homeGenealogie   stamboomonderzoek, Ahnenforschung, généalogie, ancestor search

inleiding

privacy bescherming

AVG

vragen

Copyright ©

Annink

Boneschansker

Clason

Cruijff

Derksen

Derksen 1

Derksen 2

Donker / Doncker

Forbes Wels

Geesthuijsen

Gelmers

Gesthuysen

Gritter / Grutter

Grootings

Harms

Hek, van 't

Hulshoff

Kaes

Keultjes

Klitsie

Langeveld(t)

Leenders, van

Leeuw, de

Meulen, van der

Munnik

Pietersen

Polman

Porsche

Raue

Robat

Speek

Speek

Speek  Estonia

Speek  USA

Spee(c)k

Sportel

Timmer

Wels

Wijlhuizen

Wouters

aldfaer - myheritage

archief bezoek

archieven

basis info en advies

franse kalender

heraldiek

kalenders

literatuurlijst

overleden buitenland

persoonskaart -lijst

persoon zoeken

pro-gen

woordenboek

Archief bezoek

Begin negentiger jaren (ja hoor, weer een ouwe z@k die over vroeger begint) kon je de originele dtb en bs boeken uit de kast halen, voor je op tafel leggen en de archivaris zette daar een kopje koffie naast. Anno 2018 is dat 'iets' anders. Of het allemaal een voortuitgang betwijfel ik wel eens. Ondanks de overweldigende zoek-mogelijkheden op het internet ontkom je er niet aan om een enkele keer nog 'ouderwets' het archief in te gaan. Daar tref ik dan bijna altijd begripvolle medewerkers die prima met je meedenken. Vaak moet er wel vergoeding worden achter gelaten voor scans op kopieën, maar dat loopt niet echt 'in de papieren'. Dat het soms anders is blijkt uit het onderstaande.

Op 4 januari 2018 op weg naar het archief in Bochum en ik moet meteen zeggen dat het een zware bevalling was, een hele zware. Niet de autorit, want voor mij is Amsterdam even ver als Bochum. Het parkeren in de stad is onoverzichtelijk, parkeergarages zijn er wel maar niet met grote borden aangegeven. Ik ontdekte er bij toeval eentje omdat ik (na 10 minuten rondjes rijden) voor de ingang langs reed. Kan/zal natuurlijk aan mij liggen omdat ik de stad niet ken. Het eerste gebouw (daar kwam de lift van de parkeergarage in uit) was het Technische Standesambt. Tien (10) minuten wachten voor de infobalie en toen werd ik doorgestuurd naar een ander gebouw. Daar vijftien (15) minuten voor de infobalie gewacht. Naar boven gestuurd (ik was een uur geleden al in Bochum aangekomen...) naar het Standesambt, daar kwam ook de brief vandaan die ik gekregen had. "Wij hebben hier alleen akten vanaf 1935 en jonger, U moet in een ander gebouw zijn, het Stadsarchief, in een ander deel van Bochum".

Aha dacht ik, toen ik daar 15 minuten later aankwam, nu ben ik op de goede plek en kunnen de gewenste aktes worden inzien.
Fout. Er moet eerst toestemming worden gevraagd aan Herr Doktor op 1 etage hoger. Die hindernis was 5 minuten later genomen. Nu de aktes inzien?
Fout. Per gewenste akte moet eerst een formulier worden ingevuld met op elk (!) formulier mijn naam, adresgegevens, telefoon, email enz. en de gewenste akte. De index op aktes kon op een pc worden ingezien, wel de juiste schrijfwijze gebruiken, want wildcards accepteert ie niet. So far so good. De gewenste akten zijn inderdaad in Bochum aanwezig. Dus, dacht ik, formulieren inleveren, kopieën draaien en klaar is klara.
Fout. Want de dame die ons te woord stond mag die boeken niet inzien. Dat mag wel door iemand die 1 stapje hoger in de hiërarchie staat. En die dame is 15 januari terug van vakantie. En zij is de enige die dat mag doen voor genealogisch onderzoek. De gewenste aktes (4 stuks, 5x A4) ontvang ik per post een maand later. En van het bedrag op de factuur kun je heel leuk met z'n tweeën uit eten gaan.

Hele diepe zucht

Laatste wijziging: 02 februari 2018 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina