homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Hoofdpijn     Migraine

Wat is het:
Probeer eerst zelf uit te zoeken welke soort hoofdpijn u hebt. Een paar weken een hoofdpijndagboek bijhouden is daarbij een handig hulpmiddel. Noteer op welke momenten de hoofdpijn optreedt, hoe het aanvoelt (drukkend of kloppend, stekend of zeurend, aan één kant of uw hele hoofd), of u dan ook andere vreemde of nare verschijnselen hebt en of er dingen zijn die een hoofdpijnaanval uitlokken. Zoals spanningen, ergens als een berg tegenop zien, slecht slapen, rode wijn drinken, of te veel hooi op de vork nemen.
De grootste valkuil bij hoofdpijn is te veel en te vaak pijnstillers slikken. Die kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken als u de pech hebt daarvoor gevoelig te zijn. En dan bent u echt dag-in-dag-uit in de aap gelogeerd. Meer dan vijf koppen koffie per dag kunnen datzelfde effect hebben. Of veel icetea.
Veel mensen met hoofdpijn experimenteren met verschillende diëten. Vooral rode wijn, koffie en thee, chocolade en koolzuur worden er wel van verdacht dat ze aanvallen uitlokken. Behalve bij rode wijn is dat nooit wetenschappelijk aangetoond, Maar dat betekent nog niet dat het voor sommige mensen wél werkt om al die lekkere zaken te laten staan. Overigens geldt voor chocolade waarschijnlijk het omgekeerde. Hevige trek in chocolade is bij sommige mensen het eerste teken van een migraineaanval.

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm. Treedt op wanneer je meer wilt dan je aan kunt. Van vele manieren om gericht te ontspannen (bv. yoga, nekmassage, acupunctuur) is nooit bewezen dat ze spanningshoofdpijn verjagen. Gek genoeg helpt het wel vaak om een (hoofdpijn)dagboek bij te houden, omdat mensen dan beter op hun leefpatroon letten. Ze nemen wat gas terug, maken keuzen, hoewel dat altijd lastig is. Het is verbazingwekkend hoeveel een half uur extra slaap kan schelen. In tegenstelling tot migraine kunt u bij spanningshoofdpijn het beste uw activiteiten (op een lager pitje) voortzetten.

Migraine

Bij migraine is het zaak om zo snel mogelijk een bed op te zoeken, het licht uit te doen en te proberen in slaap te vallen. Want bij migraine verergert de hoofdpijn duidelijk door lichamelijke activiteit. In bed, in een donkere kamer, met pijstillers kan een migraine met paar uur over zijn, maar het kan ook dagen duren. Typisch voor migraine is de overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid, soms tot braken toe. Een op de vijf mensen heeft vreemde gewaarwordingen vóór de hoofdpijn begint. Bijvoorbeeld lichtflitsen of uitval van een deel van het gezichtsveld, maar ook tintelingen in vingers of lippen of zelfs een halfzijdige verlamming. Dit worden ‘auraverschijnselen’ genoemd en dat kan beangstigend zijn. Als de aura is verdwenen, komt een bonzende en vaak daverende hoofdpijn opzetten, meestal aan één kant van het hoofd.
Bij veel vrouwen hangen migraineaanvallen samen met de menstruatiecyclus. Wie dat herkent, kan overwegen de pil door te slikken, en nog maar vier keer per jaar een stopweek in te lassen.
Bij migraine is de opname van geneesmiddelen uit het maagdarmkanaal verstoord, dus een zetpil is effectiever dan tabletten.
In verreweg de meeste gevallen zijn hoofdpijn en de auraverschijnselen van migraine geen teken van gevaar. Maar als u na uw veertigste of vijftigste verjaardag ineens voor het eerst migraine krijgt, kan dat heel soms duiden op een tumor. Dat geldt ook voor auraverschijnselen die altijd aan dezelfde kant zitten. Bij oudere mensen die ineens hoofdpijn krijgen kan er ook een bloedvat ontstoken zijn; dat moet snel behandeld worden. Auraverschijnselen die plotsklaps binnen seconden komen opzetten – en niet, zoals bij migraine, in de loop van een paar minuten – zijn heel soms een teken van een TIA, een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen, die een voorbode kan zijn voor een echte beroerte.

Clusterhoofdpijn

Wie aanvallen van verschrikkelijke borende hoofdpijn heeft achter één oog, dat ook rood wordt, heeft mogelijk clusterhoofdpijn. Dat is zeldzaam, maar veelal behandelbaar.

Behandeling:

 • zelf
  • spanningshoofdpijn: paracetamol
  • migraine: paracetamol (zetpil 1000mg of 2 tabletten van elk 500mg) met evt. een pil tegen misselijkheid, bijvoorbeeld domperidon of metoclopramide
  • ibuprofen, diclofenac en naproxen zijn tweede keus omdat die meer bijwerkingen hebben
 • medicijnen
  • zie 'zelf'
 • arts
  • spanningshoofdpijn: als u het zelf niet onder controle krijgt
  • migraine: er zijn meerdere medicijnen (triptanen), maar er moet worden uitgezocht welke en welke dosering bij u het beste resultaat heeft

Laatste wijziging: 05 oktober 2014 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina