home  →  spelvormen  →  competitie klik hier om te printen

Competitie   matchplay

Om volledig te willen zijn staat hier ook kort iets vermeld over de (ploegen) competiewedstrijden, zoals die worden georganiseerd door de NGF. Voor gedetailleerde gegevens wordt nadrukkelijk verwezen naar het competitiereglement van de NGF. Uw wedstrijdcommissie heeft daar zeker een exemplaar van ter inzage.

Wedstrijdvorm.
Elk team bestaat uit zes spelers (van dezelfde golfclub) die spelen tegen een team van zes van een andere golfclub. In elk team worden de spelers naar handicapsterkte ingedeeld. Er wordt matchplay gespeeld over twee ronden van elk 18 holes, in lagere klasses ook wel 's ochtends negen holes, 's middags 18 holes. De ochtendronde wordt in foursome gespeeld en de middagronde single.
In een competitiewedstrijd zijn 18 punten te verdelen: elke gewonnen foursome en elke gewonnen single levert twee punten op, een gelijkspel levert één punt op. De wedstrijd wordt gewonnen door het team met de meeste punten. Dat team krijgt, ter bepaling van de stand op de ranglijst, twee wedstrijdpunten. Hebben twee teams een gelijk aantal wedstrijdpunten dan beslist het aantal partijpunten. Is dat ook gelijk dan beslist de onderlinge uitslag, daarna het resultaat van de onderlinge single-uitslagen, vervolgens de individuele single-uitslagen en tenslotte beslist het lot.

Ploegenwedstrijd.
Voor fun kan een dergelijke ploegenwedstrijd natuurlijk ook worden gespeeld volgens het systeem wat (vroeger?) bij senioren competitie werd toegepast:
- 2 punten voor de winnaar)s) van de eerste negen holes;
- 2 punten voor de winnaar(s) van de tweede negen holes;
- 2 punten voor het winnen van de wedstrijd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 04 september 2009.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek