homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Vlekken voor je ogen, wat is dat en wanneer zijn ze gevaarlijk?

Opticien
Ga eerst naar een opticien als je langzaamaan minder goed ziet en dat is langzaam ontstaan. Vaak betekent dat dat je een leesbril of een bril voor veraf nodig hebt. Als de opticien er niet voor kan zorgen dat jij met een bril meer dan 80 procent ziet, dan adviseert de opticien je om naar de huisarts te gaan. Zo nodig word je doorverwezen naar een oogarts voor verder onderzoek.

Algemeen
Licht komt via het hoornvlies je oog binnen. Het gaat daarna door je pupil en door je lens naar de achterkant van je oog. Daar komt het op je netvlies waar de zenuwcellen het registreren. Je oogbol zelf is gevuld met een soort zakje water: het glasachtige lichaam. Als er in de eerdergenoemde route iets niet goed gaat, komt het licht niet goed op je netvlies en kun je vlekken zien. Die vlekken kunnen verschillende dingen betekenen.

Vlekken zien in de vorm van sterretjes.
Als je plotseling op staat na een tijd liggen dan daalt je bloeddruk. Hierdoor wordt het netvlies minder goed doorbloed en krijgt het minder zuurstof, waardoor de zenuwcellen in je netvlies minder goed werken. Het gevolg is dat je licht in je hoofd wordt door de bloeddrukdaling en sterretjes of witte spikkels ziet, omdat niet alle zenuwcellen in het netvlies even goed hun werk kunnen doen. Dit soort vlekken zijn niet gevaarlijk en ze trekken binnen een paar seconden weg.

Een beeld zien nagloeien na het kijken in fel licht.
Als je langere tijd in fel licht hebt gekeken, bijvoorbeeld tijdens het maken van een foto met flits, dan kunnen de zenuwcellen nog wat nagloeien. Zodra je je ogen dichtdoet, zie je soms zelfs nog de afbeelding waar je net naar keek. Dat komt omdat het netvlies extra actief is geweest en is overprikkeld door het heftige licht. Ook dit beeld is onschuldig en trekt na een paar minuten vanzelf weer weg.

Zwarte kriebeltjes in je gezichtsveld voorbij zien drijven. 'Mouches volantes'.
Veel mensen met vlekken in de ogen hebben last van 'mouches volantes'. Dit komt vooral voor bij oudere mensen en ontstaat door piepkleine eiwitstructuurtjes die in je glasachtige lichaam zitten, maar dan net vóór je netvlies. De eiwitklontjes werpen daardoor een schaduwtje op je netvlies. Wat je ziet, is een soort van zwevende, zwarte vlekjes die langzaam voorbijdrijven. Die vlekjes vallen vooral op als je staart in een heldere achtergrond, zoals een blauwe lucht. Zodra je je ogen beweegt, zie je ze weer ergens anders. Opvallend is dat als je erop probeert te focussen de vlekjes uit beeld drijven. Mouches volantes zijn niet gevaarlijk en trekken vaak vanzelf weer weg. Vaak heeft je ene oog het kriebeltje wel en het andere oog niet, dan corrigeren je hersenen het beeld en 'poetsen' ze het kriebeltje weg. Worden de kriebeltjes veel meer en heb je er last van? Overleg dan met je huisarts.

Het gevoel hebben dat er een spinnenweb voor je oog zit.
Sommige mensen, vooral ouderen, hebben opeens het gevoel dat er een soort van draadjes voor hun ogen zitten. Ze omschrijven dit als een soort spinnenweb dat ze niet wegkrijgen door te wrijven of te knipperen. Het kan dan zijn dat er een kleine bloeding in het glasachtige lichaam is ontstaan dat - net als bij mouches volantes - een schaduw werpt op je netvlies. In het geval van deze grotere vlekken is het echter wl belangrijk om met de huisarts te overleggen.

Als je bliksemflitsen en misschien zelfs een zwarte strook ziet.
Soms zien mensen dat ze een aan de zijkant van hun blikveld bliksemflitsen zien. Die ontstaan meestal omdat er iets niets in orde is met het netvlies. Zie je aan de zijkant van je gezichtsveld opeens kleine bliksemschichten n een zwarte strook aan de zijkant van je ogen? En zie je de bliksemflitsen ook als je je ogen sluit? Bel dan meteen de dokter, want dit kan duiden op netvliesloslating. Laat je netvlies los, dan moet dat proces zo snel mogelijk worden stopgezet. Anders verlies je op dat punt je zicht. Gelukkig blijken bliksemflitsen niet altijd een netvliesloslating te zijn: mensen met migraine kunnen ook bliksemflitsen of andere dingen zien, voorafgaand aan een migraineaanval.

Hele stukken zijn uit beeld.
Naast vlekjes zien, kan het ook zijn dat iemand hele stukken niet ziet. Deze oogziekte heet maculadegeneratie. Het ontwikkelt zich langzaam en is moeilijk herkenbaar, omdat je hersenen het missende stuk met het andere oog 'bijpoetsen'. Maculadegeneratie komt vooral voor bij oudere mensen. Onderzoekers hebben recent ontdekt dat het risico op de ziekte bijna kan worden gehalveerd met gezonde voeding.

Bron: Edwin de Vaal, huisarts.

Laatste wijziging: 16 augustus 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina