volwassen worden van de parasieten, barsten de ge´nfecteerde cellen open en komen de parasieten in de bloedcirculatie terecht. Na infectie vermenigvuldigt de parasiet zich intracellulair in het menselijk lichaam. Roofwantsen nemen met een volgend bloedmaal bij een ge´nfecteerd persoon de parasieten op en kunnen weer nieuwe personen infecteren.

Welke gebieden:
Van oudsher komt de ziekte vooral voor in Latijns-Amerika. Maar door de sterk toegenomen mobiliteit in de wereld komt het nu ook voor in de Verenigde Staten van Amerika, Canada en een aantal Zuid Europese landen. Het voorkomen van de ziekte varieert sterk per land en per regio. De ziekte overbrenger reist met ons mee naar gebieden waar hij zich ook op zijn plaats voelt.
Van oudsher vonden de meeste infecties plaats op het platteland waar de roofwantsen veel voorkwamen in slecht onderhouden of slecht ge´soleerde huizen, met spleten of gaten in de daken en muren, en met palmbladen als dakbedekking.
In tegenstelling tot Latijns-Amerikaanse landen is er in Europa geen natuurlijke ziekte-overbrenger van T. cruzi naar de mens, de roofwants komt hier namelijk niet voor, de ziekte kan dan ook niet endemisch worden.

Symptomen:

 • acute fase duurt 4-8 weken:
  • De acute fase verloopt bij de meeste patiënten asymptomatisch (geen specifieke verschijnslelen) en duurt 4 ľ 8 weken. Deze fase kenmerkt zich door een hoge parasitaemie (veel parasieten in het bloed). Symptomen in de acute fase zijn koorts, een lokale ontstekingsreactie bij een beet van een roofwants (een rode zwelling rondom het oog en op het ooglid wordt Ĺhet teken van Romañaĺ genoemd), lymfadenopathie (afwijking in de lymfeklieren) en hepatosplenomegalie [een gecombineerde vergroting van de lever (hepatomegalie) en van de milt (splenomegalie)]. In zeldzame gevallen verloopt een acute infectie ernstig met cardiale en neurologische symptomen. Na circa 90 dagen daalt het aantal parasieten in het perifere bloed (bloed in de ledematen) en blijft de parasiet voornamelijk intracellulair aanwezig in glad spierweefsel, hartweefsel en gastro-intestinaalweefsel (maagdarmweefsel) aanwezig.
 • chronische fase:
  • Als patiënten niet behandeld worden, komen ze hierna in de chronische fase, waarbij op termijn met name cardiale (hart) en gastro-intestinale (maag-darm) complicaties kunnen ontstaan. Cardiale afwijkingen worden hierbij het meest gezien. Orgaanschade met bijbehorende klachten ontstaat bij 30 tot 40% van de ge´nfecteerde patiënten, 10 tot 30 jaar na het moment van de acute infectie. Re-activatie van de infectie in de chronische fase door immunosuppressie is mogelijk. Schade in de weefsels wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de parasiet zelf en de ontstekingsreactie van het lichaam op de parasiet.
 • congenitale (moeder-foetus) besmetting:
  • Een congenitale T. cruzi-infectie bij een pasgeboren baby verloopt vaak asymptomatisch. Als er wel symptomen zijn, dan zijn deze vaak aspecifiek. Myocarditis (ontsteking van de hartspier) of meningo-encephalitis (hersenvliesontsteking) zijn ernstige complicaties van een congenitale infectie, maar worden slechts zelden gezien. De complicaties van congenitale (moeder-foetus) infectie - met name cardiale (hart) en/of gastro-intestinale (maag-darm) afwijkingen - worden meestal pas later in het leven als zodanig herkend en zijn dan over het algemeen onomkeerbaar.

Diagnose:
Arts en ziekenhuis.

Behandeling:

 • zelf
  • niet
 • arts
  • Er zijn 2 geneesmiddelen in gebruik: benznidazol en nifortimox. Beide antiparasitaire middelen zijn in Nederland niet geregistreerd en alleen verkrijgbaar via de WHO of de Braziliaanse overheid. In de acute fase van de infectie en bij pasgeboren congenitaal ge´nfecteerde kinderen heeft deze therapie een effectiviteit tot 100%. Medicamenteuze behandeling van patiënten met chronische Chagas is minder effectief.
 • onbehandeld
  • Wanneer patiënten niet behandeld worden, blijven zij levenslang ge´nfecteerd. De parasieten infecteren onder meer de spiercellen en zenuwcellen van het hart en de tractus digestivus (maagdarmkanaal, organen waarlangs het voedsel passeert). De cellulaire afweerreactie beperkt de vermenigvuldiging van de parasiet, maar kan deze niet klaren.
   Van de chronisch ge´nfecteerde patiënten ontwikkelt 20-30% klinisch manifeste cardiomyopathie (medisch onmiddellijke herkenbare hartspierziekte). Deze begint meestal met geleidingsstoornissen, die zichtbaar zijn op het ECG. De belangrijkste doodsoorzaken bij patiënten die overlijden ten gevolge van deze infectie zijn plotselinge dood door ventriculaire ritmestoornissen (ritmestoornis in de kamers van het hart) of een compleet hartblok (50%), overlijden aan de gevolgen van hartfalen (37%) of embolieën (bloedvatverstopping).

Zwangere vrouwen en pasgeboren babyĺs:
De belangrijkste reden voor het uitvoeren van screening op Chagas bij zwangere vrouwen in landen waar de ziekte endemisch is, is het voorkomen van een chronische infectie bij het kind. De onomkeerbare hart- en/of maag-darm afwijkingen op latere leeftijd geven veel ziektelast over een lange periode. Daarnaast is behandeling effectiever naarmate de leeftijd op het moment van infectie, lager is. Ook geeft behandeling op lagere leeftijd minder bijwerkingen dan behandeling op hogere leeftijd. Als een zwangere vrouw gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Chagas, is het advies om onderzoek te doen bij eventuele andere kinderen in het gezin, waardoor ook voor hen vroegtijdige en veelal effectieve behandeling mogelijk wordt.

Laatste wijziging: 07 september 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina