homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Overspannen      burn-out

Als de draaglast te lang en te vaak groter is dan de draagkracht dan ligt een burn-out op de loer.
U laat teveel lampjes op uw accu branden.  Voor een it'er: de swapruimte zit vol.

Voor iedereen is van toepassing: op een gegeven moment houdt het op. Sommige mensen komen piepend en krakend tot stilstand. Anderen met een klap. Terwijl de overbelasting meestal niet lichamelijk is, zijn de klachten dat wel. En hoe: hartkloppingen, uitputting, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaar, somber, woede, huilbuien, steeds meer fouten maken, desoriëntatie, flauwvallen, besluiteloosheid (moeilijk hoor, kiezen tussen hagelslag en jam). Mensen die over de grens zitten schamen zich vaak, voelen zich onbekwaam (ik moet dat toch kunnen!). Maar dat is niet nodig, niet juist, niet van toepassing. Het is wel een duidelijke waarschuwing dat u over de grens bent gegaan. En dat is het grootste en moeilijkste onderdeel: zelf beseffen en toegeven dat u aan de verkeerde kant van de grens zit. Dat besef kwam bij schrijver dezes nogal plotseling. Ik wist wel dat ik veel lampjes op mijn accu liet branden. Maar ik dacht "één lampje uitzetten dan kachel ik wel verder". Fout! De hele accu hield er mee op, van het ene op het andere moment. Met een klap tot stilstand dus.

Zelfzorg Wat kunt u zelf doen als u overspannen bent?  Overleg met uw huisarts of bedrijfsarts het onderstaande driestappen plan. Het kan ook zonder een arts, maar dat vergt meer zelfcontrole en zelfbeheersing. Er over praten met een hele goede vriend(in) is ook een optie. Praten met uw partner kan het begrip vergroten, maar heeft het risico van overlappende blinde vlekken.

Stap 1:  een bekentenis lucht lekker op.  Neem de tijd om het door te laten dringen. En van dat besef wordt je niet vrolijk (chips, waarom, waarom ik). Het is geen schande, het is geen onkunde, het is geen onwil, het is niet onprofessioneel. Door er met veel mensen (werk, thuis, familie, kennisen) over te praten snapt u zelf steeds beter hoe het zover is gekomen. Stop even met werken en neem rust als u daar behoefte aan hebt, maar zak niet lethargisch op de bank neer. Probeer dingen te blijven doen waar u energie van krijgt. Houd wel een vast dag- en nachtritme aan.

Stap 2:  ga er mee om zoals het is.  Zodra u weer in staat bent een beetje logisch na te denken, begrijpt u waarschijnlijk wel waar u overspannen van bent geworden. Het is lang niet altijd makkelijk te weten te komen hoe veranderingen moeten worden aangebracht, zodat u meer draagkracht krijgt. Praat daarover met anderen. Vraag gewoon: waar ben ik volgens jou de fout in gegaan. Een huisarts, bedrijfsarts, maatschappelijk werker, psychotherapeut of een hele goede vriend(in) kan hierbij ook helpen.

Stap 3:  en nu  Een heel, heel erg belangrijk item is: er is er maar eentje die u echt uit de put kan helpen en dat bent u zelf. Uiteindelijk moet u zelf oplossingen bedenken (werk, relatie, levensopvatting etc). En het moet (!) uw (!) aanpak zijn, want anders wordt het weer een opgave / opdracht en daar heeft u er al te veel van gehad. Dan de uitvoering: kleine stapjes, verwacht niet dat alles in meteen lukt. U moet veranderen en neem daar de tijd voor. Als u niet bereid bent te accepteren dat u moet veranderen dan zit u over een half jaar weer thuis met dezelfde problemen.
Al u een nieuwe opdracht krijgt dan komt die onderop de stapel te liggen. Als uw baas daarover klaagt dan moet hij de prioriteit van de stapel bepalen (en daarbij kunnen eigenschappen als verlegenheid en perfectionisme in de weg zitten). Met een dikke kans dat de taken onderop de stapel nooit aan de beurt komen en dat is niet uw verantwoording. Leg de bovenste taak van de stapel op uw bureau, de stapel zelf ergens uit het zicht.

Laatste wijziging: 12 januari 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina