homeMijn mobieltjes

inleiding

inhoudsopgave

android

apps

chat app

datagraaiers

email

grens-sms

hardware

ericsson t28s

motorola g5 plus

nokia 3310

nokia 6310i

netwerk verbindingen

operation system

android

iphone

windows

phishing

privacy

tijdlijn en specs

usb laad-data kabel

virus

Datagraaiers op het internet

Intro

Met afstand de grootste en brutaalste data-graaiers op het internet zijn (alfabetisch) Facebook, Google en Windows. Er zijn er natuurlijk meer (bv. de AIVD en de gijzeling, phishing en spoofing ellendelingen), maar deze drie steken er met kop en schouders bovenuit en hebben alle drie hetzelfde motief. Ze willen alles van je weten, foto's, adres- en telefoon, gespreksgegevens, locatiegevens, surfgedrag, zoekopdrachten, bezochte websites en ik vergeet er vast nog wel een paar. En dat allemaal om jou gerichte advertenties te sturen, want dat is hun verdienmodel. Je kunt die advertenties wel buiten de deur (computer, tablet, mobieltje) houden, maar dat kost wel wat aandacht en moeite. Met dat datagraaien schenden ze ook nog op grote en grove schaal je privacy. Daarom blijf ik zover mogelijk weg van deze 'heren'. Dat lukt niet altijd, maar alles helpt.
Op deze pagina een samenvatting 'hoe vermijd ik die datagraaiers'.

Facebook

Mark Zuckerberg (Facebook, Instagram en WhatsApp) is de ergste, zowel qua informatie verzamelen als privacy schenden. Blijf dus zo ver mogelijk weg bij hem. Helaas lukt dat altijd want WhatsApp is erg populair. Als Zuckerberg in 2020 inderdaad WhatsApp, Instagram en Facebook gaat integreren in één platform dan wordt het tijd om om te zien naar een andere chat-app. Signal is dan de meest voor de hand liggende.

Google

Google weet alles van je, misschien je pincode niet, maar verder... Bijvoorbeeld: als je de Google-agenda en de Google-contacts gebruikt dan weet Google alles wat daarin staat, namen, adressen, telefoonnummers, verjaardagen, echt alles. Als je Chrome als browser gebruikt dan weet (en onthoudt!) Google je surfgedrag, welke sites je hebt bezocht en welke zoekopdrachten je hebt gedaan. Mogelijkheden:

Windows

Sinds versie 10 heeft Windows een slechte reputatie wat betreft gegevens verzamelen van je pc en doorsturen. En 'joost mag weten' wat er in Windows 7 gebeurd is met de laatste updates. Mogelijkheden:

  • met O&O ShutUp10 kun je veel van dat gespioneer uitzetten
  • overstappen op Apple of Linux

Diversen

  • locatie
    Zet in ieder geval op je mobieltje en tablet de locatie-mogelijkheid uit. Want daarmee weten een aantal apps precies waar je bent en gaan jou reclame sturen (bv, TripAdvisor). Let op: in Android heeft de locatiemodus drie manieren, gebruik geen van die drie. Check ook de 'Locatie machtigingen'. De apps die de locatie echt nodig hebben (bv. navigatie-apps) zetten die locatie-bepalingen zelf wel weer aan. En vergeet niet 'm na die tijd weer uit te zetten.
    Geheel afdoende is het niet, lees dit.

Laatste wijziging: 13 februari 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina