Startaccu bijladen vanuit de Huishoudaccu

Er zijn er campers waar de startaccu niet wordt bijgeladen als de camper aan de walstroom hangt, ook niet als het zonnepaneel stroom levert. Bij voorbeeld omdat de (Victron) MPPT laadregelaar geen aansluiting heeft voor onderhoud van de startaccu.
Dat kan (maar hoeft niet als je de startaccu heel netjes behandelt) problemen geven als je de camper wilt starten na een paar maanden in de stalling.
Er zijn, voor zover nu bekend, drie apparaten die wél de startaccu bijladen vanuit de huishoudaccu, nadat de huishoudaccu vol is, terwijl de terugweg geblokkeerd is.


BBA startaccu-meelader

Votronic StandBy Charger

Epever MPPT laadregelaar

De BBA-meelader en de Votronic Standby Charger worden tussen de huishoudaccu en de startaccu gezet, terwijl de Epever een MPPT laadregelaar is met een aansluiting voor de startaccu.

BBA
De startaccu-meelader (13,5V / 2A), parallel gemonteerd over de DC/DC converter/booster, laadt de startaccu mee tijdens het laden (walstroom of zonnepaneel) van de (agm of lithium) boordaccu.

Meeladen kan via de volgende spanningsbronnen:

  • walstroom 230 V
  • zonnepaneel regelaar (13,9-14,7 V)

Er is weinig intelligents aan deze meelader. Het is 'alleen maar' een hele vette diode, die de laadstroom één kant op laat gaan (van huishoud- naar startaccu). Hij levelt de spanning van start- en boordaccu: zodra de spanning van de startaccu minder is dan die van de boordaccu gaat ie de startaccu bijladen. De startaccu kan dus niet worden leeggetrokken naar de huishoudaccu.

Votronic
Het verschil tussen de BBA-meelader (ca € 110) en de VOTRONIC (ca € 40) lijkt, behalve het prijsverschil, te zijn dat VOTRONIC het laden van LiFePo4-accu’s niet ondersteunt en de BBA-lader daarover niet expliciet is [een gedetailleerde beschrijving van de BBA-lader is (nog) niet gevonden].
In de manual van VOTRONIC (link) staat vermeld: "The device is only suitable for use with lead batteries (acid / GEL / AGM technology), not for the combination of Lithium LiFePO4 and lead (starter) batteries".

Een collega camperaar heeft nu een paar maanden ervaring met de Votronic Standby Charger in combinatie met de LiFePo4-accu, en heeft geen problemen ondervonden, mits de zonnepanelen aangesloten en werkzaam zijn.

Op een Duitse website (link) is o.a. te lezen dat er wél mogelijkheden zijn met de Votronic Standby Charger voor de combinatie LiFePo4-accu - startaccu.
Een van de reacties op die site is: "Nach Auskunft von VOTRONIC kann über den Standby-Charger die Starterbatterie nicht überladen werden. Allerdings könnte theoretisch die Lithiumbatterie entladen werden. In der Praxis habe ich diesbezüglich jedoch noch keine Probleme festgestellt. Ab und zu kontrolliere ich vorsorglich die Messwerte".

Een link van een Votronic gebruiker, waarbij de voor- en nadelen bij gebruik van een Lithium accu besproken worden.
In dit verhaal staat ook het uitvoerige standpunt van de fabrikant van de Votronic.

Epever
Bij de Epever MPPT laadregelaar staat expliciet aangegeven dat die voor zowel Lithium accu's als loodaccu's geschikt is.

Laatste wijziging: 30 juli 2023. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina