home  →  spelvormen  →  nassau klik hier om te printen

Nassau   (dubbelnegen)   matchplay

Nassau is een veel gespeeld spel waarbij vaak wedden om geld centraal staat. De basis van de spel bestaat uit drie wedstrijden welke binnen het spelen van één ronde worden gespeeld. De eerste wedstrijd wordt gespeeld over de eerste negen holes, de tweede over de tweede negen holes en de derde wedstrijd bestaat uit alle 18 gespeelde holes.

Elke van de drie wedstrijden wordt (meestal) individueel matchplay gespeeld. Als een speler €2 Nassau speelt, dan worden de drie wedstrijden elk om €2 gespeeld. De eerste wedstrijd begint op hole 1 en na de eerste 9 holes (of eerder want het is matchplay) is er dus een tussen-eindscore, bv speler A wint met 2 up (en wint de gezamenlijke inzet van €4). Op hole 10 begint de tweede wedstrijd die dus op hole 18 (of eerder) wordt afgesloten met de tweede tussen-eindscore, bv speler B wint met 3 up (en incasseert €4). De derde wedstrijd bestaat uit alle gespeelde 18 holes en in dit voorbeeld wint speler B dus met 1 up (en wint opnieuw €4). Als één van de drie wedstrijden gelijk eindigt dan (spreek dat goed af) wordt de inzet van die wedstrijd teruggestort in de eigen portemonnee, of die inzet schuift door naar de volgende wedstrijd (dubbele pot dus).

Nassau Press. Dit spel wordt interessanter wanneer er 'presses' (letterlijk 'druk uitoefenen') worden toegepast. Een speler die achter staat kan een extra weddenschap inbrengen in de hoop zijn tegenstander te negatief beïnvloeden of om een gemaakt verlies te compenseren. Een 'press' is een extra weddenschap die gespeeld wordt binnen lopende weddenschap. Voorbeeld: speler A is 2 down na 2 holes spelen en hij begint een 'press' op de tee van hole 3. Speler A wint de derde hole en binnen de eerste weddenschap is hij dan 1 down en 1 up in de 'press' weddenschap. Speler A wint ook de vierde hole en staat dan gelijk (square) binnen de eerste weddenschap en 2 up binnen de 'press' weddenschap. Echter speler B staat nu 2 down en begint een nieuwe 'press'. Binnen deze nieuwe weddenschap verliest speler A de vijfde hole en staat dus binnen de eerste weddenschap 1 down, binnen de tweede 1 up en nu 1 down binnen de derde weddenschap. Laten we zeggen dat na de eerste negen holes speler A de eerste (algemene) weddenschap verliest met 2 down, zijn eigen weddenschap wint hij met 1 up en de 'press' van zijn tegenstander verliest hij met 2 down. De eerste wedstrijd (over de eerste 9 holes) wordt dan door speler B gewonnen omdat hij 1 weddenschap meer gewonnen heeft dan speler A.

2-2-2  /  2 euro Nassau  /  best nine is een 'gewone' Nassau met per wedstrijd (1e negen, 2e negen, 18 holes) een inzet van twee euro.

Nassau four ways wordt gespeeld volgende hetzelde format als 'gewoon' Nassau. Echter de tweede wedstrijd (tweede negen holes) telt dubbel qua inzet. Voorbeeld: als jij (of jouw team) speelt voor een €2 Nassau dan gaat het de eerste negen holes om €2, de tweede negen holes om €4 en de gehele 18 holes om €2 euro.

Nassau six ways wordt gespeeld volgende hetzelde format als 'gewoon' Nassau. Echter de tweede wedstrijd (tweede negen holes) telt dubbel en de derde wedstrijd telt driemaal qua inzet. Voorbeeld: als jij (of jouw team) speelt voor een €2 Nassau dan gaat het de eerste negen holes om €2, de tweede negen holes om €4 en de gehele 18 holes om €6 euro.

Nassau partners is een variatie van het 'gewone' Nassau. Je speelt het met een partner tegen een ander team van twee. Je kunt het op verschillende manier spelen, bv als bestball (de beste bal van team A tegen de beste bal van team B). Een andere manier om dit spel te spelen is dat iedere hole twee punten waard is: 1 voor de laagste score en 1 voor het totaal van het team. Bij een gelijkspel op een hole tussen teams wat betreft de laagste score dan is dat een 'halve'; als er ook voor de totaal score een gelijkspel is op een hole, dan worden er geen punten toegekend. Bij dit spel blijft elke speler nauw betrokken bij de score.
Voorbeeld: jij maakt een triple bogey 7, je partner maakt een birdie 3 en jullie tegenstanders maken beiden een 5. In dit geval jij en je partner winnen 1 punt voor de laagste score en voor de gesummeerde score is er een gelijkspel (10). Op deze hole krijgen jullie dus 1 punt.

Nassau partners, low ball high ball is een variatie op nassau partners low ball low total. In dit spel verliest het team welke de hoogste individuele score heeft 1 punt. Voorbeeld: jij maakt een triple bogey 7, je partner een birdie 3 en je tegenstanders beiden een 5, dan wint jouw team 1 punt voor de laagste score en verliest 1 punt vanwege de hoogste score.

Nassau partners, low ball low total is een variatie van het 'gewone' Nassau. Je speelt het met een partner. In dit spelletje wordt de laagste score en laagste totaal gespeeld als een matchplay tussen de twee teams. Wanneer op een hole jij een triple bogey 7 maakt, je partner een birdie 3 en je tegenstanders beiden een 5, dan is jouw team 1 up wat betreft de laagste score en square wat betreft het totaal. Als op de volgende hole jij en je partner beiden een 4 scoren en je tegenstanders beiden een 5, dan win je dus de laagste score en ook het totaal voor die hole. Jouw team staat nu 2 up voor de laagste score en 1 up voor de gesummeerde score.

Nassau Quig is een basic Nassau plus 1 euro voor een greenie, 3 euro voor een birdie, en 5 euro voor een eagle.
Meestal eindigt dit spel redelijk gelijk op tegen het einde zolang je maar met spelers van gelijke sterkte speelt.
Maar als je down bent worden de laatste paar holes wel spannend.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2015.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek