homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

acne

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

dementie

eczeem

gordelroos

griep

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

jeuk

keelontsteking

kinkhoest

koorts

koortslip

krentenbaard

likdoorn

links

literatuur

longontsteking

lyme

malaria

melanoom

moedervlek

oorontsteking

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pijn

pfeiffer

prikkeldarm

prostaat

reisziek

reizigers-diarree

reuma

schaafwond

slaapmiddelen

soa

steenpuist

suikerziekte

tia

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vliegreis

voetschimmel

wondroos

wratten

Suikerziekte    Diabetes mellitus (DM)

Wat is het:
Bij DM type I is er een absoluut tekort aan insuline. Bij DM type II is er een relatief tekort is aan (goed werkende) insuline. Chronisch verhoogde bloedglucose. Bij ouderen meestal DM type 2 (voorheen 'niet-insulineafhankelijke' DM). Onderstaande samenvatting gaat over type 2.
DM is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Kans op DM neemt toe met de leeftijd: 3% tussen 50-55 jaar, oplopend tot 15% bij 70-75 jaar.

Symptomen DM-2:
Vaak enkele jaren asymptomatisch en/of atypisch zodat diagnose pas na gemiddeld 7-10 jaar gesteld kan worden. Ongewild gewichtsverlies, vermoeidheid, urine-incontinentie, recidiverende infecties of een aan diabetes gerelateerde micro- of macrovasculaire complicatie. diabetische voet, netvliesschade, glasvochtvertroebeling, diabetische retinopathie
Complicaties.  Velerlei. Cognitieve stoornissen, stemmingsstoornissen. Verhoogde mortaliteit (kun je daar last van hebben?).

Diagnose DM-2.  Alleen in ziekenhuis.

Hoe te voorkomen:
Preventie / Profylaxe DM-2
Of dieet en niet-medicamenteuze adviezen, of medicamenteus met orale bloedsuikerverlagende medicijnen, al dan niet gecombineerd met insuline, of insuline-monotherapie. De algemene richtlijnen voor de voeding bij diabetes komen overeen met de richtlijnen goede voeding. Extra aandacht vraagt de koolhydraatverdeling over de dag en de afstemming van insuline op de koolhydraatbelasting per maaltijd om de bloedglucose in balans te brengen en te houden. Het beperken van de inname van verzadigd vet heeft bij diabetes een hoge prioriteit om het verhoogde risico op cardiovasculaire complicaties te beperken. Het dieet bij type II is in principe een gewone gezonde voeding, waarbij het belangrijk is om de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding te beperken om complicaties op lange termijn te helpen voorkomen. Bij type II diabetes is veelal sprake van overgewicht. Gewichtsreductie is dan de eerste stap in de behandeling. Een beschermend effect van groente- en fruitgebruik lijkt waarschijnlijk. Voor het handhaven van een gezond gewicht en het voorkomen van sterke schommelingen in de bloedglucosespiegel wordt geadviseerd suiker in koffie, thee en frisdranken te vermijden of te vervangen door geen of laag energetische zoetstoffen (aspartaam, cyclamaat, sacharine). Deze zoetstoffen zijn vooral te vinden in de vorm van zoetjes, vloeibare of poedervormige zoetstof en in light frisdranken. Het gebruik van speciale producten voor diabetici wordt afgeraden. Tevens: stoppen met roken, behandeling van hypertensie (verhoogde bloeddruk) en dyslipidemie (stoornissen in de vetstofwisseling), adequaat schoeisel, oogheelkunde screening, regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsreductie.

Laatste wijziging: 28 januari 2013 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina