homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

CVA   cerebro vasculair accident

Wat is het:
Een 'Cerebro Vasculair Accident' (CVA) is een weinig zeggende verzamelnaam. Letterlijk vertaald is het 'een ongeluk(je) in de bloedvaten in de hersenen'. In navolging van de angelsakische landen, waar artsen spreken van 'stroke' wanneer ze een herseninfarct bedoelen, is in ons land daarvoor de oude term 'beroerte' weer omarmd.

Ziektebeelden
Zo’n 'ongelukje', vaak met grote gevolgen, kan de volgende ziektebeelden omvatten:

  • Herseninfarct,  soms ook wel als ischemisch herseninfarct aangeduid en tegenwoordig beroerte genoemd. Er stroomt (door verschillende oorzaken) geen of te weinig bloed door de bloedvaten naar of in de hersenen. De beroerte omvat 75% van alle vaataccidenten van de hersenen.
    N.B. bij een beroerte (herseninfarct) is spoedeisende hulp van het grootste belang.

  • Hersenbloeding,  waarbij een bloedvat scheurt en bloed vrij de hersenen binnenstroomt. De hersenbloeding omvat 15% van alle vaataccidenten van de hersenen.

  • Subarachnoïdale bloeding is ook een hersenbloeding, maar nu begint de bloeding in de arachnoïdea, de middelste van de drie hersenvliezen en eigenlijk een ruimte waarin o.a. bloedvaten verlopen. Wanneer die barsten, dikwijls vanuit een aneurysma, een soort zakje aan een bloedvat, dan ontstaat het beeld van een subarachnoïdale bloeding, dat een ander begin ('barstende' hoofdpijn), een ander beloop en een heel ander therapeutisch beleid vraagt dan de voren genoemde ziektebeelden. De subarachnoïdale bloeding omvat 5% van alle vaataccidenten van de hersenen.

  • Een groep van met betrekkelijk weinig voorkomende aandoeningen, zoals veneuze afwijkingen (aan de aders dus) zoals de sinustrombose, verder vaatontstekingen, vaatmisvormingen, enz.

CT scan van een patiënt met een herseninfarct een dag nadat de eerste verschijnselen (een halfzijdige verlamming en een afasie) zijn ontstaan. Het infarct is als een donker grijze driehoek rechts midden en boven zichtbaar.

CT scan van dezelfde patiënt 5 dagen later. Het infarct is veel donkerder geworden door het aantrekken van vocht (hersenoedeem), waardoor het als wit afgebeelde peesachtige blad (de falx), dat normaal in het midden is gelegen, naar links is verdrongen. De groeven aan de randen van de hersenen zijn niet meer zichtbaar. Bij de pijltjes is een witte min of meer ronde bol zichtbaar. Dat is bloed.

CT scan van een patiënt met een grote hersenbloeding, die even links van het midden als een witte, gelobde structuur is te zien. De bloeding is doorgebroken naar de hersenkamers, die in plaats van zwart nu ook wit zijn (van het bloed). De linker hersenhelft is veel donkerder door het aantrekken van vocht (hersenoedeem), waardoor de hersenen naar rechts zijn verschoven, wat te zien is aan het als wit afgebeelde peesachtige blad (de falx), dat normaal in het midden is gelegen, sterk naar links is verdrongen.


Ter vergelijking hieronder een CT-scan van 'gezonde' hersenen.

Bij het onderzoek ligt de patiënt op de rug en wordt door een ring geschoven waarin zich röntgenapparatuur bevindt, die een dun plakje van de hersenen fotografeert. Er worden meerdere plakjes gemaakt, waarvan dikte kan worden ingesteld. Zo’n plakje is een doorsnede door de hersenen, die als een röntgenfoto wordt gelezen. De witte ring is het bot, de hersenen zijn in verschillende tinten van grijs zichtbaar. Bovenaan is in het bot een dwarse zwarte streep zichtbaar: de voorhoofdsholte. De twee zwarte driehoekjes in het midden boven zijn de hersenkamers, die het hersenvocht bevatten. De witte lijn precies in het midden, vooral onder, maar ook enigszins boven zichtbaar, is een soort peesblad, dat falx wordt genoemd en dat de twee hersenhelften scheidt. De zwarte wat grillige lijntjes die van de buiten zijde van de hersenen een klein eindje naar binnen lopen zijn de groeven van de hersenschors.

Bronnen: geraadpleegde literatuur.

Laatste wijziging: 18 november 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina