homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Prostaat

Wat is het:
De prostaatklier zit vlakbij de blaas, rond de urinebuis, ter grootte van een walnoot.

Bij Prostaatvergroting kan de urinebuis in de verdrukking komen en gedeeltelijk worden afgesloten. Dit kan zich ontwikkelen vanaf het 30ste levensjaar. Bij 80 jaar heeft 90% van de mannen een vergrote prostaat (normaal ouderdomsverschijnsel dus). In ca. de helft van de gevallen veroorzaakt een vergrote prostaat werkelijke klachten.

Prostaatkanker krijgt bijna de helft van de mannen van boven de vijftig. Van hen overlijdt 3 procent. Prostaatkanker ontstaat vooral aan de buitenkant van de prostaat. De kankerknobbels drukken dus bijna nooit op de urinebuis, die midden door de prostaat loopt. Hoewel bijna de helft van de oudere mannen prostaatkanker krijgt, zal minder dan een op de tien daar ooit iets van merken. Dat komt doordat prostaatkanker meestal heel langzaam groeit en laat of helemaal niet uitzaait. Veel meer mannen overlijden met prostaatkanker dan aan prostaatkanker.
Van alle mannen met prostaatkanker krijgt een op de vier klachten. Operaties, chemokuren en bestralingen leveren die andere drie mannen dus niets op. En de complicaties van de behandeling zijn niet gering: 30 tot 80 procent raakt impotent, 15 tot 20 procent incontinent, vernauwingen en infecties liggen op de loer, en ga nog maar even door. Veel risico’s en bijwerkingen dus van een behandeling die in de meeste gevallen onnodig blijkt.

NB.: Plasproblemen en prostaatkanker hebben medisch gezien niets met elkaar te maken.

Symptomen:
Klachten: moeite hebben om het plassen te starten, zwakkere straal, nadruppelen, moeilijk te bedwingen aandrang, minder goed kunnen uitplassen, vaker moeten plassen, pijn of branderig gevoel bij plassen, soms bloed.
Klachten kunnen met tussenpozen voorkomen, stabiel blijven, erger worden, vanzelf verdwijnen.

Hoe te voorkomen:

  • preventie
    • leefregels: stel plassen niet uit als je aandrang voelt, neem de tijd, plas zittend, stop tijdens lange autoritten regelmatig, voldoende drinken, beperk het gebruik van alcohol, zeker 's avonds.
  • profylaxe
    • geen
  • arts
    • alleen als u urenlang niet kunt plassen, ook al hebt u het al een paar keer rustig geprobeerd. Eigenlijk is het jammer om te wachten tot het zover is gekomen. Met pillen en advies kan de huisarts de plasklachten vaak onder de duim krijgen. En misschien hebt u wel gewoon een blaasontsteking of een ontsteking aan de prostaat. Dan bent u met een kuurtje van de klachten af.

Laatste wijziging: 12 augustus 2017 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina