E-mail  /  Webmail  /  Client

Ondanks Facebook, Whatsapp, Twitter, welke social media dan ook, is e-mail niet weg te denken anno 2019.
Hieronder staan de basis voor wat je nodig hebt.

Webmail, Provider  Je hebt een organisatie nodig waarbij je je e-mail kunt maken en versturen. Dat is je provider. Velen gebruiken daarvoor de firma waar ook hun telefoon, internet en televiesie zijn ondergebracht. Vanaf welk apparaat dan ook, zolang er maar een internet verbinding op zit met een browser, en waar ook ter wereld, kun je op die manier e-mails maken, verzenden en ontvangen.
Bij webmail staat je e-mail dus niet lokaal op je pc, maar bij de provider. Pas op dat je e-mailbox niet volloopt. Voordeel: je hoeft niet voor een backup te zorgen, dat doet de provider.

Mogelijkheid 1:  KPN, Ziggo, XS4ALL, etc. Weinig mis mee, geschikt voor zakelijk en privé gebruik, maar een nadeel is dat je je e-mailadres kwijt bent als je van provider gaat veranderen.

Er is veel voor te zeggen een provider te kiezen die onafhankelijk is van je telefoon-, internet- en televisie abonnement.
Dan ben je qua e-mailadres niet afhankelijk van die provider (KPN, Ziggo, XS4ALL).
Mogelijkheid 2a:  Er is keuze genoeg aan gratis providers (bv. AOL, GMX, Mail.com, Outlook, ProtonMail, Yahoo! Mail, Yandex, Zoho, Gmail).
linklinklinklink.

Mogelijkheid 2b:  een eigen website, bv. 'peterjansen.nl' Aan zo'n site hangen altijd een paar mailboxen. Daar is wel enige computerkennis en kunde voor nodig.

Client  Een e-mail client is een programma lokaal op je computer (welk operating systeem dan ook) die de gebruiker in staat stelt de e-mails van de provider op te halen en lokaal neer te zetten om te lezen, te beantwoorden en te bewaren. Een voordeel is dat je daar (bijna) elke provider aan kunt koppelen welke jij wilt. Een nadeel is dat je zelf moet zorgen voor de backup van de e-mails (MozBackup  KLS Mail Backup  MailStore Home.)

Er zijn twee manier om de e-mail van de provider op te halen: IMAP of POP3.

Voorbeelden voor Windows:  eM Client (for multilingual email exchanges), Thunderbird, Mailbird (for people who live in their inbox), Microsoft Outlook (for reliability), Postbox (for using personalized templates), The Bat! (for security and encryption), Front (for team collaboration), Mailbird Lite, Hiri, Spike, wiki e-mailclientsbest e-mailclientsfree e-mailclientsbest e-mailclients for windowsbeste e-mailclients voor mac, windows en linux.

Voorbeelden voor Linux:  Evolution, Thunderbird, Mailspring, Claws Mail, Geary.

Laatste wijziging: 31 augustus 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina