homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

Multi-platform

ascii tekens

backups extern

backups soorten

bit byte deci hex

botnet

browsers

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

email

e-mail duidelijk

e-mail etiquette

e-mail gehackt

e-mail html

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

emoticon

extensies

filemanagers

flash

ftp uploaden

gijzeling

google

google alerts

google temmen

google ik ga akkoord

google maps

hardware

hoax

hosting

html

html basis

html codes

html emoijs

html kleur-namen

html5

ip-adres

javascript

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

search-engines

smiley

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb-c

usb kabel

vakantie

veiligheid

vpn

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

agenda

apps

contacts

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  ReactOS  Windows

Linux

agenda

automatisch aanmelden

backups

back in time

contacts

distro's

notepadqq

rescue usb

shortcuts

software

software tov windows

thunderbird

timeshift

virus

MS-DOS

ms-dos opdrachten

ReactOS

waarom

Windows

agenda

backups

1 timeline

2 robocopy

3 realtime

command-line opdrachten

contacts

herstelpunt

hibernate

hosts

icon spacing

onzichtbare files

pictogram afstand

register

rescue usb

sneltoetsen windows 7

sneltoetsen windows 8

sneltoetsen windows 10

sneltoetsen windows 11

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

visuele effecten

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

USB-C

Intro

Het is duidelijk dat de USB-C connector een blijvertje is nu zoveel apparaten met deze interface zijn uitgerust. Op een dag zal hij zelfs te zien zijn op de Apple iPhone. Dit is waarom dat een goede zaak is, ook al is niet elke USB-C poort gelijk.

Eén standaard voor iedereen is een ongrijpbaar doel op het gebied van persoonlijke technologie. In het beste geval kom je terecht in een formaatoorlog, en één factie zegeviert een paar jaar lang, tot een geheel nieuwe technologie haar uitschakelt. VHS at Betamax op, werd vervolgens verdrongen door DVD, die ten onder ging aan Blu-ray (een standaard die zelf zijn belangrijkste rivaal, HD DVD, verdrong) en nu zijn eigen ondergang tegemoet gaat door online streamingdiensten.

Maar USB-C is anders - en misschien is het zelfs wel zo universeel als het acroniem (Universal Serial Bus) suggereert. USB-C poorten zijn nu te vinden op allerlei apparaten, van eenvoudige externe harde schijven tot high-end laptops en de nieuwste smartphones. Hoewel elke USB-C-poort er hetzelfde uitziet, biedt niet elke poort dezelfde mogelijkheden. USB-C mag dan alomtegenwoordig zijn, het heeft niet overal dezelfde functie. Bij lange na niet.

Hier is een gids voor alles wat USB-C kan doen, en op welke functies u moet letten bij het kopen van uw volgende USB-C-apparaat.

Wat is USB-C?

USB-C is een industriestandaard connector voor het verzenden van zowel data als stroom op een enkele kabel. De USB-C connector is ontwikkeld door het USB Implementers Forum (USB-IF), de groep bedrijven die de USB-standaard in de loop der jaren heeft ontwikkeld, gecertificeerd en begeleid. De USB-IF telt meer dan 700 bedrijven onder haar leden, waaronder Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft en Samsung.

Deze brede acceptatie door de grote jongens is belangrijk, want mede daardoor is USB-C zo gemakkelijk geaccepteerd door pc-fabrikanten. Vergelijk dit met de eerdere door Apple gepromote (en ontwikkelde) Lightning- en MagSafe-connectoren, die buiten Apple-producten slechts beperkt werden geaccepteerd en verouderd raakten, niet in de laatste plaats dankzij USB-C.

USB-C is zo breed geaccepteerd dat de Europese Unie, in de hoop het digitale leven te vereenvoudigen, vanaf 2024 zal eisen dat apparaten deze gebruiken voor het opladen van batterijen. Dat betekent dat toekomstige iPhones USB-C poorten zullen hebben in plaats van Lightning connectors.

Is USB-C hetzelfde als Micro USB of USB 3.0?

De USB-C connector lijkt op het eerste gezicht op een micro USB of een rechthoekige USB 3.0 connector, maar is meer ovaal van vorm en iets dikker voor zijn beste eigenschap: omdraaibaarheid.

Net als Lightning en MagSafe, heeft de USB-C connector geen boven- of onderkant. Lijn de connector goed uit en je hoeft hem nooit om te draaien om hem aan te sluiten; de "juiste manier" is altijd naar boven. De standaardkabels hebben ook dezelfde connector aan beide uiteinden, dus u hoeft niet uit te zoeken welk uiteinde waar moet. Dat is niet het geval met alle USB-kabels die we de afgelopen 20 jaar hebben gebruikt. Meestal hebben die verschillende connectoren aan elk uiteinde.

Je laptop opladen met USB-C: je vragen beantwoord.

USB-C en USB 3.2: de nummers onder de poort

Waar USB-C lastig wordt, is in de cijfers die aan de poorten hangen. De meest voorkomende snelheid waarvoor USB-C connectoren worden ingeschaald is 10Gbps. (Die 10Gbps is theoretisch twee keer zo snel als de oorspronkelijke USB 3.0.) USB-C poorten die deze topsnelheid ondersteunen worden "USB 3.2 Gen 1x2" genoemd.

De kleine kanttekening is dat USB-poorten met 10Gbps snelheden ook kunnen bestaan in de oorspronkelijke, grotere vorm (de USB Type-A rechthoeken die we allemaal kennen), en "USB 3.2 Gen 2x1" worden genoemd. Met uitzondering van sommige desktops, is het echter gebruikelijker om 10Gbps snelle USB-poorten te zien met USB-C fysieke connectoren. Opmerking: Sommige oudere USB-C poorten ondersteunen slechts 5Gbps maximale snelheden, dus het is belangrijk om te zoeken naar een "USB 3.2 Gen 1x2" of "10Gbps" aanduiding om te controleren of een bepaalde USB-C poort 10Gbps overdrachten ondersteunt. Dat gezegd hebbende, al deze poorten zijn achterwaarts compatibel, alleen met de snelheid van het langzaamste element.

Al verward? Het wordt nog ingewikkelder: Het nummerschema rond USB 3 is in beweging geweest, waardoor verwijzingen naar deze poorten iets van een moeras zijn geworden. Tot voor kort droegen veel USB-C poorten het USB 3.1 label ("USB 3.2" bestond nog niet) in Gen 1 en Gen 2 smaken, en sommige spec sheets blijven verwijzen naar de oudere naam, samen met SuperSpeed branding. In een verwarrende draai besloot de USB-IF om het gebruik van "USB 3.1" te elimineren ten gunste van deze verschillende smaken van USB 3.2, zoals hieronder beschreven in deze handige decoder grafiek...

USB-C uitleg   Klik voor groter plaatje

De USB 3.2, USB 3.1 en SuperSpeed aanduidingen die u hierboven op elke regel ziet, zijn gelijkwaardig, alleen verschillend in naam. Als u een USB 3.1-label ziet, kunt u het beste rechtstreeks bij de fabrikant of wederverkoper van het apparaat informeren naar de maximale overdrachtssnelheden van de poort.

Zoals u hierboven kunt zien, gebruiken sommige USB-C poorten de USB 3.2 Gen 2x2 specificatie, met maximale snelheden van 20Gbps. De USB-IF koos voor "2x2" omdat deze standaard de datalanen binnen een USB-C kabel verdubbelt om de 20Gbps overdrachtssnelheid te bereiken. Deze poorten zijn niet algemeen beschikbaar. Ze zullen waarschijnlijk verdwijnen ten gunste van een andere opkomende vorm van USB-C poorten, die USB4 ondersteunen en waarvan de USB-IF heeft aangekondigd dat ze uiteindelijk datasnelheden tot 120Gbps zullen ondersteunen.

Om verwarring te voorkomen is de USB-IF ook van plan om in de toekomst af te stappen van genummerde USB-versies, en in plaats daarvan makers van apparaten aan te moedigen om te verwijzen naar de topsnelheid van een poort, zoals "USB 20Gbps".

USB-C kan ook én data én stroom én beeld transporteren, zoals nodig is bij de Lenovo ThinkVision 14M.
De desbetreffende specificatie is:  Display Port 1.2 Alt Mode en P(ower)D(elivery) 2.0.

Kun je van USB-C naar DisplayPort?

Je denkt misschien dat je oude USB Type-A poort gewoon een datapoort is voor het aansluiten van schijven of randapparatuur zoals muizen. Maar USB-C kan, afhankelijk van de implementatie van de specifieke poort, veel meer. Een van de meest nuttige vaardigheden van USB-C, indien zo ontworpen, is het leveren van voldoende stroom om het gastapparaat, zoals een laptop of een smartphone, op te laden. In feite gebruiken veel lichtgewicht laptops met een USB-C-poort deze in plaats van een traditionele tonvormige connector als enige optie voor het aansluiten van een netstroomadapter.

De ondersteuning van USB-C voor het gelijktijdig verzenden van videosignalen en stroom betekent dat u een native DisplayPort-, MHL- of HDMI-apparaat kunt aansluiten en van stroom kunt voorzien, of bijna alles kunt aansluiten, vooropgesteld dat u de juiste adapter en kabels hebt. (Zie hieronder voor meer informatie over adapters.) De USB-C specificaties houden zelfs rekening met audio-overdracht via de interface, maar tot nu toe heeft het de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting op computers nog niet in dezelfde mate vervangen als op telefoons en tablets.

Zorg ervoor dat u de specificaties controleert van elke pc die u overweegt te kopen, want niet alle USB-C-poorten zijn hetzelfde. Tot nu toe ondersteunt elke poort die we hebben gezien zowel gegevensoverdracht als stroomvoorziening voor aangesloten apparaten via USB-C (maar niet noodzakelijkerwijs het opladen van het host-apparaat). Maar hoewel de USB-C standaard DisplayPort en/of HDMI schermen met een adapter ondersteunt (via het DisplayPort-over-USB protocol), heeft niet elke pc-maker de poorten aangesloten op de grafische hardware van elk systeem. Sommige USB-C-poorten op een systeem kunnen video-out connectiviteit ondersteunen, terwijl andere dat niet doen; of geen enkele. En sommige apparaten voegen extra beveiligingslagen of andere vereisten toe om USB-C-randapparatuur aan te sluiten, waaronder Macs, die goedkeuring van de gebruiker vereisen voordat het accessoire kan communiceren vanaf macOS 13 Ventura. Kijken naar de details is belangrijk.

Is Thunderbolt hetzelfde als USB-C?

Misschien wel het nuttigste protocol dat een USB-C-poort kan ondersteunen is Thunderbolt, momenteel in zijn vierde generatie. Thunderbolt 4 biedt ondersteuning voor een doorvoer tot 40 Gbps, naast een lager stroomverbruik en de mogelijkheid om tot 100 watt vermogen over de interface te verplaatsen.

Een USB-C poort met ondersteuning voor Thunderbolt betekent dat een enkele kabel alles is wat je nodig hebt om een grote hoeveelheid informatie (tot en met videogegevens voor twee 60Hz 4K schermen) naar en van zelfs een complex apparaat als een computer te transporteren, iets waar veel laptopfabrikanten snel hun voordeel mee hebben gedaan. Sommige modellen van Apple's MacBook Pro hebben vier Thunderbolt-aansluitingen, evenveel als we tot nu toe hebben gezien, en het geeft je meer uitbreidingsmogelijkheden dan je ooit had met eerdere versies van USB.

Net als bij DisplayPort over USB-C, heeft niet elke USB-C-poort die u ziet noodzakelijkerwijs Thunderbolt-ondersteuning. Controleer het specificatieblad of de documentatie van een apparaat voor de Thunderbolt-details om zeker te zijn. Sommige apparaten kunnen meer dan één USB-C-poort hebben, waarvan slechts enkele een Thunderbolt-specificatie ondersteunen.

Thunderbolt 4 biedt voor de meeste gebruikers geen grote verbeteringen ten opzichte van Thunderbolt 3, en de twee protocollen lijken op het eerste gezicht op elkaar. Beide gebruiken de USB-C fysieke connector en bieden een maximale doorvoer van 40Gbps, dus snelheid is hier niet het probleem. En beide bieden ten minste 15 watt en maximaal 100 watt laadvermogen.

De manier waarop Thunderbolt 4 Thunderbolt verder ontwikkelt is door de minimale video- en datavereisten van Thunderbolt 3 te verdubbelen. Thunderbolt 4 ondersteunt het verzenden van een videosignaal naar twee 4K-schermen of naar één 8K-scherm, terwijl Thunderbolt 3 slechts één 4K-scherm hoeft te ondersteunen. Ook, terwijl Thunderbolt 3 systemen slechts een 16Gbps datasnelheid via PCI Express moeten ondersteunen, zal Thunderbolt 4 die eis verdubbelen tot 32Gbps. Dit kan voordelig zijn voor gebruikers die regelmatig gigantische video- of gegevensbestanden van opslagschijven naar hun pc overbrengen om te bewerken.

Thunderbolt vs. USB-C:  wat is het verschil?

Adapters, kabels en USB-C hubs

USB-C is elektrisch compatibel met oudere USB 3.0-poorten. Maar vanwege de vorm van de nieuwere poort zijn inderdaad adapters of kabels met geschikte stekkers nodig als u iets wilt aansluiten dat niet de ovale vorm van USB-C heeft.

Soms wordt een nieuwe laptop geleverd met deze; in andere gevallen moet u ze apart aanschaffen. Apple verkoopt bijvoorbeeld een verscheidenheid aan USB-kabels en adapters om USB-C aan te sluiten op andere technologieën zoals Lightning of Ethernet. U kunt ook een verscheidenheid aan deze voor pc's vinden als u online retailers doorzoekt. Sommige ondersteunen zelfs oudere of meer esoterische protocollen, zodat een apparaat van jaren geleden werkt op de hardware van vandaag. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om USB-C-naar-DVI-adapters te vinden, maar we zijn er ook tegengekomen die splitsen naar twee RS-232 seriële aansluitingen.

Het goede nieuws is echter dat als u investeert in een paar normale USB-C-kabels, deze zullen werken met alles en iedereen die USB-C ondersteunt, ongeacht de generatie. Merk echter op dat dat zich niet uitstrekt tot Thunderbolt. Hoewel Thunderbolt 3 en 4 een fysieke USB-C-connector gebruiken, hebt u een geschikte Thunderbolt-specifieke kabel nodig om compatibiliteit en volledige snelheid te garanderen. Deze kabel heeft een USB-C-connector aan beide uiteinden, maar met een bliksemsymbool op elk uiteinde. Hij zal ook aanzienlijk duurder zijn dan een standaard USB-C. Nogmaals, zie onze Thunderbolt 4-primeur voor meer informatie over de kabelproblemen.

De beste USB- en USB-C-hubs

Anker 3-poorts USB 3.0 draagbare datahub met Ethernet-poort; $32,99 bij Amazon.
Anker 7-poorts USB 3.0 aluminium draagbare datahub met stroomadapter; $94,99 bij Amazon.
Anker USB 3.0 4-poorts draagbare aluminium hub met 2 meter USB 3.0-kabel; $29,99 bij Amazon.

Bovendien hebben nieuwere docks voor pc's en docks voor Macs nu op grote schaal USB-C geïntegreerd. Het hebben van slechts één USB-C-poort is geen probleem: er zijn USB-C-dockingoplossingen beschikbaar, zowel van pc-fabrikanten zoals Dell en HP, als van accessoiremakers van derden zoals Belkin en OWC. Deze docks kunnen uw laptop opladen, geven u toegang tot extra poorten (waaronder Ethernet, HDMI, USB 3.0 en VGA), en bieden ondersteuning voor meerdere monitoren.

Heeft u USB-C nodig?

De aanwezigheid (of afwezigheid) van een USB-C-poort wordt steeds meer een overweging bij de aankoop van een pc. Als u een ultradunne laptop koopt, zal deze vrijwel zeker ten minste één USB-C-poort hebben, waardoor u automatisch in het ecosysteem wordt gekatapulteerd. Als u meer een liefhebber bent van desktops, zult u de poorten daar zeker ook vinden, met ten minste één op het I/O-paneel aan de moederbordzijde en waarschijnlijk meer op high-end en gaming desktops. Sommige desktops en aftermarket PC cases plaatsen er ook een op het voorpaneel. (Desktop DIY types moeten echter weten dat een USB-C poort aan de voorkant of bovenkant van een pc-kast een specifieke USB-C header connector vereist aan de kant van het moederbord, en alleen recente modellen moederborden zullen deze hebben).

Zelfs als je USB-C nu niet nodig hebt, zal dat binnenkort wel het geval zijn. We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden van USB-C, maar één ding is zeker: De volgende generatie cross-platform connectoren vervangt snel de oude garde, net zoals de oorspronkelijke USB-standaard de Apple Desktop Bus (ADB), FireWire, parallelle, PS/2, SCSI en seriële poorten op Macs en pc's verving. USB-C is echt één poort om ze allemaal te beheersen.

Wat is USB4? Hoe de nieuwe interface snelheden verhoogt, schermen ondersteunt en meer.

Wat is Thunderbold.

Wat is DisplayPort.

Het bovenstaande is de vertaling van PCMag.

Laatste wijziging: 26 november 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina