homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Sterilisatie bij de man

Wat is het:
Het is een kleine ingreep die heel snel op de polikliniek kan worden gedaan, zowel in het ziekenhuis als bij sommige huisartsen. Binnen een half uur sta je weer buiten. Als jij en je vrouw besloten hebben geen kinderen meer te willen krijgen, is het een uitstekende oplossing om een nieuwe zwangerschap te voorkomen.

Meer info:
Hoezo? Een vrouw kan toch aan de pil? Klopt. En er is een grote kans dat ze ook al jarenlang aan de pil is. Maar die hormonen zijn niet per se gezond. Met de (prik)pil of andere anticonceptie met hormonen legt een vrouw haar hele hormooncyclus plat. Dat is een vele malen grotere en zwaardere belasting dan die ene kleine ingreep voor een man. Daarnaast kunnen die hormonen bij een vrouw ook vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals trombosebenen of een longembolie, zeker als iemand rookt.
Vrouwen kunnen zich toch ook laten steriliseren? Voor een vrouw is sterilisatie een veel ingrijpendere operatie dan voor een man: zij moet een buikoperatie ondergaan, onder narcose in het ziekenhuis. Bovendien heeft de vrouw vaak al haar hele leven de verantwoordelijkheid gehad voor het voorkomen van een zwangerschap. Zeker mannen die niet met condoom willen vrijen, zijn nu echt aan de beurt om die verantwoordelijkheid over te nemen. Als je een beetje ballen hebt, dan neem je nu je verantwoordelijkheid.

Operatie:
Via twee sneetjes in de liezen worden de zaadleiders doorgesneden, ingekort en afgebonden. Van die ingreep moet je natuurlijk even herstellen, maar je kunt vrijwel meteen alles weer. Sommige mannen krijgen een blauwe plek in de liezen, maar die gaat vanzelf weg. Na drie maanden wordt je sperma onderzocht om te zien of er echt geen levende zaadcellen meer in zitten. Pas dan kun je officieel zonder condoom vrijen.

Risico's?
Alle ingrepen hebben risico's, maar bij een sterilisatie van de man zijn de risico's echt het laagst, omdat het zo'n relatief simpele ingreep is. Soms raakt een wond licht geïnfecteerd. Maar dat is meestal prima te verhelpen.

Impotent?
Maar word je daar niet impotent van? Dat is een grote angst onder mannen, maar die angst is ongegrond. Er verandert niks aan je mannelijkheid. Je krijgt gewoon nog een erectie en ook aan je orgasme verandert niks. Ook niet aan je gevoel en het testosterongehalte in het lichaam. Je krijgt gewoon een zaadlozing zoals altijd. Sperma bestaat namelijk maar voor een heel klein deel uit zaadcellen en voor het grootste deel uit vocht. Het wordt in de prostaat gemaakt. De zaadjes komen na de sterilisatie in een doodlopend gangetje terecht en komen niet meer via de zaadlozing naar buiten. Daar zie, merk of voel je niets van. Er verandert dus niks aan je mannelijkheid. Je krijgt gewoon nog een erectie en ook aan je orgasme verandert niks.

Voordeel:
Ten eerste kun je eindelijk weer zonder condoom vrijen. Maar er is nog een ander mogelijk voordeel: het kan zijn dat je er indirect een beter seksleven door krijgt. Al die hormonen die de cyclus platleggen, zoals in de pil, hebben op veel vrouwen een libidoverlagend effect. Als die zin in seks terugkomt of toeneemt doordat ze met de hormonen stopt, hebben jullie daar allebei profijt van.

Bronnen: Edwin de Vaal, huisarts.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina