Herstelpunt   systeembeheer / systeembeveiliging     Windows 7

Systeembeveiliging
Systeembeveiliging is een functie waarmee regelmatig informatie over de systeembestanden en -instellingen van uw computer wordt gemaakt en opgeslagen. Met systeembeveiliging worden ook eerdere versies opgeslagen van bestanden die u hebt gewijzigd. De bestanden worden opgeslagen in herstelpunten, die worden gemaakt voorafgaand aan belangrijke systeemgebeurtenissen, zoals de installatie van een programma of een stuurprogramma voor een apparaat. Herstelpunten worden ook automatisch om de zeven dagen gemaakt als er de afgelopen zeven dagen geen andere herstelpunten zijn gemaakt. Bovendien kunt u op elk gewenst moment handmatig herstelpunten maken.

Systeemherstel
Systeemherstel stelt u in staat om de systeembestanden van uw computer te herstellen in de staat waarin deze op een eerder tijdstip zijn opgeslagen. Op deze manier kunt u systeemwijzigingen op de computer ongedaan maken zonder dat dit gevolgen heeft voor uw persoonlijke bestanden, zoals e-mail, documenten of foto's. De installatie van een programma of een stuurprogramma kan in sommige gevallen een onverwachte wijziging in uw computer veroorzaken of ertoe leiden dat Windows zich onvoorspelbaar gaat gedragen. Het probleem kan meestal worden verholpen door het desbetreffende programma of stuurprogramma te verwijderen. Als het probleem niet is verholpen nadat u het programma of stuurprogramma hebt verwijderd, kunt u proberen om het systeem te herstellen met behulp van een herstelpunt dat is opgeslagen op een eerdere datum waarop het systeem nog wel correct functioneerde. Systeemherstel maakt met behulp van de functie systeembeveiliging regelmatig herstelpunten die op uw computer worden opgeslagen. Deze herstelpunten bevatten informatie over registerinstellingen en andere systeeminformatie die door Windows wordt gebruikt. U kunt daarnaast ook handmatig herstelpunten aanmaken. Zie Een herstelpunt maken voor informatie over het maken van herstelpunten.

Third-party programma's
Er zijn third-party programma's die een herstelpunt kunnen terugzetten, maar de resultaten daarvan (hoe zeg je dat netjes...) zijn niet altijd overtuigend. Wees verstandig en zet een herstelpunt terug met het ingebouwde programma van Windows.


Windows 7

Een herstelpunt maken

 1. op de taakbalk (helemaal links onder) klik (linker muisknop) op 'Start'
 2. ga met de muis naar 'Computer' en klik erop met de rechter (!) muisknop
 3. klik op 'Eigenschappen' (het blad 'Systeem' opent zich)
 4. klik op 'Systeembeveiliging'
 5. ga naar het tabblad 'Systeembeveiliging'
 6. klik op 'Maken'
 7. kies een logische naam die begint met jaar-maand-dag-tijd
 8. klik op 'Maken'

Een herstelpunt terugzetten

 1. op de taakbalk (helemaal links onder) klik (linker muisknop) op 'Start'
 2. ga met de muis naar 'Computer' en klik erop met de rechter (!) muisknop
 3. klik op 'Eigenschappen' (het blad 'Systeem' opent zich)
 4. klik op 'Systeembeveiliging'
 5. ga naar het tabblad 'Systeembeveiliging'
 6. klik op 'Systeemherstel'
  • Windows 7 laat niet standaard alle herstelpunten zien. Als je in de lijst nog niet vindt wat je zoekt, klik dan op 'Meer herstelpunten weergeven' (Show more restore points)
  • wat een enorme verbetering is in Windows 7, is dat je kan zien wat de gevolgen zijn van het kiezen van een herstelpunt uit de lijst. Selecteer er eentje, en klik dan op Zoeken naar programma's die worden be´nvloed (Scan for affected programs)
 7. klik op 'Volgende'
 8. kies een herstelpunt
 9. klik op 'Volgende'
 10. klik op 'Volgende'

Een herstelpunt terugzetten  als er met de pc niks te beginnen is

 1. herstarten
 2. druk op F8 voordat Windows tevoorschijn komt
 3. kies voor veilige modus met opdracht prompt
 4. commando: rstrui (= systeemherstel starten)
 5. zie hierboven

Windows 10

 1. start
 2. instellingen
 3. pc-instellingen
 4. systeem
 5. info
 6. tabblad 'systeem beveiliging'

Windows 11

 1. open de File explorer (windows-knop - E
 2. op de knop 'Deze pc': rechtermuis knop 'Eigenschappen'
 3. systeembeveiliging
 4. tabblad 'systeembeveiling'

Laatste wijziging: 09 november 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina