Safety first      backups Don't delay, backup today  

Onthouden s.v.p.: er zijn verschillende soorten backups.

Één van mijn afwijkingen is dat ik nogal nauwkeurig ben in het maken van backups.
Maar met zo'n onschuldige afwijking is prima te leven (met een iets zwaardere ook nog wel).

Harde schijf
Al uw digitale gegevens staan dus op de harde schijf van uw pc. En u denkt dat ze daar veilig staan. U denkt dat een harde schijf nooit stuk gaat. U denkt 'dat gebeurt mij niet'. U denkt dat al die gegevens over 5 of 10 jaar nog steeds leesbaar zijn.
   Fout.
Iedereen met een pc loopt de kans dat de harde schijf op een bepaald moment niet meer leesbaar is, of domweg kapot gaat of gestolen wordt. Hoe groot is het risico? Hoe groot is de kans? Het risico is groot (harde schijf niet meer leesbaar, al uw gegevens kwijt), maar de kans is klein. Ik zit sinds 1980 dagelijks achter het toetsenbord en mij is het driemaal overkomen (tijdens mijn werk als systeembeheerder stond er maandelijks iemand voor mijn neus, floppy / hd beschadigd en geen backup). Maar wilt u het risico lopen al uw gegevens (brieven, documenten, complete website(s), vooral foto's) kwijt te raken? Ik niet. Daarom maak ik backups.

Backups, eenvoudig
Heeft u belangrijke gegevens dan is dit een makkelijk en goedkope (< €100) manier:

  • koop een externe harde schijf (≥1 TB) met een usb-aansluiting, zet elke week uw gegevens daarop
  • elke week in een aparte directory  en  bewaar die harde schijf op minimaal 100 meter afstand van uw eigen pc.
  • N.B. de verleiding is groot om de gegevens die u wilt bewaren elke keer (1x per week of 1x per maand) te kopieren naar één-en-dezelfde plek op een externe harde schijf; dat gaat een hele tijd goed totdat u een keer een beschadigd bestand hebt en dan die backup-harde schijf raadpleegt; daar blijkt dan dat bestand ook beschadigd te zijn omdat dat beschadigde bestand al weken/maanden lang iedere keer naar de backup-harde schijf is gekopieerd (been there, done that).)

Backups, mijn werkwijze
Lichtelijk maniakaal, ik weet het, maar ik heb te vaak mensen gezien zonder backup met een harde schijf die kapot of pc die gejat is.

  • 1x per week wordt de hele inhoud van de user/gebruiker naar de (NAS) gekopieerd; iedere kopie staat in een aparte subdirectory.
  • 1x per week wordt de hele inhoud van de user/gebruiker naar een externe harde schijf gekopieerd, elke backup in een aparte subdirectory; twee hd's zijn daarvoor in gebruik; één daarvan ligt altijd bij een familielid elders in mijn woonplaats.
  • 1x per dag (soms vaker) wordt er een (spiegel) backup gemaakt (robocopy, SyncBackFree / FreeFileSync) naar de NAS.
  • 1x per dag (soms vaker) wordt er een (spiegel) backup gemaakt naar een externe hd die na de backup-actie meteen weer wordt afgekoppeld. Daar kan een gijzeling dus nooit aankomen.

Zeg nooit nooit, maar op deze manier kan het nooit fout gaan.
Een tijd geleden had ik een backup nodig van vier (4) maanden terug omdat ik vier maanden geleden een fout had gemaakt in een file en die foute file is heel braaf vier maanden lang elke week ge-safed. Op mijn werk heb ik een keer een backup van 1.5 jaar oud nodig gehad.

Backups, ja ik weet het
Er zijn nog talloze andere manieren (bv. raid systemen en specifieke backup programma's) en media (o.a. tapes, cloud) om een backup te maken. Maar ik houd niet van specifieke backup-programma's. Heb een paar keer meegemaakt dat met een update de layout en bediening essentieel verandert of, nog erger, het format wijzigt waarin de data wordt opgeslagen. Cloud is niet mijn favoriete plek, daaruit kan het regenen en lekken en ik wil niet afhankelijk zijn van een externe dienst. Voor 'privé / thuis' omstandigheden is het bovenstaande (backups, eenvoudig) in 99.9% van de gevallen afdoende.

Laatste wijziging: woensdag 5 januari 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina