homeMedisch

inleiding

verantwoording

inhoudsopgave

woordenboek

kinderziektes

tropenziektes

wormen

aambeien

aarsmaden

acne

aderverkalking

alternatieve geneeswijzen

alzheimer

antibioticum

anticonceptie

apps

apotheek

artritis

artrose

baarmoederhalskanker

bacterie

beroerte

big

bijholteontsteking

blaar

blaasontsteking

blindedarmontsteking

bloeddruk

bloedneus

bof

bppd

brandwonden

bronchitis

buikgriep

chagas

corona

cva

dementie

deodorant

depressie

eczeem

elefantiase

endometriose

epd

epilepsie

filariasis

gilles de la tourette

gordelroos

griep

hartinfarct

hartstilstand

hersenbloeding

herseninfarct

hersenschudding

hoesten

hoofdpijn

hooikoorts

huiddesinfectie

ileus

insectenbeet

jeuk

kaal

kalknagel

keelontsteking

kinkhoest

klaplong

knokkelkoorts

koorts

koortslip

krentenbaard

leishmaniasis

lepra

likdoorn

links

lintwormen

literatuur

longembolie

longontsteking

lyme

malaria

mazelen

melanoom

meralgia paresthetica

migraine

mijnwormen

moedervlek

multipele sclerose

onchocerciase

oogvlekken

oorontsteking

oorsuizen

overleden

overspannen

papegaaienziekte

parkinson

pfeiffer

pijn

plas

poep

prikkeldarm

prostaat

pseudokroep

reisziek

reizigers-diarree

reuma

rodehond

roodvonk

roos

schaafwond

schistomiasis

slaapmiddelen

slapeloosheid

soa

spierziektes

spoelwormen

staar

steenpuist

sterilisatie man

suikerziekte

tanden, witte

tandpasta

teenslippers

tia

triggervinger

trypanosomiasis

uierzalf

vaccinaties

verkouden

verstopping

vierde ziekte

vijfde ziekte

virus

vliegreis

voetschimmel

voorhoofdholteontsteking

vossenlintworm

waterpokken

winterblues

wondroos

wratten

zenuwpijn

zesde ziekte

zonnesteek

zweepwormen

zweet

Zweet     transpireren

Meerdere redenen:

 • Tijdens een hete zomerdag of tijdens het sporten zweet je om af te koelen. Er komt transpiratievocht op je lichaam dat verdampt, waardoor er warmte aan je lichaam wordt onttrokken en je afkoelt. Dit zweet is geurloos.
 • Daarnaast kun je ook transpireren van emoties, zoals seksuele opwinding, angst of stress. Dit ruikt veel sterker dan normaal zweet en wordt vooral geproduceerd in de oksels en de schaamstreek. Het meest bekend is het zweten als iemand in het openbaar moeten spreken, vanwege de spanning die dit met zich meebrengt. Hier komt ook de uitdrukking 'angstzweet' vandaan.
 • Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer.
 • Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten. Dit gebeurt niet alleen door het afkicken, maar ook doordat zij deze middelen vaak zijn gaan gebruiken om hun angstklachten - met als gevolg overmatig transpireren - te onderdrukken. Die klachten van angst en zweten komen dan vaak weer terug.
 • De ziekte van Parkinson

Waar ligt de grens tussen 'gewoon' en overmatig transpireren?
Dat de één meer zweet dan de ander is een feit. Er is geen medische grens waarbij gesproken wordt van een verhoogde transpiratie: het kan niet echt gemeten worden. Er wordt gesproken van overmatig zweten als je er zelf sociale en maatschappelijke problemen door ervaart. Als je bepaalde gebeurtenissen vermijdt, omdat je dan misschien zou kunnen gaan zweten. Zo vindt de ÚÚn het geen probleem dat hij of zij een doorweekt T-shirt heeft tijdens een warme zomerdag, terwijl de ander door de hoeveelheid vocht of de geur die hierbij vrijkomt niet meer normaal kan functioneren.

Wat je kunt doen bij overmatig zweten:

 • Als eerste is het natuurlijk verstandig om te kijken of je achter de oorzaak kunt komen. Vervolgens kijk je of je die oorzaak zelf kunt wegnemen. Kijk of je kunt afvallen, misschien zijn er bepaalde situaties waarin je meer gaat transpireren of komt het toch door bepaalde middelen?
 • Als het overmatig transpireren vooral in bepaalde situaties optreedt, zou dat kunnen duiden op een angstprobleem. Bespreek met je huisarts of dat het geval is en wat eraan gedaan kan worden. Ook zweten als gevolg van medicatie is mogelijk op te lossen door het gebruik van andere medicijnen.
 • Is het allemaal niet zo heftig, maar soms wel vervelend? Kies dan voor een deodorant of andere oplossing waar aluminiumzouten in zitten. Deze zouten zorgen ervoor dat je zweetklieren tijdelijk minder actief zijn. Deo's zonder deze aluminiumzouten verhullen meestal alleen de zweetlucht.
 • Indien je een deodorant met aluminiumzouten gebruikt, is het verstandig om deze 's avonds al aan te brengen. Het duurt namelijk even voor het werkt. Zo ben je de volgende dag op de plek waar je het hebt aangebracht transpiratievrij.
 • In het ergste geval kun je overwegen om je te laten behandelen door de zenuw die de zweetklier aanstuurt plat te laten leggen. Dat is eenvoudig te doen met botoxinjecties. In het extreemste geval kan een chirurg met een operatie ook de zenuw doornemen.
 • Er zijn veel instellingen die behandelingen tegen overmatig transpireren aanbieden. Besef echter goed dat dit gepaard kan gaan met ongewenste bijeffecten en complicaties. Overleg daarom wanneer nodig eerst met je huisarts wat voor jou het verstandigst is om te doen.
 • Draag luchtige kleding gemaakt van katoen, wol of linnen.
 • Wees zuinig met alcohol en cafe´nehoudende drankjes.
 • Vermijd eten waar je extra van gaat zweten, zoals sterk gekruid en pittig eten.
 • Trek regelmatig schone kleding aan.
 • Was jezelf regelmatig en wees daarbij zuinig met zeep.
 • Droog jezelf goed af.
 • Gebruik een waaier, ventilator of airco.

Let op:
Bij zweten door de hitte verlies je niet alleen vocht, maar ook zouten. Veel mensen vullen dit aan met alleen water. Dat klinkt goed, maar het zout moet ook worden aangevuld. Dat kan het beste met voeding, bouillon en anders met ORS waar de zouten in de juiste verhouding in zitten.

Bron: Erwin de Vaal, huisarts.