home  →  spelvormen  →  stokkenroof / pick up sticks / bag raid klik hier om te printen

Stokkenroof  /  Bag Raid  /  Pick up sticks   matchplay

Stokkenroof single is een matchplay wedstrijd tussen twee spelers. die beide beginnen met een gelijk aantal (14) stokken. De speler die een hole wint [de laagste (netto) score], mag naar zijn keuze één stok van zijn tegenstander 'roven'. Het is toegestaan een door de tegenstander 'geroofde' stok terug te 'roven'. Wordt er op een hole gelijk gespeeld (halve) dan is er niks te 'roven'. De putter mag niet worden geroofd. Heeft een speler nog maar één stof (plus de putter) over, dan mogen deze niet worden afgenomen. Deze spelvorm vergt 'nog al wat' van uw incasserings vermogen.
Winnaar is degene die aan het eind van de vastgestelde ronde de meeste stokken over heeft. Als er spelers aan het einde van de vastgestelde ronde gelijk eindigen, dan wordt er gekeken wie op de eerste negen holes het beste resultaat heeft behaald.

Stokkenroof foursome is een aardige variatie op stokkenroof single. Het wordt gespeeld met vier deelnemers of in groter wedstrijdverband. De teams moeten gezamenlijk 14 stokken meenemen, ieder lid zeven. De spelvorm is foursome, dus van te voren worden afgesproken wie op de even holes en wie op de oneven holes afslaat. Na de afslag wordt er om en om verder gespeeld. Strafslagen hebben geen invloed op de volgorde van spelen. De putter en de laatst overgebleven stok mogen niet worden 'geroofd'. Teamleden mogen geen stokken van elkaar gebruiken en/of lenen. Winnaar is het team dat met de meeste stokken een vastgestelde ronde heeft beëindigd. Eindigen er meer teams gelijk, dan wordt er gekeken welk team op de eerste negen holes het beste resultaat heeft behaald.

Handicapverrekening. Verrekend wordt 3/8 van de som van de handicaps van de individuele leden van een team. Voorbeeld: speler A heeft handicap 12, speler B heeft 26, C 23 en D 17. A+B=38; C+D=40. 3/8 x (40-38) = 1. C+D krijgen dus 1 slag mee.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2011.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek