Virusscanner

   Waarom

Heel vervelend, maar het operation system Windows is dermate populair dat kwaadwillenden toegang proberen te krijgen. De bedoelingen daarvan zijn tweeledig: 1) kijk eens wat ik kan, en 2) geld. Lees gijzeling, porno-sites bezocht, telefoon van Microsoft, phishing en spoofing. Daarom is er anti-virus-software, om dergelijke reële (!) gevaren in te dammen (100% voorkomen gaat niet lukken). Een up-to-date virusscanner is daarom een essentieel onderdeel van een Windows computer.

Apple, Android en Unix (varianten) systemen zijn veel beter dicht-gespijkerd en hebben (bijna) geen last van virussen.

   Welk anti-virus programma

Zoveel mensen, zoveel meningen. Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol. Als je niet al te veel computerkennis hebt dan is het niet makkelijk om een goede keuze te maken.

Mother knows best

  • Windows XP en Windows-7:   Heette vroeger 'Windows Defender'.  Later is de 'Windows-beveiling' toegepast, die in Windows-7 'Microsoft Security Essentials' (download) wordt genoemd.  Het wordt anno 2022 nog steeds up-to-date gehouden.
  • Windows-8 en 8.1:   'Windows Defender' is standaard geïntegreerd.
  • Windows-10:   'Windows Defender' is standaard geïntegreerd.  Tot 2018 werd het ook wel Windows Defender-beveiligingscentrum genoemd.  Sinds april 2018 is de naam gewijzigd in 'Windows-beveiliging' *.
  • Windows-11:   'Windows-beveiliging' * is standaard geïntegreerd.
  • * 'Windows-beveiliging' bevat het antivirusprogramma Microsoft Defender Antivirus.
  • voor alle Microsoft antivirus software geldt:
    • voordeel:  geen omkijken naar en geen vervelende pop-ups
    • nadeel:  in den beginne niet al te trefzeker, maar dat schijnt, anno 2022, een heel stuk beter te zijn

Third party
Velen (testen) zeggen dat de bescherming beter is dan van Microsoft Security Essentials en Windows Defender. De mogelijkheden zijn legio. Betaalde beveiligingssoftware is per definitie niet (niet) beter dan gratis beveiligingspakketten.

Aanvullende malwarescanner
Naast de reguliere virusscanner is het raadzaam om een aanvullende malwarescanner te gebruiken. Malwarebytes Anti-Malware en HitmanPro zijn bekende programma's. De gratis versie van Malwarebytes Anti-Malware biedt geen real-time bescherming, dus enkel te gebruiken om handmatig periodiek het systeem te scannen. De gratis versie van HitmanPro scant wel het systeem, maar voor het verwijderen van eventueel gedetecteerde malware is er een licentie betaalde nodig.

   Hopelijk overbodig om te zeggen...

Zorg dat Windows zelf (het operating systeem) up-to-date is. Check of de automatische updates wel ingeschakeld is.

Zorg dat alle overige software up-to-date is. Een prima hulpmiddel daarvoor was Secunia PSI, maar dat wordt niet meer ondersteund (en is niet meer te downloaden) sinds 20 april 2018. Een prima alternatief is PatchMyPc.

Laatste wijziging: 24 september 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina