home  →  spelvormen  →  stableford / british stableford / modified stableford / international stableford / quota klik hier om te printen

Stableford  /  British Stableford  /  International Stableford  /  Stableford USA  /  Modified Stableford  /  Quota   strokeplay

Stableford is een officiële wedstrijdvorm, dus als er onduidelijkheid is: zie de Golfregels en kijk bij de Definities en Regel 32.

Stableford  /  British Stableford
De wedstrijdvorm 'Stableford' is een vorm van strokeplay waarbij op elke hole tegen een bepaalde score wordt gespeeld. Met de op die hole gemaakte score behaal je een bepaald aantal punten. Hoe minder slagen hoe meer punten. De regels van strokeplay zijn van toepassing, maar zie Regel 32. Deze spelvorm is genoemd naar de Engelsman Dr. Frank Barney Gorton Stableford die dit systeem in 1931 bedacht op zestig jarige leeftijd. In 1968 werd deze vorm door de R&A geaccepteerd en opgenomen in de Golfregels. In Nederland (sinds april 1990) kan een officiële handicap alleen berekend en bepaald worden in wedstrijden volgens deze spelvorm.
Per hole krijgt de speler:

De 'bepaalde score' is de par van de hole plus de handicapverrekening op die hole met in achtneming van de strokeindex van die hole. Voorbeeld: een handicapper 12 krijgt op de holes met strokeindex 1 t/m 12 elk 1 slag, op de holes met strokeindex 13 t/m 18 krijgt hij geen slagen.
Winnaar is de deelnemer die het beste resultaat behaalt (meeste punten) op de vastgestelde ronde(s).
Het prettige van deze spelvorm is dat je een bepaalde hole volledig kunt verknoeien (het werkelijk gemaakte aantal slagen) zonder dat dit de eindscore om zeep helpt. In strokeplay is verprutste hole ook catastrofaal voor de eindscore. Vandaar dat veel spelers Stableford een niet echte eerlijke spelvorm vinden.
De volledige handicap wordt toegepast.


International Stableford  /  Modified Stableford  /  USA-Stableford
De basis (punten verdienen per hole) is hetzelfde als (British) Stableford, maar wordt gespeeld met een andere puntentelling. Stableford in Europa heet 'British Stableford' in de USA.

Deze wedstrijdvorm heeft zijn naam gekregen van het Amerikaanse tournooi genaamd 'The International'. Gespeeld van 1986 tot 2006. De wedstrijdvorm daar was de vorm van Stableford zoals hierboven aangegeven. En het was het enige tournooi wat iets anders speelde dan Strokeplay.
Handicapverrekening: volledig.
Als je wilt wedden dan heeft de winnaar uiteraard de meeste punten gehaald. De andere spelers betalen de winnaar het verschil in punten maal de inzet van bv. 10 cent.


Joker Stableford. De basis is 'USA-Stableford', maar elke speler mag in de eerste en twee negen holes elk 1x een 'joker-hole' aankondigen. De punten die hij behaalt op die hole tellen dubbel. Dit spel wordt vaak gespeeld in Spanje.


Quota. In dit format speelt elke speler individueel zijn eigen bal volgens het strokeplay format. De handicap verrekening is volledig, echter die worden niet als slagen in de baan meegegeven, maar als punten (quotum) aan het einde van de ronde t.o.v. een maximum handicap van 28 (naar keuze 36). Voorbeeld: speler A heeft handicap 8, zijn quotum (waarmee aan het einde van zijn ronde mee wordt gerekend) is dan 20. Dus hoe hoger de handicap, hoe minder aantal punten. In de baan is de telling als volgt:

Spelers die op een hole geen punten meer kunnen behalen behoren hun bal op te pakken. Na elke hole wordt de bruto en netto score op de kaart genoteerd. Aan het einde van de ronde worden de punten opgeteld (bv. speler A heeft 29 punten) en daar wordt het quotum (handicap-punten, in dit geval 20) vanaf getrokken. Zijn eindscore is dan 29-20=9 punten.


East Coast point game / Tin Wistle play / Par-Bogey play wordt meestal gespeeld aan de Amerikaanse oostkust.

Handicapverrekening: volledig.
De winnaar heeft uiteraard de meeste punten gehaald. De andere spelers betalen de winnaar het verschil in punten maal de inzet van bv. 10 cent.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 april 2011.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek