Unix en virussen

Een Unix o.s. (Linux, Ubuntu, enz) kan van buitenaf niet besmet worden door virussen.

Want de uitvoerbaarheid van een bestand wordt alleen bepaald door de rechten die op een bestand zitten, niet door een extensie, zoals .exe, .com of .bat in Windows. Elk nieuw aangemaakt bestand is onder Linux pas uitvoerbaar als de gebruiker zelf aan het toetsenbord actie heeft ondernomen om het aangemaakte bestand uitvoerbaar te maken.
En onder Linux heeft de standaard gebruiker alleen rechten in zijn eigen home-map. Voor het installeren van programmatuur is altijd het rootwachtwoord nodig. De beheerder/administrator (jij) moet dus achter het toetsenbord zitten om wijzigingen in het besturingssysteem door te voeren. Hackers willen dat doen en dat is bij Linux onmogelijk. Waarschijnlijk daarom hebben de meeste knooppunt-servers van het wereldwijde internet Linux als operating system, want zo'n knooppunt is natuurlijk een mooi doelwit voor een hacker.

Antivirus software  is niet alleen nutteloos in Linux, maar zelfs een potentieel gevaar. Want virusscanners hebben volledige systeemtoegang nodig en omdat ze vaak zelf onvoldoende beschermd zijn tegen aanvallen maakt het ze tot een ideaal doelwit voor hackers.

Sommige banken eisen  dat je voor internet-bankieren een virusscanner gebruikt. Wil jouw bank dat ook, neem dan kontakt op met een ICT-er van de bank en vertel hem/haar dat jouw systeem op Linux draait.
Wil je super-overtuigend overkomen zeg dan:

  • dat je browser in een sandbox draait.
  • eigenlijk overbodig in Linux, maar er is een firewall beschikbaar

Laatste wijziging: 09 oktober 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina