PRO-GEN   website      tips om te onthouden      inhoudsopgave

2(3) computers       64-bits    grenswaarden       HTML code opnemen in progen       iPad iPhone
kleuren       knippen-plakken       Mac       macro's       naam-genealogie      
selecteren       splitsen       uitroepteken       versie 3.20       homo-lesbo koppel
enter-toets       kind naar andere ouders       gebruiker-gegevens delete meerdere regels privacy
Windows 11 22H2        

2 huwelijken met dezelfde vrouw; 1 kind in 1e huwelijk, 1 kind in 2e huwelijk


Gebruiker-gegevens
Als je de papieren registratiegegevens van Progen kwijt bent:
in de root van PG zit een bestandje PRO-GEN.USR. Kopieer dat en breng het over naar de root van je nieuwe PG-installatie.


Progen op meerdere pc's
PRO-GEN gebruiken op 2 of meer computers kan prima. Je moet alleen wel goed in de gaten houden welke computer de meest recente gegevens bevat. Synchroniseren kan eenvoudig met een PRO-GEN backup (via PRO-GEN hulpprogramma's, Backup/ Restore, Beackup huidig) op de computer met de meest recente gegevens. Je kunt hiervoor het beste een USB stick gebruiken. Het backup bestand (LZH) kan dan vervolgens weer worden ingelezen op de andere computer(s). Terugzetten gaat eenvoudig via PRO-GEN hulpprogramma's, Backup / Restore en dan Restore bestand. Met vriendelijke groet, Dinant Scholte in 't Hoff.
Nu heb ik een kopij van de Pro-Gen subdirectory volledig 'in de cloud' gezet, in mijn geval op mijn persoonlijk deeltje van Google Drive. Ik kan nu op elke computer van waaruit ik in mijn Google Drive kan, aan mijn Pro-Gen-gegevens werken alsof ze op die computer staan. Een back-up maken is dan ook niet meer nodig: Google doet dat zelf.


64-bits
Als je PRO-GEN standaard installeert op een 64-bit systeem dan wordt er automatisch een andere snelkoppeling wordt gemaakt. Deze snelkoppeling heeft als toevoeging /DOSBOX. Als je DOSbox standaard installeert en je start PRO-GEN met de nieuwe snelkoppeling zal PRO-GEN de DOSbox automatisch vinden en gebruiken mits je de boel niet in andere dan de standaard mappen hebt geïnstalleerd. Probeer zelf eens om een nieuwe snelkoppeling te maken met de toevoeging /DOSBOX.

64-bits
1- Installeer de PRO-GEN demo-versie vanaf www.pro-gen.nl. Op 64-bit Windows wordt er dan een pictogram 'PRO-GEN 3.0b via DOSBOX' gemaakt.
2- Download DOSBOX vanaf www.dosbox.com en instaleer deze in zijn standaardmap (een kwestie van Next, Next, Next, Finish).
3- PRO-GEN starten via dat pictogram "PRO-GEN 3.0b via DOSBOX". (Het pictogram van DOSBOX zelf heb je voor PRO-GEN niet nodig).
De volgorde van 1) en 2) maakt niet uit, dus je mag ook eerst DOSBOX installeren. Als je DOSBOX al had, mag je 2) dus ook overslaan. Als je PRO-GEN wel hebt geinstalleerd en DOSBOX nog niet, krijg je bij het opstarten een melding dat DOSBOX niet is gevonden met een verwijzing naar de site van DOSBOX.
N.B. Je hoeft dus niet zelf /dosbox in pictogrammen toe te voegen of moeilijke DOSBOX configuratiebestanden te maken. Gewoon van beide programma's de nieuwste versie vanaf internet installeren en het PRO-GEN pictogram gebruiken om te starten.
Wat er wel eens mis gaat:
- Sommige mensen proberen hun oude CD te installeren op 64-bit Windows, maar dat gaat dus niet. Alleen CD's met Aanvulling 18 kunnen gebruikt worden op 64-bit.
- Soms kopieert men botweg de PG30 map van de ene PC naar de andere. Dat werkte voor PRO-GEN op 32-bit Windows nog wel redelijk, maar met 64-bit gaat dat vaak niet goed. Trouwens dat kan je eigenlijk met geen enkel programma doen; je moet bijna altijd opnieuw installeren. Wat wel mogelijk is, is om zo'n gekopieerde PG30 map te overschrijven met de demo-versie vanaf onze website. Dat is meestal voldoende om de zaak weer op orde te krijgen.
- Installatie in een map waarin spaties staan (zoals C:\Program files\) geeft ook problemen. Hou bij voorkeur de standaardmap C:\PG30 aan.


iPad / iPhone
Voor zover bekend kun je PRO-GEN niet op een iPad of iPhone installeren. Apple houdt dit namelijk tegen. Een tijdje geleden is er door een ontwikkelaar een App uitgebracht voor de iPhone die vergelijkbaar was met DOSbox. Deze App is binnen 1 dag al weer uit de App Store gehaald. De reden hiervoor is dat er andere programma's (bijv. spelletjes) gestart kunnen worden vanuit de DOS omgeving die niet via de App Store zijn aangekocht. Apple wil het alleenrecht op de applicatieverkoop houden! Sinds kort is er wel een App genaamd iDos beschikbaar. Waarom staat iDos dan wel in de App Store? Het antwoord hierop is simpel: Je kunt bij iDos zelf niets toevoegen.


Uitroepteken
V Hoe krijg ik het voor elkaar dat bij een uitdraai van een parenteel een relatie waar ik geen trouwdatum van heb ingevoerd, maar alleen een relatie heb aangemaakt, niet in de uitdraai komt te staan gehuwd met maar bijv. samenwonend?
A Een uitroepteken in een veld maakt dat veld geldig: dus als je bij samenwonen een ! plaatst, staat er in je uitdraai: samenwonend met. Geldt ook voor overleden enz. waar je geen datum van hebt. Dan wordt wel getoond dat de persoon overleden is, maar dus zonder datum.


Versie 3.20
V Als ik een nieuwe, schoon gegenereerde map van update 20, vergelijk met mijn geupdate map met versie 20 zie ik een hele lijst bestanden die niet meer voorkomen in de schone. BEPG.EXE DOSBOX.CFG EDITV41.EXE EDITV41.OPT EDITVNL.HLP EXCLDIR.EXE MAPPER.TXT PGASCII.EXE PGBACKUP.EXE PG-CHECK.EXE PG-CONF.EXE PG-GD.EXE PGGEDCOM.EXE PGIT-1.LOG PGIT-2.LOG PG-MAIN.EXE PG-PORT.EXE PG-PRINT.EXE PGRUN.EXE PG-SCRN.REG PG-START.BAT PG-UTILS.EXE PG-VTX.EXE PICEM.DOC PICEM.EXE PRO-GEN.EXE PRO-GEN.PIF PRO-GEN.USR RTM.EXE SHORTCUT.EXE START.EXE Is het inderdaad zo dat ik die allemaal mag weggooien?
A Die bestanden kunnen inderdaad weg, want die worden in versie 3.20 niet meer gebruikt.


Grenswaarde controle
V Als ik mijn bestand van 80.000 personen laat controleren op fouten: onjuiste datumvolgorde, dan krijg ik vaak de opmerking: moeder ouder dan 45 jaar. Kan ik dat getal aanpassen naar bijvoorbeeld 50, dan wordt mijn lijst wat korter. Ik heb schijnbaar nog veel vrouwen die met 46 of 47 nog een kind krijgen. Ook het feit: vader ouder dan 60 jaar komt veel voor, maar ik heb een aantal heren, die later met een jong bloempje trouwen en dan komt het er toch van, dat ze nog vader worden. Kan ik controle regels aanpassen? Kan ik ook controle regels laten vervallen?
A De grenswaarden voor die controle staan in het bestand C:\PG30\NL\PG-CHECK.TXT op regel nrs. 400 t/m 407. In de teksten die als melding gegeven worden (regels na nr. 800) staan her en der die grenswaarden ook genoemd. Deze regels kan je eventueel gaan aanpassen, maar houdt er rekening mee dat bij een nieuwe versie je wijzigingen weer overschreven kunnen worden. Bewaar dus ergens een notitie van wat je in dit bestand hebt aangepast.


Selecteren -speciaal-

 1. Ga naar de Totaallijst : Personen
 2. Druk op de L van selecteren en kies Opgeslagen voorwaarde kiezen....
 3. Ga beneden in de lijst van het Overzicht staan ..... en druk INSERT .... er wordt een blanco lijn gevormd
 4. druk op de toets F1 om die blanco lijn te openen
 5. vul LETTERLIJK !!!! (dus OR en niet or) bij Voorwaarden in:   Achternaam ~ "abeel" OR Achternaam ~ "abbeel"
 6. Ga met "pijltje naar onder" naar het veld Omschrijving en vul dit in naar eigen smaak
 7. druk ESC om die Gegevens van voorwaarde ... te verlaten
 8. met deze voorwaarde vind je : abeel, , abeelen, abeels, van den abeele, abbeel, abbeels, abbeele, abbeelen
 9. die selectie kan je steeds editeren door die voorwaarde uit te breiden. Opgeslagen voorwaarde kiezen.... op de voorwaarde te gaan staan ...... F1 te drukken .... enz. zie hoger.  Achternaam ~ "abeel" OR Achternaam ~ "abbeel" OR Achternaam ~ "baert"
  NB. Als je op het einde van het kadertje Voorwaarden komt, gewoon VERDER TYPEN; PG regelt het wel. NOOIT in dat kadertje zelf harde returns zetten.
  N.B. Met AND kan je nooit een juist resultaat bekomen: een Achternaam kan nooit EN "abeel" bevatten EN (AND) tegelijkertijd "abbeel". Het is steeds OF ... OF.


Knippen - Plakken
Oud  van buiten Pro-Gen naar binnen Pro-Gen:
 1. buiten windows:  ctrl-c ctrl-v de desbetreffende tekst naar een file met makkelijke naam (dos-naam, bv. z.z) op de root
 2. binnen Pro-Gen:  ga naar het tekst-veld waar de tekst moet komen: SHIFT-F1, INS en haal de tekst uit C:\z.z
Nieuw
 1. ga in een veld of in een info staan (je moet niets op voorhand selecteren), doe Control-c en de hele inhoud van het veld of info wordt gekopieerd
 2. ga naar het veld waar de gekopieerde tekst naar toe moet, doe Control-v en er wordt geplakt

Wellicht minder bekend: het overnemen van de inhoud van een normaal invoer-veld (niet de Info-velden) gaat het snelste door op dat veld een keer op ENTER te drukken en dan op de plek waar het nodig is met CTRL-Pijl-omlaag deze tekst weer op te roepen. PRO-GEN bewaart de laatste 20 ingevoerde teksten die je met CRTL-Pijl-omhoog/omlaag kan doorlopen.


Macro's
Het is handig om in Pro-Gen macro's te kunnen uitvoeren (wat zeg ik, heel erg handig). Wel tricky omdat je met het uitvoeren van 1 verkeerde macro een heleboel gegevens kunt verwoesten en er is geen 'undo' mogelijkheid. Maak dus vooraf een backup.

 1. druk de 'Ctrl' en de 'Alt' toets tegelijkertijd in, houd ze ingedrukt en toets dan één van de 10 cijfers in, b.v. de '5' (geen functietoetsen, wel cijfers)
 2. bovenaan het scherm verschijnt dan knipperend 'Opname macro ALT5 ( 0 toetsen )
 3. begin dan aan de toetsen-combinatie die je wilt opbergen onder deze macro, dat mogen cijfers en letters zijn, ook de 'delete' knop (tricky maar het kan), ook macro's die vastliggen in Pro-Gen zoals alt-g, alt-d enz.)
 4. telkens als je een toets indrukt zie je de teller bovenin het scherm met 1 ophogen
 5. als de laatste toets is ingedrukt, druk dan opnieuw 'Ctrl-Alt-5'; het maken en opslaan van de macro is nu klaar
 6. macro uitvoeren: 'Alt' indrukken en ingedrukt houden, dan op cijfer 5 tikken
 7. er is geen mogelijkheid om een macro automatisch tig-maal uit te laten voeren; wil je de macro 100x toepassen, dan zul je dat 100x zelf moeten doen


Kleuren
De reden is dat Microsoft het standaard kleurenschema voor Windows console programma's heeft aangepast. Zodra je een nieuwere versie van Windows opnieuw installeert en dan krijg je hele fletse kleuren in PRO-GEN.
In een volgende versie van PRO-GEN zullen we tijdens de installatie het oude kleurenschema weer terugzetten. Je kan dit zelf ook eenvoudig als volgt doen:
Start PRO-GEN en druk op de linkerbovenhoek, kies Eigenschappen.
Ga naar het tabblad Kleuren.
Je ziet nu achtereenvolgens 16 kleuren staan. Als je op een kleur drukt zie je rechtsboven De Rood, Groen en Blauw waarden staan.
Stel je deze RGB waarden voor de 16 kleuren van links naar rechts als volgt in:
kleur: R,G,B
1 : 0,0,0
2: 0,0,128
3: 0,128,0
4: 0,128,128
5: 128,0,0
6: 128,0,128
7: 128,128,0
8: 192,192,192
9: 128,128,128
10: 0,0,255
11: 0,255,0
12: 0,255,255
13: 255,0,0
14: 255,0,255
15: 255,255,0
16: 255,255,255
Met vriendelijke groet, Dinant Scholte in 't Hoff

Je kan meerdere kleurenschema’s installeren in PG (3x). Ga eens naar https://www.pro-gen.be/download.htm en daar vind je een aantal gratis skins. Probeer eens of die een beter resultaat hebben. Die Skin Blauw voor Win10 wordt veel gebruikt.


HTML code opnemen in Progen uitvoer
In een veld waarin vrije invoer is toegestaan (bv. Persoon Info en Relatie Info) kunnen HTML codes wordt geplaatst.
Die HTML codes mogen ook worden toegevoegd aan reeds aanwezige tekst. Voorbeelden:

 • plaatsen van een foto: <a href='foto1.htm'>foto</a>
 • verkleind beeld:<table><tr><td><img src="foto1a.jpg" border=2 alt="foto van ......"></td><td><a href="foto1.htm">foto van ......</a></td></tr></table>
 • e-mail adres: <a href="mailto:henk@glind.nl">(e-mail)</a>

De eventuele afbeeldingen (zoals foto1a.jpg) dienen als aparte bestanden op de internet site geplaatst te worden.
Voor mooie(re) resultaten is wel wat meer kennis van HTML code nodig.

Driver aanpassen.
Standaard worden de zojuist ingegeven HTML codes als tekst weergegeven. Dat is echter NIET de bedoeling. Hiervoor moeten in het bestand 'pg30\nl\printer\html.prn' de volgende wijziging worden uitgevoerd (wijzig met een teksteditor):

     Aanwezig is:
20 Character replacement : <24>,<24>
20            : <25>,<25>
20            : <60>,<
20            : <62>,>
20            : &,&
20            : ","
     Vervang dat door:
20 Character replacement : <24>,<24>
20            : <25>,<25>
20            : <60>,<60>
20            : <62>,<62>
20            : &,&
20            : ","

NB: zorg er voor dat er in de desbetreffende velden geen enkele keer de tekens ' < ', ' > ' en ' " ' voorkomen.
Vervang die bijvoorbeeld door " [ " " ] " en " ' ".

Controle.
Controleer zorgvuldig of elke gegenereerde HTML code correct is. Het is nodig de tekst heel precies in te typen, want een kleine fout in de HTML code kan vreemde effecten opleveren, ook in de tekst die na de ingevoegde code komt. Soms kunnen zelfs hele stukken wegvallen.


Naamgenealogie
   Lees: Progen nl-tip 18


Mac
Het is mogelijk om ProGen op een Mac te draaien. Downloaden van het programma BOXER en hierna de DOS-versie van ProGen erbij zetten. Alle veel gebruikte toetsen functioneren, behalve de INS-toets, die moet je via emulator/insert benaderen. Na enige tijd gaat dat automatisch. Je moet wel de DOS-versie neerzetten. Als je de de huidige versie wilt gebruiken zul je een Windows-emulator b.v. Wine moeten gebruiken, heb daar geen ervaring mee. De DOS-versie bevalt nog uitstekend.


Afsplitsen van een ProGen bestand
V Ik heb een bestand met ca. 6000 personen. Hiervan behoren er ca. 2000 tot een parenteel van één van mijn voorouders. Nu wil ik een nieuw apart PRO-GEN-bestand met alleen de personen uit deze parenteel, zodat ik daarmee apart verder kan (oa uitwisselen met anderen). Hoe krijg ik dit het eenvoudigst voor elkaar?
A1 Als je de parenteel hebt gemaakt, bijvoorbeeld door 'm even over het beeldscherm te laten scrollen (met fileviewer), is er een selectie-criterium bijgekomen genaamd 'Personen in de parenteel van ....'. Dus na het vertonen van de parenteel tweemaal op Esc drukken, dan via W maar de persoonslijst, druk dan op de L om te selecteren. In het submenu dat verschijnt staat het nieuwe (tijdelijke) selectiecriterium op de laatste regel van de lijst 'Selectie personen'. Deze selectie kun je via PRO-GEN export wegschrijven naar een nieuw bestand. Realiseer je dat je na aanmaak van dat nieuwe bestand eventuele mutaties dubbel moet uitvoeren in beide bestanden. Ik adviseer je dan ook het 'moederbestand' actueel te houden en sub-bestanden alleen aan te maken voor tijdelijke aangelegenheden. Dit ter voorkoming van synchronisatie-problematiek. Succes ermee! Met vriendelijke groeten, Don Arnoldus, helpdesk PGGG.
A2 Binnen PRO-GEN zijn er meerdere mogelijkheden om dit te realiseren. Het gaat er uiteindelijk om de juiste selectie van personen te realiseren t.b.v. de export functie. Daarbij is het van belang om te weten dat "PRO-GEN Export" enkel kijkt naar de geselecteerde personen en deze exporteert inclusief de relatiekaarten waarin deze personen voorkomen. Maar zoals Ivo terecht opmerkt kan je daardoor relaties krijgen waarin maar een van beide partners ingevuld is omdat de andere partner niet geselecteerd was.
  Oplossing 1: De oorspronkelijke vraag ging over het selecteren van alle personen in een parenteel. De oplossing van Don Arnoldus is daarvoor prima geschikt. Via die weg worden de nakomelingen en bijbehorende aangehuwden geselecteerd. Maar er zijn wel beperkingen: De eventuele eerdere/latere partners van de aangehuwden worden niet geselecteerd. Voor die aangehuwden zullen er dus zulke incomplete relaties kunnen verschijnen. Ook komen de ouders van aangehuwden niet in de selectie, terwijl deze vaak wel in de parenteel-uitvoer genoemd worden. Daar staat tegenover dat deze methode de enige is die geschikt is om de personen in een Genealogie of een Stamreeks te selecteren.
  Oplossing 2: Een andere manier om de selectie te maken is direct vanuit de lijst via de Selecteer-functie. Zet hiertoe de aanwijsbalk op de stamouder, druk op de L-toets, kies "Gerelateerde personen...." en dan "nakomelingen + partners". Dat levert precies hetzelfde op als bij oplossing 1. Echter hier kan je eventueel wel "nakomelingen + partners en schoonouders" kiezen om ook de ouders van aangehuwden erbij te krijgen. Echter ook hier krijg je niet die eerdere/latere partners van de aangehuwden erbij.
  Oplossing 3: Nu doen we hetzelfde als bij Oplossing 2, maar dan niet via Selecteren, maar via Markeren. Dus i.p.v. de L-toets gebruiken we de A-toets en daarna weer "Gerelateerde personen...." en dan "nakomelingen + partners". Hiermee worden in de complete lijst alle "nakomelingen + partners" (evt. met schoonouders) gemarkeerd met een sterretje. Bovenaan staat achter "*=..." hoeveel dat er zijn. Selecteer daarna via de L-toets "Gemarkeerden met ....", "partners" de te exporteren personen. Hierbij zullen dan de "eerdere/latere partners van de aangehuwden" er wel bij zijn (dat zijn de personen die nu niet gemarkeerd zijn in de selectie). N.B. ook die eerdere/latere partners van de aangehuwden kunnen weer een eerder/later huwelijk hebben gehad. Dus incomplete relaties zijn nog niet uitgesloten, maar hoeveel niveaus wil je daarin gaan?
  Oplossing 4: Na het eerste deel van oplossing 3 (alle "nakomelingen + partners" markeren) kan je via de A-toets, "Opgeslagen voorwaarde kiezen...." de regel "Personen waarvan een partner gemarkeerd is" kiezen om het eerste niveau partners-van-partners te selecteren. Na 1 keer levert dit hetzelfde als hierboven, maar voor de volgende niveaus kan je dit net zolang herhalen tot er geen markeringen meer bij komen. Nadeel hiervan is wel dat dit zeer lang duurt, zoals Daniel terecht opmerkt. Maar in de meeste gevallen is een van de eerdere oplossingen al voldoende; in ieder geval voor de oorspronkelijk vraag.
Moraal van het verhaal: Binnen PRO-GEN kan je via het combineren van Markeren en Selecteren leuke dingen doen. Het loont om daar eens uitgebreid mee te experimenteren. Met vriendelijke groet, Johan Mulderij.


Homo-lesbo koppel
Relatie tussen personen van hetzelfde geslacht vastleggen.
Reeds vanaf PRO-GEN 3.0a is het mogelijk om relaties van twee personen met gelijk geslacht vast te leggen. Dit is echter maar op één manier, die helaas (nog) niet in de documentatie is vermeld.

Vastleggen van de relatie.
Om een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen vast te leggen moet u de betreffende personen separaat van elkaar eerst invoeren in PRO-GEN. Vervolgens kiest u een van deze twee personen als hoofdpersoon in het "relatieschema" en drukt u op de INSERT-toets om het keuze lijstje op te vragen. Alleen via de keuze "Partner kiezen uit lijst" kan nu de betreffende relatie vastgelegd worden. Hiertoe dient u de andere partner aan te wijzen in de lijst en op de ENTER-toets te drukken. Er verschijnt dan een melding:

LET OP : Er worden nu twee personen van hetzelfde geslacht aan elkaar gekoppeld!
Om deze partners te koppelen moet er een relatie aangemaakt worden!
Druk op een toets om de relatie in te voeren. (Esc=stoppen)

Nadat u hier met bv. de ENTER-toets heeft aangegeven dat u deze relatie inderdaad wilt vastleggen verschijnt er een "Relatieblad" waarin u enkele gegevens over deze relatie kunt vastleggen.

Resultaat
In het relatieschema ziet u nu de beide partners naast elkaar staan. Omdat normaal in het relatieschema mannen aan de linkerzijde en vrouwen aan de rechterzijde vermeld worden, zullen er wat vreemde effecten optreden bij het omschakelen naar de andere partner. Als u de aanwijs balk op de partner plaatst en op de ENTER-toets drukt, dan zult u zien dat de plaatsing van de beide partners in het relatieschema wisselt.

In het "Relatieschema" is het niet mogelijk om m.b.v. de INSERT-toets een kind toe te voegen of te koppelen aan deze partners. De keuzes "Kind inoeren" en "Kind kiezen uit lijst" zijn dan uit het menu weggelaten.

In het "Relatieblad" staan beide partners vermeld in de velden "Man" en "Vrouw". De aanduiding van deze velden wordt dus niet automatisch aangepast aan deze situatie.

Als er bij de keuze "Controle gegevens" ook op "Onbekend of foutief geslacht" getest wordt dan zal er bij een van deze partners de melding "Foutief geslacht in relatie nummer ..." verschijnen.

In de tekstuitvoer zal er bij de betreffende persoon een normale "Samenwonen" vermelding verschijnen als u tenminste de Datum of Plaats bij Samenwonen heeft ingevuld. Als u niets heeft ingevuld dan kan het zijn dat er "Gehuwd met" verschijnt. Dat is afhankelijk van de gekozen "Opgeslagen instelling" en kan in de lijst met "Opgeslagen instellingen" aangepast worden m.b.v. de INSERT-toets door onder de keuze "Genealogische afdrukopties instellen" de instelling van de optie "'relatie' i.p.v. 'gehuwd' indien huw. gegevens onbekend ?" te wijzigen.

Bron: Pro-Gen


Het geheugen onder de enter-toets
Als je gegevens invoert dan worden de laatste 20 (?) opdrachten opgeslagen die je met de enter-toets hebt ingevoerd. Dat geheugen is beschikbaar m.b.v. ctrl-'pijl naar beneden/boven'. Dat geheugen wordt geleegd als pro-gen wordt afgesloten.
Als die 20 plekken vol zijn dan wordt de volgende enter-toets opgeslagen op plek 1, enz. Dat enter-geheugen werkt niet op alle persoonsvelden.


Een kind overzetten naar andere ouders

 • Ga naar de betreffende persoon met verkeerd gekoppelde ouders en open het bewerkingsscherm van de persoon. Ga naar het veld waarin ouders worden vermeld. Met de Del-knop van je toetsenbord koppeling van de ouder(s) verwijderen (die ouder blijft wel gewoon in je bestand bestaan). Vervolgens persoon opslaan. Onthoud het progen-nummer. Ga dan naar het relatieveld van de 'goede' ouders en voeg daar ('ins' toets, kind kiezen uit lijst) de te verplaatsen persoon toe.
 • Het kan eenvoudig door in het relatieschema bij de 'nieuwe' ouders op insert te drukken en dan via 'Kind kiezen uit lijst' het verkeerd gekoppelde kind te kiezen. Dan de wijziging bevestigen en het kind is aan de nieuwe ouders gekoppeld.


Privacy velden
Naast de nieuwe versie 3.50 is er nu ook een nieuwe opmaak definitie te verkrijgen: PG35-1.DEF. Middels deze definitie kunt o.a. privacy regels vastleggen. Vooral bij levende personen kan dit belangrijk zijn. Willen zij volledig in een overzicht, bijv. op internet dat al hun gegevens bekend worden gemaakt of maken zij daar bezwaar tegen? Ja of nee, op welke datum hebt u met de betreffende persoon contact gehad, en in het veld "opm.:" kunt u aan geven op welke wijze het contact is verlopen (telefonisch, per e-mail, enz.).

 • Hoofdmenu
 • PRO-GEN hulpprogramma’s
 • Export
 • PRO-GEN export
 • kies alle personen (zet dus alle selecties uit) en geef ENTER
 • geef bestand een naam
 • 2x ENTER
 • kies PG35-1
 • J
 • ENTER
 • 2x F1
 • J, teller loopt
 • J
 • Nu zijn de privacy-velden toegevoegd aan uw bestand.


Meerdere regels deleten
Markeer in PG die lege relaties met de spatiebalk.
Doe daarna CONTROL-DELETE.
En... alle gemarkeerde record worden verwijderd.


Man trouwt 2x met dezelfde vrouw; kind 1 in 1e huwelijk, kind 2 in 2e huwelijk
Johan Mulderij: Ik heb hierover ooit een artikel geschreven voor PRO-GEN-eralia. Als iemand hertrouwt met de partner waarvan hij/zij eerder gescheiden is (iets wat gelukkig niet erg vaak voorkomt) zal PRO-GEN de eventuele kinderen onder beide huwelijken gaan vermelden. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat de kinderen dezelfde ouders hebben, terwijl ze toch eventueel uit verschillende huwelijken afstammen. PRO-GEN kan dat onderscheid niet maken omdat van elke persoon enkel vastgelegd wordt van welke vader en moeder ze afstammen; maar niet uit welk huwelijk, indien deze vader en moeder meerdere keren met elkaar gehuwd zijn. Er is echter wel een manier om in zo'n situatie de tekstuitvoer van bijv. een parenteel toch goed te krijgen: Voer hiertoe de aangehuwde ouder twee keer in (in dit voorbeeld nrs. 2 en 3); en laat de andere ouder (nr. 1) één keer huwen met nr. 2 en daarna een keer met nr. 3. Koppel nu de kinderen uit het eerste huwelijk aan ouders nr. 1 en nr. 2 en de kinderen uit het tweede huwelijk aan ouders nr. 1 en nr. 3. De tekstuitvoer van een parenteel waarin ouder nr. 1 afstammeling is zal nu kloppen. Nadeel is wel dat uitvoer van een parenteel waarin ouder nr. 2 of nr. 3 afstammeling is niet zal kloppen. Ook moet men van de nrs. 2 en 3 de gegevens in beide persoonskaarten heel consequent gelijk houden.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina