homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Prikkelbare-darmsyndroom

Wat is het:
Een samenraapsel van buikklachten waarvan misschien wel een op de vijf tot zeven Nederlanders last heeft. Perioden van buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping, diaree, aandrang maar er komt niks wisselen elkaar af met betere tijden. Meestal wordt de buikpijn (eventjes) minder na de ontlasting. Maar ondanks jarenlang onderzoek is er niet één verklaring voor de klachten onomstotelijk bewezen.
Wel zijn oude verklaringen gesneuveld. Zo blijken mensen met het prikkelbare-darmsyndroom geen lagere algemene pijndrempel te hebben dan anderen, ze hebben niet vaker psychische klachten dan mensen met andere buikklachten, en aan alleen de beweeglijkheid van de darm ligt het ook niet. Met die laatste ontdekking sneuvelde ook de vorige naam voor het syndroom: ‘de spastische dikke darm’. Die naam was gekozen omdat was gezien dat bij sommige patiënten de darminhoud te snel wordt voortgestuwd (gevolg: diarree) en bij anderen te hard en te lang wordt gekneed (met verstopping als resultaat). Bij nader en beter onderzoek bleken die veranderingen echter slechts bij de helft van de patiënten aanwezig. Waarschijnlijk moeten er meerdere dingen tegelijk in de buik misgaan voordat een darm ‘prikkelbaar’ wordt. Bijvoorbeeld een aanleg, die soms tot uiting komt na een flinke voedselvergiftiging of virusaanval. Maar weer niet alle patiënten hebben een infectie gehad of iets verkeerds gegeten.
Belangrijk: een prikkelbare darm: het is echt niet gevaarlijk.

Symptomen:

 • Zie 'wat is het'

Oorzaak:

 • Onbekend

Diagnose:

 • Zie 'wat is het'.

Behandeling:

 • zelf
  • naar eigen ervaring vermijden van bepaald voedsel (gekruid eten, kool of citrusvruchten, gasvormend voedsel zoals uien, prei, peulvruchten, light-producten en kunstmatige zoetstoffen). Houd een paar weken een dagboek bij om de boosdoeners in kaart te brengen.
  • sommigen hebben baat bij vezelrijk voedsel. Bijvoorbeeld bruin- of volkorenbrood, af en toe zilvervliesrijst en volkorenspaghetti en vooral veel rauwkost en fruit. Drink daarbij zeker 2 liter (water) per dag.
  • stress en angst zijn niet altijd dé oorzaak, ze spelen wel vaak een belangrijke rol. En dat is niet zo vreemd, want ook twee derde van de mensen zónder prikkelbare darmen krijgt buikpijn van stress.
 • arts
  • er bestaat geen simpele behandeling die bij iedereen goed helpt. Er zijn in Nederland geen pillen op de markt tegen de prikkelbare darm. En de medicijnen die in Amerika worden uitgeprobeerd, hebben zulke hevige bijwerkingen dat de Europese gezondheidsautoriteiten ze erger vinden dan de kwaal.
  • ga naar uw huisarts als u wat ouder bent en ineens wekenlang last krijgt van buikpijn en een veranderde stoelgang, en deze klachten niet herkent. Vooral als u ook afvalt en bloed bij de ontlasting vindt.
  • wie familieleden heeft met darmkanker of ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kan beter het zekere voor het onzekere nemen, en wat sneller naar de huisarts gaan.

Misschien is het een idee om aansluiting te zoeken bij de patiëntenvereniging Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.

Laatste wijziging: 09 maart 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina