Windows 10:       Uitschakelen shutdown    /    Slaap sleep    /    Sluimer hibernate

Uitschakelen  (Engels: Shutdown)
Sluit handmatig eerst alle programma's en geopende documenten.
'Start' - 'Aan/Uit' - 'Afsluiten'  =  de pc helemaal uitschakelen.

Slaapstand  (Engels: Sleep)
Alle acties op de pc worden gestopt, elk geopend document en programma wordt in het RAM geheugen opgeslagen.
Daarna gaat de pc in een lage-verbruiks-stand. Technisch gesproken blijft de pc aan staan, maar verbruikt heel weinig stroom. Na de herstart is al uw werk (geopende documenten en programm's) binnen een paar seconden weer beschikbaar. Vergelijk het met de pauzeknop op een DVD film. Gebruik de slaapstand wanneer u eventjes weggaat van uw pc, bijvoorbeeld voor een koffiepauze.
Voor veel pc's (vooral laptops en tablets) geldt dat de slaapstand wordt ingeschakeld wanneer u het deksel sluit of op de aan/uit-knop drukt.
U hoeft niet bang te zijn dat u uw werk kwijtraakt als de batterij leeg is. Al uw werk wordt door Windows automatisch opgeslagen en de pc wordt uitgeschakeld als de batterij bijna leeg is.
'Start' - 'Instellingen' - 'Systeem' - 'Energiebeheer en slaapstand' - 'Extra energie-instellingen'.

Sluimer  (Engels: Hibernate)     hibernate = winterslaap
Alle acties op de pc worden gestopt, elk geopend document en programma wordt op de harde schijf opgeslagen.
Daarna sluit de pc volledig af, en is er dus geen stroomverbruik meer. Die gegevens worden opgeslagen in de verborgen systeemfile 'hiberfil.sys', die qua grootte te vergelijken is met het aanwezige RAM geheugen. Hibernation is soort van mix tussen het traditionele volledig afsluiten en de slaapstand. Het is ontworpen voor laptops. Gebruik deze methode als je de laoptop langere tijd niet gebruikt en je geopende documenten en programma's niet wilt afsluiten. Na de volgende herstart is al je vorige werk weer beschikbaar. De herstart duurt ietsje langer dan bij de slaapstand, maar bij een SSD is dat verschil te verwaarlozen.
'Start' - 'Configuratiescherm (Control Panel)' - 'Energiebeheer (Power Options)' - 'Het gedrag van de aan/uit knop bepalen (Choose what the power buttons do)' - 'Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn (Change settings that are currently unavailable)' - Plaats het vinkje bij 'Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)'.
Veel makkelijker: Hibernate, enable or disable.

Verwarrende vertaling
In het Engelstalige Windows heten de spaarstanden 'sleep' (slapen) en 'hibernate' (winterslaap).
Dit is in het Nederlands onhandig vertaald met respectievelijk 'slaapstand' en 'sluimerstand' (sluimer is lichte slaap, ook halfslaap genoemd).
Enigszins verwarrend is de sluimerstand dus de diepste slaapstand (winterslaap) met de meeste energiebesparing en traagste ontwaken.

Laatste wijziging: woensdag 5 januari 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina