home  →  spelvormen  →  chairman / parrot klik hier om te printen

Chairman  /  Parrot   matchplay

Een matchplay spel tussen drie of vier spelers die elk individueel spelen. Het is een variatie op rabbit. De eerste speler die een hole wint (onafhankelijk van de score, handicap verrekening zie hieronder), wordt de 'chairman' (of 'parrot', hij is nu 'on the perch'). Als de chairman ook de volgende hole wint dan krijgt hij één punt. Als op de volgende hole de chairman gelijk speelt (halve) dan zijn er geen punten te verdelen en blijft dezelfde speler chairman. Als één van de andere spelers een hole wint dan wordt hij de chairman, maar op deze hole worden geen punten gewonnen. Het is hopelijk duidelijk dat er pas punten kunnen worden gewonnen een speler twee holes moet winnen, mogelijk met 'halves' tussendoor.
Dit spelletje wordt ook om geld gespeeld. Per hole wordt per speler een bedrag ingezet. Als de chairman een hole wint dan is het bedrag in de pot voor hem.

Handicapverrekening.
of: volledige handicap wordt verrekend;
of: de laagste handicapper wordt op nul gezet; de andere spelers krijgen 3/4 van het verschil tussen hun eigen handicap en hcp nul.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2008.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek