homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Plas     urine

Evenals je poep is je urine een prima indicatie voor je gezondheidsinformatie. De kleur is daarbij belangrijk. En dat is makkelijk zelf te controleren.

Een normale plas is helder en lichtgeel tot helgeel
Dat komt door de kleurstof urochroom, die continu wordt aangemaakt. Is de kleur anders, dan kan dat het volgende betekenen:

 • lichte of donkergele urine krijg je als je veel water drinkt, de urine kan bijna kleurloos worden. Je plas is dan verdund door het water, waardoor de kleurstof urochroom in een lagere concentratie aanwezig is. Is dit het geval, dan is er niets aan de hand. Omdat deze kleur ook kan voorkomen bij diabetes of mensen met niet goed functionerende nieren, is het verstandig dit wel in de gaten te houden. Drink je een stuk minder water en houdt de lichte kleur aan, overleg dan met je huisarts.
 • donkergele urine komt vaak voor als je te weinig hebt gedronken of veel vocht hebt verloren, bijvoorbeeld door transpireren. De concentratie kleurstof in de urine is dan juist hoger. Daarom is ochtendurine ook vaak donkerder. Je hebt een aantal uren niet gedronken en verliest vocht gedurende de nacht. Daardoor is de plas meer geconcentreerd en donkerder van kleur.
 • felgele urine kan voorkomen als je multivitamines of vitamine B-complex slikt. Urine voert het teveel aan vitamines af. Het effect is vooral duidelijk zichtbaar bij riboflavine (vitamine B2), dat van zichzelf al felgeel is. Ook sommige medicijnen laten je plas kleuren.
 • troebele urine kan verschillende oorzaken hebben: van een blaasontsteking en infectie van de urinewegen tot de ongewone aandoening Glomerulonefritis. Bij troebele urine is het verstandig om met de huisarts te overleggen.
 • rode urine krijg je als je bietjes hebt gegeten of bij bepaald medicijngebruik, maar het kan ook betekenen dat er bloed in je urine zit. Dat komt voor bij een blaasontsteking, maar kan ook een minder onschuldige oorzaak hebben. Bijvoorbeeld inwendig letsel, problemen met je nieren en zelfs kanker, zoals blaas-, nier- of prostaatkanker. Omdat de oorzaken van rode urine zo variëren, is het altijd goed om je huisarts te raadplegen. Dokterdokter.nl zet de meest voorkomende aandoeningen en andere redenen voor rode urine op een rij.
 • paarsrood, paarsig of purper kan wijzen op porfyrie, een stofwisselingsziekte waarbij de aanmaak van rode bloedcellen is verstoord.
 • blauw-groene urine kan het resultaat zijn van gekleurde voedingsmiddelen, maar ook sommige medicijnen zorgen voor deze vreemde kleur. Neem je geen medicijnen in of twijfel je? Leg het voor aan je huisarts.
 • bruine urine kan duiden op problemen met lever of gal. Bij zon ontsteking is er sprake van een toename van urobiline, een bruine galkleurstof die door de darm aan de lever wordt afgegeven. Als deze kleurstof niet meer kan worden verwerkt, voeren de nieren m af en wordt je urine bruinrood.
 • donkerbruin, zoals een kop oude thee, kan ontstaan bij een verstopping of een blokkade in het gal-afvoerkanaal. Er is dan een verhoogde afscheiding van bilirubine, een roodbruine kleurstof. Als urine donkerbruin is en sterk naar ontlasting ruikt, kan er sprake zijn van een fistel, een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm.
 • wit, grijs of zwarte urine kan ontstaan door een hoge concentratie fosfaatzouten. Zon verhoogd gehalte aan fosfaten is volgens Gezondheidsnet in principe niet gevaarlijk, maar het kan wel irriteren en in sommige gevallen nierstenen veroorzaken. Witte urine kan ook duiden op een lekkage van het lymfestelsel naar de urinewegen of nieren.
 • grijze urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Ook hierbij is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. In het geval van zwarte urine wordt waarschijnlijk melanine uitgescheiden, dat komt bijvoorbeeld voor als iemand huidkanker heeft. Ook de stofwisselingsziekte ochronose zorgt voor zwarte urine.

Laatste wijziging: 06 juni 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina