homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Hooikoorts

Wat is het:
Een allergie voor pollen en stuifmeel.
Een stralende lentemorgen. Het zonnetje schijnt. Door het open raam komt frisse lucht binnen en de geur van al het groen dat uitbundig opkomt en in bloei schiet. Een idylle. Maar wat doet de hooikoortspatiënt? Niezen, snotteren en kriebelen. Waarom de een met zijn zonnebril op en de ramen dicht binnen moet gaan zitten en de ander kan genieten van een heerlijke wandeling door de bloeiende weilanden, is grotendeels onopgehelderd. Er is in ieder geval aanleg nodig voor allergie. Die is erfelijk. Ongeveer 40 procent van de westerse bevolking heeft dit talent voor allergische reacties. Het komt er alleen niet altijd uit: slechts 10 procent van de bevolking krijgt daadwerkelijk last van hooikoorts. Een allergische aanleg kan zich in de luchtwegen ook uiten als astma, en op de huid als eczeem of galbulten. Dat zijn jeukende ronde, roze blaasjes op de huid, waarvan er soms zo veel bij elkaar staan dat ze grote dikke kwaddels vormen. Hoe het komt dat de een astma krijgt, een ander hooikoorts, en de derde van zijn aanleg helemaal geen last heeft, is onduidelijk.

Symtomen:
Niezen, snotteren, loopneus en kriebelen. Rode, jeukende en tranende ogen.

Behandeling:

 • zelf
  • Handig om te weten waarvoor u precies allergisch bent. Want de hazelaar en de zwarte els bloeien al in februari. En voor sommige mensen houdt het seizoen pas op als in oktober de laatste grassen, zuring, weegbree, ganzenvoet en brandnetels zijn uitgebloeid. De sterkste allergenen zijn graspollen. Sommige grassen bloeien al in mei, de laatste in september.
  • Pollen mijden, dus binnen blijven en ramen dicht.
  • Check bij www.lumc.nl) de pollenconcentratie.
  • Als er in het voorjaar een droge zonnigfe dag wordt voorspeld dan weet je wel hoel laar het is.
  • Loratadine (Allerfre, Claritine) en ceterizine (Zyrtec, Reactine, Revalin) kunnen een allergische aanval meestal in de kiem smoren. Ze verhinderen de werking van histamine, dat anders zorgt voor die stroom van snot en niesbuien. De histamine komt wel vrij uit ontploffende mestcellen, maar het kan zich niet meer vasthechten aan de slijm-, spier- en zenuwcellen die zorgen voor al die hooikoortsverschijnselen. Deze middelen zijn ook merkloos te krijgen. Ze zijn er als tabletjes, als neussprays en als oogdruppels. U kunt proberen of u voldoende hebt aan de neusspray. Dan loopt u alleen wel de kans dat u de hele dag moet snuiven. Elke dag één tabletje is handiger.
  • Cromoglycine pakt de hooikoorts eigenlijk iets beter aan. Het verhindert dat mestcellen ontploffen. Er komt dus geen, of veel minder histamine vrij. Het lastige isdat je ruim van tevoren moet beginnen met cromoglycine-neussprays of -oogdruppels en ze de hele dag moet gebruiken. Met dat sprayen ben je eigenlijk de hele dag bezig. Na één tot vier weken begint het effect. Cromoglycine is soms geschikt voor mensen die hun eigen hooikoorts goed kennen. Het is merkloos te krijgen, maar ook als Allergocrom, Lomusol, Otrivin Hooikoorts, Prevalin, Vividrin, Allerg-Abak, en Opticrom.
 • arts
  • Niet nodig, de meeste middelen zijn bij de drogist verkrijgbaar
  • Met bloedonderzoek kan een arts kijken waarvoor u overgevoelig bent
  • Als de zelfzorgmiddelen de hooikoorts niet onder de duim te krijgen is, heeft de huisarts nog wat zwaarder geschut, zoals ontstekingsremmende neussprays.

Laatste wijziging: 17 maart 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina