home  →  spelvormen  →  ten man klik hier om te printen

Ten Man

Misschien een verrassing voor je, maar er zijn golfspelletjes die je op kantoor of thuis op de bank kunt spelen! Het gaat dan om wedden op bepaalde slagen of holes tijdens toernooien van de professionals welke op de televisie te zien zijn. Probeer het maar eens op een regenachtige zaterdag en je zult zien dat een vijf-meter birdie putt van iemand waarin je nooit geïnteresseerd was, je opeens naar het puntje van je stoel brengt als het €10 euro voor jou kan betekenen.

Ten Man is een mooi format om te wedden bij echt belangrijke toernooi zoals één van de vier Majors (Masters, US Open, US PGA en de British Open). Twee tot zes deelnemers aan de weddenschap kiezen elk tien golfers, deelnemers mogen niet dezelfde golfers in hun 'team' hebben. Als je voor het begin van het toernooi geen deelnemerslijst kunt vinden, maak dan teams aan het einde van de eerste ronde. De resultaten van de golfers in jouw 'team' zijn bepalend voor de weddenschap.

Als er twee personen wedden dan ziet dat er als volgt uit:

  1. Tel de scores (over alle vier rondes) van jouw tien spelers bij elkaar op en betaal €0.50 per verschil in slagen. Voorbeeld: jouw team heeft 2876 slagen, dat van jouw tegenstander 2906, dan win jij dus 2906-2876=€15. Als in jouw team een speler de cut niet heeft gehaald, vermenigvuldig dan zijn score over twee ronden met twee en voeg als straf 10 slagen toe.
  2. Er is een bonus van €5 als er een speler in jouw team zit die aan de leiding gaat na de 1e ronde, of de 2e ronde, of de 3e ronde.
  3. Er is een bonus van €5 als er een speler in jouw team zit die de laagste score heeft in de 1e, 2e, 3e of de 4e ronde.
  4. Er is een bonus van €5 als er een speler in jouw team zit die eindigt in de top-tien.
  5. Er is een bonus van €10 als de eindwinnaar in jouw team zit.
Zoals je ziet kan de inzet aardig oplopen, dus voel je vrij om dat aan te passen. Dat speelt zeker een rol bij drie of meer deelnemers aan de weddenschap, want als een wedder zijn kategorie wint, dan moeten alle anderen hem het overeenkomstige bedrag betalen.

Advies. Golf is een tricky sport dus probeer niet alleen grote namen in jouw team te krijgen of alleen de 'money-list' te raadplegen. Zoek uit hoe spelers recent presteerden en weeg dat af tegen het scores de laatste jaren op dit specifieke toernooi. Kijk ook op wat voor baan er gespeeld wordt, want de British Open wordt vrijwel altijd op links gespeeld en daar is een low-hitter in het voordeel. Op de Masters zijn hoge slagen en goede putters in het voordeel.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 04 oktober 2008.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek