homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Roos

Wat is het:
Roos zijn schilfertjes op de hoofdhuid die ontstaan doordat de hoofdhuid zich twee keer sneller vernieuwt dan normale huid. Dat zie je op je kleding: er blijven witte schilfertjes achter op je schouders of op de revers van je jas. Roos is op zich onschuldig, maar kan heel vervelend zijn. Helemaal in de winter, wanneer we donkere kleding dragen. Je hoeft er niet mee naar de huisarts.

Hoe ontstaat roos:
Het heeft alles te maken met de conditie van de hoofdhuid. Op de hoofdhuid zit een beschermlaagje. Dat laagje kan verdwijnen door het gebruik van verkeerde shampoos. Als het laagje weg is, gaan er sneller irritaties optreden. Het begint met een rode, droge hoofdhuid en een verhoogde talgproductie. Deze talgproductie zorgt voor een gistaanval. Het ontstaat door talg op de hoofdhuid. Dat is een fijne omgeving voor gistcellen die de huidcellen sneller laten delen.
Als je huid al geÔrriteerd is, kan het stresshormoon cortysol het proces van roosvorming versnellen. Dat gebeurt niet direct, maar ongeveer zes weken nadat je veel stress hebt ervaren. Verwarmingslucht kan ook irritaties versnellen door uitdroging van de hoofdhuid.
Maar roos ontstaat dus niet doordat je gel gebruikt of een muts of pet draagt.

Verkeerde shampoo:
Chemische shampoos kunnen de hoofdhuid uitdrogen en aantasten. Maar: sommige mensen die met deze shampoos wassen, hebben nergens last van. Dat komt omdat de één een betere hoofdhuid heeft dan de ander en geen aanleg heeft voor irritaties en roos. Toch kan ook iemand die er geen aanleg voor heeft last krijgen van roos, door een verkeerde verzorging. Chemische ingrediënten in shampoos wassen de beschermlaag van de hoofdhuid weg.
Het slechtste ingrediŽnt in chemische shampoos is sodium lauryl sulfate. Deze zeepoplossing zorgt voor lekker veel schuim, maar het maakt je haar veel te schoon en wast de beschermlaag weg. Daarnaast hebben veel shampoos een te hoge pH-waarde. De hoofdhuid heeft een pH-waarde van 5, veel shampoos van 7 of hoger. Dat ontregelt de huid.
Goede shampoos hebben natuurlijke ingrediŽnten. Het belangrijkste is dat er geen sulfaten en parabenen in de shampoo zitten en dat de pH-waarde 5 of lager is.

Kan het kwaad:
Nee. Roos is in principe onschuldig. Je hoeft er dan ook niet mee naar de dokter. Het kan alleen wel heel vervelend zijn. Vooral als je donkere kleding draagt. Pas als het niet meer gaat om schilfers, maar om dikke plakken die loskomen van je hoofdhuid of om een ontstoken hoofdhuid, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Dan is er wellicht sprake van seborroÔsch eczeem.

Is het een voorbode voor kaalheid:
Nee. Als je roos hebt, hoef je niet bang te zijn dat je daardoor kaal wordt. Het heeft niets met je haar te maken, maar met je hoofdhuid.

Wat doe je eraan:
Je haar wassen met antiroosshampoo helpt goed. Was niet alleen je haar ermee, masseer ook de hoofdhuid goed in met de shampoo en laat goed intrekken, want daar zit de oorzaak. Veel mensen spoelen het direct uit, maar dan heeft het te weinig tijd gehad om zijn werk te doen. Laat het minstens vijf minuten inwerken terwijl je de rest van je lichaam wast.

Hoelang moet je antiroos shampoo gebruiken:
Eén keer per week of 1x per veertien dagen. Je merkt vrijwel direct al dat de hoofdhuid rustiger wordt en de schilfering minder. Je kunt het net zo lang gebruiken als je wil, maar meestal is eenmaal per twee weken voldoende.

Advies:
Nog een tip: was je haar niet met een middel tegen vet haar als je soms roos hebt. Die droogt de huid namelijk een beetje uit, waardoor de roos kan opspelen. Was je haar altijd met een shampoo voor normaal of droog haar.

Besmettelijk?
Nee.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina